de Georgiana Mihalcea
Potrivit unei noi cercetări, utilizarea diferitelor rețele și căutări pe internet, integrate în viața de zi cu zi a vârstnicilor, ar fi legată de un risc mai scăzut de demență. Cu toate acestea, legătura de cauzalitate rămâne de stabilit. Un studiu publicat la începutul lunii mai în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie sugerează că utilizarea regulată a internetului de către un public în vârstă ar avea un efect benefic asupra sănătății lor cognitive și chiar ar fi legată de un risc mai scăzut de demență.
Sunt benefice două ore pe zi de navigare
Cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit astfel această asociere interesantă urmărind timp de opt ani, 18.154 de adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani care nu sufereau de demență la începutul perioadei de studiu. Le-au fost astfel puse mai multe întrebări despre obiceiurile lor și legate de starea cognitivă și mai multe concluzii au fost actualizate. În primul rând, persoanele care au folosit internetul la începutul studiului par să fie cu 50% mai puțin afectate de riscul de demență decât persoanele care nu erau utilizatori obișnuiți, la sfârșitul urmăririi. Cercetătorii au analizat, de asemenea, la cât de des acești adulți au fost online, variind de la 0 la 8 ore de internet pe zi. Cei care au folosit internetul timp de aproximativ două ore sau mai puțin pe zi au avut cel mai mic risc de demență în comparație cu cei care nu au folosit internetul deloc. În schimb, oamenii de știință au observat că persoanele care erau online șase până la opt ore pe zi aveau un risc mai mare de demență, „dar această constatare nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic”, au spus ei. Sunt necesare cercetări suplimentare. De asemenea, este important de adăugat că diferența de risc dintre utilizatorii obișnuiți și cei care nu foloseau internetul în mod regulat nu a variat în funcție de sex, nivel de educație, rasă sau etnie.
Poate fi un stimulator intelectual
În acest stadiu, însă, oamenii de știință nu pot stabili o legătură cauzală între utilizarea internetului și sănătatea creierului. Dar coautorul studiului, doctor Virginia W. Chang, face unele presupuneri. „Activitatea online poate ajuta la construirea și menținerea rezervei cognitive, care, la rândul său, poate compensa îmbătrânirea creierului și reducând riscul de demență”. De asemenea, studiul nu a analizat ceea ce oamenii au explorat online. Deși multe videoclipuri nu strălucesc prin calitatea conținutul lor, internetul poate fi, de asemenea, stimulator intelectual, ajutând astfel la prevenirea demenței. Această pistă ar putea fi, de asemenea, investigată mai mult. În timp ce factorii de risc, cum ar fi istoricul familial și vârsta, nu pot fi modificați în declinul cognitiv, oamenii de știință cred că anumite comportamente „sănătoase” pot reduce riscul.
Două ore petrecute în mediul online pe zi stimulează creierul vârstnicilor și le asigură o viață mai lungă
Socializarea îmbunătăţeşte calitatea vieţii
Utilizarea de persoanele în vârstă a rețelelor sociale poate crește conexiunea cu alte persoane și poate reduce izolarea acestora. Cu toate acestea, unele studii au arătat deja că persoanele în vârstă care s-au simțit singure au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta demență decât cele care au spus că se simt conectate social cu ceilalți oameni. „Avem nevoie de mai multe dovezi, nu doar din studii observaționale ca acesta, ci și din studii intervenționale”, au spus oamenii de știință. Medicii ar putea într-o zi să trateze persoanele cu demență, sugerând modificări ale stilului de viață pe lângă medicamente.