Main menu

header

935 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cei care suferă de insomnie au la dispoziție așa-numita „metodă militară”, inspirată de felul în care soldații sunt antrenați să adoarmă rapid în condiții care nu sunt tocmai propice somnului.

Rată de succes de 96% după șase săptămâni

Medicul pediatru și osteopat Jess Andrade, din Boston, detaliază pe marginea unei noi metode de vindecare a insomniei, care poate aduce somnul în câteva minute și, cu practică, chiar în zece secunde! Această „metodă militară” a fost popularizată de soldații din armata SUA, care o foloseau pentru a adormi în circumstanțe dificile. Documentat pentru prima dată în cartea lui Lloyd Bud Winter, din 1981, intitulată „Relax and Win: Championship Performance” („Relaxează-te și câștigă. Performanță de campion”), acest tip de an- trenament a fost popularizat după rezultate uimitoare ale unor teste: rată de succes de 96% după doar șase săptămâni.

Relaxare progresivă de la frunte la tălpi

„Metoda militară” implică, în mare, relaxarea musculară, tehnici de respirație și vizualizare. Inițial se relaxează conștient întreaga față, inclusiv toți mușchii. Se începe de regulă cu fruntea și se avansează în jos, relaxând ochii, maxilarul, obrajii, gura, limba. Se continuă cu lăsarea umerilor și mâinilor să „cadă” moi, natural, conform cu gravitația. Se relaxează gâtul și brațele, începând din partea superioară a brațului drept și trecând încet la bicepși, antebrațe și mâini. Se repetă pentru partea stângă. În tot acest timp, respirația este lentă și profundă, cu relaxarea permanentă a pieptului. În partea următoare a exercițiului sunt relaxate picioarele: se începe cu coapsa dreaptă, care se lasă să se „scufunde” în pat, urmată de celelalte părți ale membrului inferior. După relaxarea acestuia, se trece la celălalt.

Limpezirea minții

Ultima parte a antrenamentului inclus în „metoda militară” implică limpezirea minții. Este stadiul în care corpul întreg este detensionat, iar la nivel mental se poate proiecta imaginea plutirii pe un lac liniștit. Acesta este momentul în care ar trebui să survină somnul. Deși la început tot procesul ar putea dura mai multe minute, cu antrenament aceasta poate fi redus la aproximativ zece secunde. „Metoda funcționează deoarece înlocuiește gândurile nedorite din minte și, de asemenea, pentru că are în componență un element fizic - cu cât mușchii se relaxează mai mult, cu atât persoana este mai puțin stresată și anxioasă”, detaliază specialistul Lindsay Browning, autoarea manualului „Navigating Sleeplessness” („Navigând prin insomnie”).

Aproximativ una din cinci persoane suferă de insomnie, pentru anumite perioade, cel puțin o dată în viață (National Library of Medicine, SUA)

Mici modificări în stilul de viaţă

Potrivit specialiștilor, există mai multe metode de a lupta cu insomnia. Se poate recurge la antrenarea unei respirații lente și profunde sau la efectuarea de calcule mentale, cum ar fi înmulţirea cu 7, ori numărarea înapoi de la 1.000. La toate acestea se adaugă mici modificări în stilul de viață: stabiliți un program de somn și respectați-l, evitați cofeina după ora 14:00 și alcoolul cu trei ore înainte de culcare, faceți exercițiile fizice mai devreme în timpul zilei, dezvoltați un ritual de culcare. „Cei care suferă de insomnie trebuie să reînvețe să doarmă. Dacă aceste metode nu funcționează, înseamnă că este nevoie de ajutor suplimentar, furnizat de un specialist”, explică Browning.