de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Fumatul creşte pericolul de tulburare bipolară cu 100%
Un nou studiu a constatat că o consecință a fumatului despre care mulți oameni ar putea să nu știe este o creștere a riscului de a dezvolta boli mintale. Cercetătorii de la Universitatea Aarhus arată că fumatul, pe lângă celelalte riscuri cunoscute, în principal de cancer pulmonar, poate crește pericolul de depresie, precum și de tulburare bipolară cu peste 100%. „Cifrele vorbesc de la sine: fumatul provoacă boli mintale. Deși nu este singura cauză, fumatul crește riscul de a fi spitalizat cu o boală mintală cu 250%”, spune expertul Doug Speed.
Microflora intestinală echilibrată fereşte copiii de alergii
Alergiile majore din copilărie pot începe în comunitatea de bacterii care trăiesc în intestinul uman, arată rezultatele unui nou studiu, realizat la Universitatea din Columbia Britanică. Mulți factori pot modela microbiomul sugarului, inclusiv dieta, felul în care s-au născut (natural sau prin cezariană), locul în care trăiesc și expunerea la antibiotice (alăptarea reînnoiește și hrănește bacteriile bune). Probele prelevate au dezvăluit o semnătură bacteriană asociată cu dezvoltarea alergiilor copiilor cu vârsta de până la 5 ani.
Noi ţinte terapeutice pentru glioblastom, identificate cu AI
Trei elevi de liceu din țări diferite (Norvegia, SUA, China) au reușit să identifice ținte terapeutice implicate deopotrivă în procesul de îmbătrânire și în glioblastomul multiform, o tumoră cerebrală malignă foarte agresivă. Co-autorii lucrărilor au utilizat PandaOmics, o platformă de descoperire a țintelor biologice prin inteligență artificială, de folos cu atât mai mult cu cât în prezent protocolul de tratament pentru glioblastom este invaziv pentru creier și reduce simțitor speranța de viață.