de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Dopamina este un hormon puternic asociat cu plăcerea și recompensa. Noua tendință numită post de dopamină a găsit adepți printre cei care lucrează în industria tehnologiei, în special în Silicon Valley. Scopul acestei abțineri este izolarea de stimulii nesănătoși ai lumii moderne, cum ar fi electronicele și rețelele sociale, lăsând creierul să se detoxifice și să se reîncarce.
Variațiune pe tema reacției la preaplin
Suprasolicitați mental, muncind aproape încontinuu, specialiștii în tehnologie din Silicon Valley au trecut la un nou tip de post (după cel negru, menit să le… stimuleze creierul): de dopamină. Această reținere se face tot în numele bunăstării personale - în timp ce abținerea de la alimente limpezește mintea, cea de la dopamină îndepărtează creierul de toate stimulentele lumii moderne și îi să răgazul să se „curețe” și să se reseteze la parametrii în care este construit biologic. În esență, postul de dopamină este o variațiune pe tema reacției la preaplin și a lovit Silicon Valley ca o nouă modă, unii dintre adepți străduindu-se să-și echilibreze nivelul acestui hormon prin abținerea completă de la orice le aduce plăcere: smartphone-uri, rețele sociale, canale de streaming, jocuri video. James Sinka, fondatorul unui startup din San Francisco, care a îmbrățișat postul de dopamină, a declarat pentru New York Times: „Evit contactul vizual cu tehnologia, pentru că știu că mă entuziasmează. Ocolesc străzile aglomerate, pentru că sunt supărătoare. Lupt cu valurile de alimente delicioase”.
Antidot la activitatea cerebrală suprasolicitantă
Nucleul acestui trend este ideea că, cu cât o persoană este mai expusă la bucuria dopaminei, cu atât mai mult trebuie să urmărească niveluri mai ridicate de stimulare pentru a obține efectul. Pe scurt, teribilul cerc vicios al tuturor dependențelor. Cameron Sepah, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), a dezvoltat practica recent. În ghidul său pentru postul de dopamină, Sepah notează că „luarea unei pauze de la comportamentele care declanșează cantități puternice de eliberare de dopamină - mai ales în mod repetat - permite creierului să se recupereze și să se refacă singur și este un antidot la activitatea cerebrală suprasolicitantă a zilelor noastre”. Așadar, potrivit experților citați de healthline.com, postul de dopamină „va înceta să pornească sistemul dopaminergic de nenumărate ori, așa cum se întâmplă în viața de zi cu zi. Asta nu înseamnă că limpezirea minții nu vă va permite să vă bucurați mai mult de alte plăceri”, punctează specialistul Kent Berridge, profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea din Michigan.
Strategie de rezistență la tentație
Dopamina este mai bine înțeleasă astăzi, ca fiind o substanță chimică din creier legată de motivație - și, prin urmare, o parte importantă a dezbaterii despre tratamentul dependenței, întrucât face parte dintr-un sistem mai mare legat de recompense, din creierul uman. „Plăcerea și dorința sunt separate, iar dopamina este responsabilă pentru cea de-a doua. Rețelele so- ciale sunt mici declanșatori perfecți pentru sistemele de dopamină, indiferent dacă ne plac mesajele sau nu. Cei care se simt atrași de rețelele sociale, care redeclanșează în mod continuu o sursă de dopamină constantă, la un moment dat doresc să se distanțeze sau să scape de sursă. Practic, postul de dopamină este o strategie grozavă de rezistență la tentație”, explică Berridge. Pentru a completa acest tip de reținere, cu rezultate dintre cele mai bune, expertul American recomandă practicarea tehnicilor de mindfulness: „Data viitoare când vă plicitisiți și întindeți mâna după smartphone, întrebați corpul cum se simte și apoi alegeți altceva de făcut - o plimbare sau un ceai”.
Contracarare a extremelor
Cantitatea potrivită de dopamină merge de obicei împreună cu o dispoziție bună și este ideală pentru învățare, planificare și productivitate. Dopamina contribuie la vigilență, focus, concentrare, motivație, fericire. Un val de dopamină poate produce chiar sentimente de euforie. La polul opus, nivelul scăzut al hormonului plăcerii are neajunsurile sale: slabă coordonare, dificultăţi de mişcare, stare de somnolență. Un studiu recent a pus în evidență, de pildă, faptul că privarea de somn poate duce la o reducere vizibilă a disponibilității receptorilor de dopamină dimineața. Pe măsură ce se formează un obicei legat de o recompensă, creierul răspunde prin reducerea dopaminei și este nevoie de mai multă substanță pentru a ajunge la același nivel de plăcere. Supraactivarea afectează şi receptorii de dopamină într-un mod care face o persoană să-și piardă interesul pentru alte lucruri. În aceste condiții, pentru cei care îl practică, postul de dopamină este menit să contracareze extremele nivelului acestui hormon, care pot duce la manii, halucinaţii, iluzii, obezitate și dependență.