Main menu

header

936 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Una dintre cele mai răspândite forme de cancer în lumea occidentală, cel de piele, apare la una din cinci persoane înainte de vârsta de 70 de ani. Potrivit Skin Cancer Foundation, din SUA, 90% din toate tipurile de cancer de piele sunt cauzate de leziunile produse de expunerea excesivă la soare. Dar zonele care se „bronzează” de regulă nu sunt singurele în care poate apărea temuta boală…

Pe iris

Potrivit medicilor, zonele corpului cele mai expuse la radiațiile ultraviolete sunt și cele mai susceptibile de a dezvolta cancer. Dar pielea nu este singurul loc în care poate apărea teribila boală - și alte zone ale corpului pot fi deteriorate de soare. O zonă surprinzătoare în care poate apărea cancerul de piele este irisul, partea colorată a ochiului. Deși ar putea părea uimitor, ochii sunt expuși la fel de mult - sau chiar mai mult - la razele ultraviolete, melanomul pe iris fiind forma de cancer care lasă cele mai puține șanse de supraviețuire. Specialiștii recomandă purtarea permanentă a ochelarilor de soare care blochează razele ultraviolete și controale regulate la un oftalmolog. Pentru cei care poartă ochelari de vedere, este important ca acestea să fie heliomate. Iar dacă se observă noi pete de culoare în iris sau o schimbare a culorii acestuia, consultul medical este urgent și obligatoriu.

Sub unghii

Odată cu popularitatea manichiurii cu gel a venit și o creștere a cancerelor de piele... sub unghii! Cum lumina UV este folosită pentru a usca oja, dispozitivele de acest tip sunt, practic, minipaturi de bronzare, atrage atenția Stephen Stahr, dermatolog din New Braunfels, Texas. Razele UV dăunătoare pot pătrunde prin unghie, până la țesutul de dedesubt și cauzează leziuni care pot deveni cancer. Și aici se poate interveni prin mijloacele care apără tenul. Specialistul american recomandă aplicarea de loțiune de protecție solară pe vârfurile degetelor înainte de orice astfel de intervenție de înfrumusețare. De asemenea, cancerul de piele poate apărea în „despicătura fesieră”. Este de obicei carcinom cu celule scuamoase, un tip de cancer de piele care rareori pune viața în pericol și în majoritatea cazurilor se rezolvă prin intervenție chirurgicală.

În canalul urechii

Orice acumulare din interiorul canalului urechii care nu dispare odată cu spălarea zonei poate fi cancer de piele. Chirurgul american Bobby Awadalla, dermatolog, atrage atenția că nu toate cancerele de piele arată ca niște alunițe: „Dacă se observă o nouă leziune a pielii și nu dispare după o lună, ar trebui evaluată de medic. Cancerele de piele pot fi roșii, sidefate, solzoase sau au o ulcerație cu sângerare și cruste”. De asemenea, un loc neașteptat în care poate apărea cancerul de piele este pe scalp. Chiar dacă părul ascunde zona și este posibil să fie confundate leziunile cu mătreața sau alte afecțiuni, controlul este necesar, mai ales dacă „ceva crește, dă senzația de mâncărime, de arsură sau sângerează”, potrivit lui Stahr.

Melanomul pe iris este cancerul care lasă cele mai puţine şanse de supravieţuire

Melanomul poate apărea pe sau sub limbă, chiar dacă această zonă nu este niciodată expusă la soare