Main menu

header

935 12 1de Claudia Mîţoi şi Flori Pintea

Infiltraţiile în genunchi sunt procedee terapeutice prin care se injectează anumite substanţe intraarticular, periarticular sau peritendon/periligament. Rolul lor este să amelioreze durerile, să reducă inflamaţiile, astfel încât pacientul să poată funcţiona normal. Doctor Anca Ionescu (medalion), medic specialist reumatologie, la Centrul Provita, ne-a vorbit despre această formă de tratament, când se recomandă şi ce indicaţii primeşte pacientul după intervenţie.

„Este recomandată în tratamentul artritei aseptice”

- Ce sunt infiltraţiile în genunchi?

- Infiltraţiile în genunchi reprezintă un tip de procedură minim invazivă prin care se injectează o soluție în articulația genunchiului sau, mai rar, la nivelul structurilor moi periarticulare ale genunchiului.

- Când și de ce se folosesc?

- Infiltraţia este o treaptă de tratament pentru controlul durerii la nivelul genunchiului. Se indică escaladarea ei atunci când disconfortul nu mai poate fi controlat doar cu tratament conservator, cum ar fi medicaţia analgezică sau recuperarea medicală. Este recomandată pentru tratamentul artritei aseptice de genunchi, remediu în cazul leziunilor parţiale de părţi moi şi pentru controlul durerii în patologia degenerativă, adică gonartroza.

„Reduc inflamaţia şi durerea”

935 12 2- Care este rolul infiltraţiilor?

- Scopul principal e de a ameliora durerea, astfel încât pacientul să fie funcțional și să poată urma recuperarea medicală. Aceasta, în special kinetoterapia, este singura formă de tratament care se adresează celor mai multe surse ce dau probleme genunchiului. Fie că este vorba despre instabilitate, supraîncărcare, de tulburări posturale sau de mers. În funcţie de patologia pentru care se indică, precum şi de substanţa injectată, aceste proceduri au rolul de a reduce inflamaţia sau de a promova vindecarea şi regenerarea structurilor articulare.

- Câte tipuri de infiltraţii există?

- Sunt două mari tipuri: cele cu efect primordial antiinflamator (corticosteroid) şi cele care se efectuează cu scop regenerativ (acid hialuronic, plasmă bogată în trombocite, celulele stem, proloterapia).

- Aş vrea să le luăm pe rând şi să vorbim despre fiecare tip în parte...

- Infiltraţia cu corticosteroid are scopul de a reduce inflamația locală și de a îmbunătăţi durerea şi mobilitatea. Este indicată în pusee de artrită aseptică sau de durere. Acidul hialuronic reprezintă o componentă naturală a lichidului sinovial, iar atunci când există un aport exogen al acestuia la nivelul articulaţiei, participă la îmbunătăţirea proprietăţilor mecanice şi vâscoelastice şi, implicit, a durerii şi a mobilităţii. Infiltraţia cu acid hialuronic se efectuează la pacienți cu degenerare articulară ușoară sau moderată care manifestă simptome algice moderate. Plasma bogată în trombocite (PRP) este un preparat autolog din plasma care se obţine prin centrifugarea sângelui venos, recoltat de la pacient. Bogată în factori de creştere şi mediatori care promovează regenerarea, ajută la reducerea inflamaţiei, vindecarea leziunilor incomplete şi la îmbunătăţirea durerii şi a inflamaţiei. Această formă de tratament se recomandă pacienților cu leziuni traumatice sau atraumatice de părți moi ale genunchiului care nu necesită intervenție ortopedică și care se manifestă prin simptome de intensitate uşoară/moderată.

„Cele mai utilizate sunt antiinflamatoarele steroidiene”

- Când este indicat fiecare tip în parte și ce doză?

- Corticosteroizii se administrează în doză de 1 fiolă per ședință, diluaţi cu anestezic local. Preparatul de acid hialuronic vine, în general, în seringi preumplute de 2 ml şi se poate administra cu sau fără anestezic local. Volumul de PRP poate varia în funcţie de sistemul folosit pentru obţinerea acestui preparat, între 4 şi 6 ml.

- Ce substanţe se injectează?

- Cele mai utilizate substanţe sunt antiinflamatoarele steroidiene, acidul hialuronic şi plasma bogată în trombocite. Se mai folosesc pentru injectare intraarticulară celulele mezenchimale, dextroza şi ozonul, dar rar.

„Tot procesul durează circa 15-20 de minute”

- Cum se realizează?

- Procedura se efectuează cu pacientul întins pe spate, confortabil, cu genunchiul poziţionat în ușoară flexie, sprijinit pe un rulou. Totul este steril, folosindu-se tehnici de asepsie prin spălare cu betadină de trei ori. Procesul constă într-o puncţie folosind ac 21G sau 18G. Se poate efectua după tehnica „în orb”, cu repere anatomice pentru a pătrunde în articulație, sau periarticular. Pentru o procedură mai sigură din punctul de vedere al eficacității și al riscurilor, se poate folosi ghidajul ecografic sau fluoroscopic.

- Este dureroasă?

- Nivelul de disconfort poate fi ușor sau moderat. Durerea este subiectivă și poate fi influențată de mulți factori, precum durerea locală preexistentă, nivelul de inflamație locală, pragul de durere al pacientului, nivelul de anxietate generală. Tot procesul durează circa 15-20 de minute cu tot cu pregătire.

„Sunt contraindicate în stări septice locale sau sistemice”

- La cât timp se fac procedurile?

- Frecvenţa și intervalul dintre proceduri variază în funcție de mai mulți factori. Fiind un tratament care are ca scop primordial controlul durerii, acest simptom dictează necesitatea repetării infiltraţiei. Soluția injectată este un alt factor care influențează frecvenţa administrării. În general, se recomandă administrarea antiinflamatorului steroidian de maximum trei ori pe an la nevoie, a soluției PRP de trei ori, la interval de trei săptămâni, a acidului hialuronic de circa două ori pe an. De reținut este că tabloul clinic dictează şi influenţează frecvenţa, intervalul de timp şi numărul de infiltraţii.

- Există contraindicații?

- Infiltraţiile sunt contraindicate în stări septice locale sau sistemice, la pacienţii cu tulburări de coagulare sau sub tratament cu anticoagulant/antiagregant. De menţionat, nu se recomandă infiltraţia cu antiinflamator steroidian cu patru luni înaintea intervenţiei de protezare.

Nivelul de disconfort al infiltraţiilor, practic nişte injecţii, poate fi de la uşor la moderat

„Infiltraţiile pot amâna intervenţia chirurgicală, dacă reuşesc să controleze simptomele pe termen moderat sau lung, cu excepţia situaţiilor când se indică intervenţie de urgenţă“

„Pot apărea leziuni ale structurilor moi periarticulare“

- Sunt efecte adverse?

- Există o multitudine de potenţiale efecte adverse, însă grave rar. Infiltraţia cu corticosteroid poate determina creșterea valorilor TA, mai ales dacă pacienții au patologie cardiovasculară și nu respectă regim alimentar desodat, flushing facial, creșterea valorilor glicemice la pacienți diabetici, atrofie de părţi moi. PRP poate agrava durerea în primele zile după administrare. Oricare dintre preparatele injectate poate provoca reacţii alergice. De asemenea, pot apărea sângerare locală, leziuni ale structurilor moi periarticulare, infecții, injectare intravasculară sau în grăsimea periarticulară.