de Georgiana Mihalcea
Vremea caldă vă ține mai mult timp afară. Știți deja că puteți lua măsuri pentru a preveni arsurile solare, dar este posibil să nu fiți la fel de conștienți de o altă problemă a pielii în sezonul estival - erupțiile cutanate. De la dermatita „Margherita” până la cea a înotătorului, iată opt cauze comune, dar surprinzătoare, ale afecțiunilor cu care vă puteți confrunta în acest anotimp.
Sucul de citrice
O picurare de suc de citrice (în special lămâie) pe pielea expusă la soare poate duce rapid la o arsură serioasă numită fitofotodermatită - uneori cunoscută sub numele de „dermatita Margherita”. Apare când un compus fotosensibilizant din lămâie numit furocumarină - găsit și în alte plante, precum pătrunjel, mărar, țelină - este activat de lumina ultravioletă A (UVA), provocând o erupție usturătoare. Puteți dezvolta vezicule sau pete roșii pe piele, cu mâncărimi, care durează câteva zile. Deoarece doar zonele pielii care au intrat în contact direct cu sucul de lămâie sunt afectate, erupția arată ca niște dungi sau alte modele neregulate. Pe măsură ce veziculele se vindecă, pielea dumneavoastră poate deveni mai închisă (hiperpigmentată) - un efect care poate dura luni bune înainte să dispară. Medicul vă poate prescrie o cremă cu steroizi sau puteți pune comprese reci pentru a calma durerea.
Apa mării
Ați observat uneori o erupție sub costumul de baie după o bălăceală în mare? Este posibil să aveți o erupție cutanată cunoscută și sub numele de „păduchi de mare”. Acest lucru se întâmplă atunci când meduzele mici și anemonele rămân prinse sub costumul de baie și eliberează celule usturătoare care injectează o toxină, provocând o reacție alergică în piele. Este posibil să simțiți o mică înțepătură în timp ce înotați. În decurs de 4 până la 24 de ore, în zonele acoperite de costum apar umflături roșii care vă mănâncă și arată ca pișcăturile de insecte sau urticaria. Ideal ar fi să faceți un duș imediat ce veniți de la plajă. Clătiți-vă bine costumul în apă fierbinte pentru a îndepărta orice organisme rămase. Medicul vă va sfătui să luați un antihistaminic sau cortizon topic pentru a calma mâncărimea.
Erupția înotătorului
Aceasta diferă de erupția descrisă anterior, deoarece apare în zonele care nu sunt acoperite de costumul de baie. Acest lucru se întâmplă atunci când paraziții microscopici de la melcii infectați care trăiesc în apele calde și puțin adânci ale lacurilor, pârâielor sau mării intră în contact cu pielea, provocând o reacție alergică care apare sub formă de umflături roșii minuscule sau pete roșii mari ce provoacă o mâncărime intensă. Pentru a ameliora mâncărimea, faceți o baie cu fulgi de ovăz măcinat sau aplicați o pastă de bicarbonat de sodiu ori o compresă rece pe pielea afectată. Dacă mâncărimea persistă, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nu a funcţionat un antihistaminic fără prescripție medicală (OTC) sau un produs pe bază de cortizon.
Cada cu hidromasaj
La una sau două zile după scăldatul în apa contaminată cu o bacterie comună numită Pseudomonas aeruginosa, găsită în pământ și apă, este posibil să dezvoltați o erupție cutanată, cunoscută sub numele de foliculită. Este mai frecventă în căzile cu hidromasaj, deoarece apa fierbinte descompune clorul care ucide bacteriile. Dar erupția poate apărea și după înotul într-o piscină prost întreținută sau într-un lac contaminat. Simptomele acestui tip de foliculită includ o erupție roșie cu mâncărimi, cu umflături mici de dimensiuni milimetrice, care este mai gravă în zonele acoperite de un costum de baie. Este posibil să observați, de asemenea, coșuri sensibile sau mâncărime în jurul foliculilor de păr. În timp ce erupția tinde să se amelioreze de la sine, consultați un medic dacă nu dispare în câteva zile. Poate fi necesar să luați antibiotice. Cel mai bun mod de a preveni erupția cutanată în cada cu hidromasaj este să verificați nivelurile de clor și brom din apă înainte de a face o baie. Când ieșiți din apă, faceți imediat un duș cu săpun și curățați costumul în apă fierbinte.
Căldura
Cunoscută și sub denumirea de miliaria, erupția cutanată de la căldură apare atunci când transpirația se blochează în pori și se acumulează sub piele. Este o problemă care apare în special la bebeluși, dar poate fi întâlnită la orice vârstă, mai ales când afară este cald și umed. În ceea ce privește simptomele, putem menționa senzația de înțepare și de mâncărime și, de obicei, apar mici umflături roșii sau vezicule clare care se sparg ușor. De asemenea, erupția tinde să apară cel mai mult în zonele în care pielea se freacă, cum ar fi axilele, coatele și zona inghinală. Erupția cutanată termică trece, de obicei, de la sine. Puteți ajuta la ușurarea mâncărimii prin îndepărtarea hainelor strânse și răcorirea pielii. Încercați să luați măsuri pentru a transpira mai puțin, cum ar fi purtarea de haine largi, ușoare din bumbac, folosirea cremelor hidratante ușoare, precum loțiuni. Stați la umbră sau într-o clădire cu aer condiționat pentru a preveni apariția erupțiilor cutanate.
Lumina
Persoanele cu sensibilitate la lumina soarelui care sunt expuse la razele UV din ce în ce mai intense vara pot dezvolta umflături pe piele însoțite de o senzație intensă de mâncărime, cunoscute sub numele de erupție luminoasă polimorfă (ELP). Erupția apare de obicei pe piept, gât, brațe și față. Cercetările sugerează că 10% din populația generală este afectată de ELP, cei cu pielea deschisă fiind, în general, mai sensibili. Reacția de hipersensibilitate la soare ar trebui să dispară de la sine în decurs de 10 zile. De obicei, apare doar o dată în fiecare sezon - pe măsură ce vremea se încălzește, pielea se obișnuiește cu lumina UV. Cu toate acestea, puteți observa că apare din nou în aceeași perioadă în fiecare an, odată cu schimbările de sezon. Pentru a calma mâncărimea, adresați-vă medicului pentru prescrierea unui antihistaminic sau unei creme. În cazuri severe, specialistul vă poate prescrie un corticosteroid topic. Cel mai bun scenariu este prevenirea: încercați să stați la umbră cât mai mult posibil când soarele este cel mai strălucitor, între orele 10:00 și 14:00. Când sunteți afară, acoperiți-vă pielea cu haine de culoare deschisă și aplicați protecție solară cu SPF 30 sau mai mare pe orice zonă expusă.
Ciupercile comune ale pielii
Pitiriazisul versicolor (sau Tinea versicolor) este o infecție fungică a pielii. În general, infecțiile fungice sunt mai frecvente vara, deoarece ciuperca prosperă la umiditate. Când vine vorba în mod specific despre Tinea versicolor, această infecție apare sub formă de pete albe, roz, roșii, bronzate sau maro. Poate fi uscată și provoacă mâncărime, dar este benignă și nu este contagioasă. Această ciupercă este observată în special vara și apare adesea pe trunchi pe măsură ce transpirați mai mult. Produsele topice antifungice sub formă de unguent pot elimina ciuperca în mod obişnuit. În caz contrar, medicul vă va prescrie antifungice orale (pastile). Pielea poate rămâne hiperpigmentată pentru o perioadă.
Herpesul bucal recidivează la soare
Herpesul bucal este o infecție virală a veziculelor minuscule pline de lichid pe sau în jurul buzelor. Dacă ați mai avut herpes, este posibil să observați că recidivele sunt mai frecvente vara din cauza expunerii la lumina soarelui. Nu uitați să folosiți protecție solară pe buze, mai ales dacă aveți antecedente. Luarea unui medicament antiviral în primele 24 până la 36 de ore după debutul simptomelor ajută la prevenirea sau încetinirea erupției.