de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Viața modernă, cu tot confortul său, precum și orele tot mai lungi de la birou, predispun pe nesimțite la a sta prea mult pe scaun. Iar efectele sunt mai serioase decât își imaginează mulți, de la dureri cronice de spate la boli metabolice generate de acest sedentarism. Pe de altă parte, există modalități nu foarte complicate de a anula aceste urmări nocive al statului peste măsură pe scaun - nu este nevoie decât de voință și de autodisciplină.
30 de minute de exercițiu pe zi
Oamenii de știință au analizat zeci de studii privind timpul de ședere și nivelul de activitate. S-a descoperit că persoanele care stau mai mult de opt ore pe zi pe scaun, fără activitate fizică, prezintă un risc de moarte similar cu cel generat de obezitate și de fumat. Mai mult, statul în această postură înclinată duce la dureri de spate și de gât, din cauza întinderii excesive a ligamentelor și discurilor coloanei vertebrale. Biologic, oamenii nu sunt „proiectați” să stea pe scaun, ci să se miște, așa că acest așezat prelungit are de multe ori ca finalitate „revolta” corpului. Ca urmare, specialiștii recomandă cele 30 de minute de exercițiu pe zi, care au demonstrat că scad semnificativ riscul de deces prematur.
Întinderi, antrenamente de rezistență
Potrivit experților, episoadele mici de mișcare la trecerea anumitor perioade din timpul de lucru sunt de natură să contracareze efectele statului îndelungat în poziție așezată. La fiecare oră, o persoană se poate ridica de la birou și poate face câteva exerciții simple de întindere, care „să pună la loc” musculatura tensionată de poziția nefirească. În câteva minute se pot face sute de pași, ceea ce este mai mult decât benefic pentru prevenirea efectelor de înțepenire. De asemenea, antrenamentul de rezistență este cel mai bun exercițiu împotriva urmărilor imobilității în poziție așezată. Specialiștii recomandă mișcările cu greutăți, folosindu-se suprasolicitarea progresivă, iar pentru a întări partea inferioară a corpului, împingerile de șold și poziția ghemuit, cu repetări.
Birou reglabil pe înălțime
Cu excepția profesiilor care implică mișcare, omul contemporan în activitate petrece în medie până la 75% din timpul de lucru stând pe loc. Cel mai simplu mod de a contracara efectele acestui procent alarmant este utilizarea unui birou reglabil pentru poziția în picioare. Beneficiul demonstrat al acestor birouri este acela că previne durerile de spate, de gât și de umeri care pot apărea după statul pe scaun. Dacă se alternează pozițiile, efectele se pot dovedi remarcabile, întrucât se elimină mare parte din tensiunea musculară care se acumulează odată cu statul îndelungat în aceeași poziție.
Pentru a începe acțiunea împotriva efectelor statului pe scaun, alegeți două lucruri din cele menționate, concentrați-vă pe a le face în următoarele 21 de zile, apoi adăugați câte un alt element, după aceleași reguli
Mişcare neprogramată
Fiecare persoană care este conștientă că stă prea mult așezată poate începe să ia măsuri pentru mișcare neprogramată. Mai precis, atunci când un angajat trebuie să meargă la un birou de la alt etaj, poate alege să urce și să coboare scările în loc să ia liftul. Cu colegii de birou se poate comunica și dacă vă ridicați de pe scaun și vă apropiați de cei cu care aveți de lucru. O întâlnire online poate fi derulată și în paralel cu o plimbare în aer liber. Mașina personală poate fi lăsată mai departe de locul unde se află biroul, astfel încât, la începutul și la sfârșitul programului, acei pași în plus să conteze mult în ecuația contracarării efectelor statului îndelungat pe scaun.