Main menu

header

936 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Jo Cameron trăiește în Scoția și este o femeie care nu simte durerea. Nu a avut nevoie niciodată de medicamente și este posesoarea unei gene speciale, care îi per- mite să trăiască fără anxietate, frică sau disconfort fizic. Un studiu de lungă durată evaluează posibilitatea de a se crea analgezice care să pornească de la descifrarea mecanismelor acestei calități-unicat.

Medicamente cu impact de anvergură

Oamenii de știință de la University College London Medical School au început să dezvăluie mecanismele rarisime care îi permit lui Jo Cameron să nu resimtă durere, în speranța că se vor putea elabora astfel medicamente mai eficiente, în special calmante, dar nu numai. „Descoperirea inițială a rădăcinii genetice a fenotipului unic al lui Jo Cameron a fost un moment de răscruce și extrem de interesant. Înțelegând exact ceea ce se întâmplă la nivel molecular, putem începe să detaliem biologia implicată și asta deschide posibilități pentru descoperirea de medicamente care ar putea avea într-o zi un impact pozitiv de anvergură pentru pacienți”, explică profesorul James Cox.

Intervenții chirurgicale fără suferință fizică

Jo Cameron are 74 de ani şi i-a fost descoperită unicitatea abia în urmă cu un deceniu, după două intervenții chirurgicale, la șold și la mână. Medicii au remarcat atunci absența durerii, un răspuns neobișnuit al organismului la astfel de pro- ceduri. În ciuda faptului că a fost diagnosticată cu degenerescență articulară severă la șold, Cameron nu a simțit niciun disconfort fizic. „Știam că sunt o persoană fericită, dar nu mi-am dat seama că sunt diferită. Nu am știut că se întâmplă ceva ciudat până la vârsta de 65 de ani”, spune Cameron. Insensibilitatea femeii la durere a fost diagnosticată de doctor Devjit Srivastava, consultant în anestezie și medicina durerii în cadrul National Health System, notează publicația de specialitate „Brain”.

Potrivit specialiștilor britanici, femeia care nu simte durerea se poate vindeca mai repede decât ceilalți oameni și nu resimte aproape deloc anxietate

Scoţianca Jo Cameron este un „fenotip unic” care ajută oamenii de ştiinţă să înţeleagă „mecanismele” interne care ne pot scuti de dureri până la vârste matusalemice

Analgezia congenitală, pericol potenţial

O echipă de la University College London a identificat varianta genei care o face unică pe Jo Cameron, numită „FAAH-OUT”, care dezactivează versiunea normală și afectează alte căi moleculare legate de vindecarea rănilor și starea de spirit. „Gena FAAH-OUT este doar un mic colț al unui vast spațiu de cercetare, pe care acest studiu a început să îl cartografieze. Cred că aceste descoperiri vor avea implicații majore pentru domenii de cercetare, cum ar fi vindecarea rănilor, depresia și multe altele”, explică specialistul Andrei Okorokov. Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, această condiție medicală, cunoscută sub numele de analgezie con- genitală, poate fi periculoasă, deoarece durerea servește drept semnal de avertizare pe care îl dă organismul atunci când ceva nu este în regulă. „Ar trebui să am acest avertisment, face parte din a fi uman, dar nu aș schimba situația”, mărturisește Jo.