de Claudia Mîţoi şi Flori Pintea
Hidrocefalia cu presiune normală este o afecțiune ce apare după acumularea unei cantități ridicate de lichid cefalorahidian la nivelul creierului. De aici și denumirea de „apă la creier”. De regulă, persoanele vârstnice, trecute de 60 de ani, se confruntă cu această patologie. Dan Benția (medalion), medic specialist neurochirurg, ne-a vorbit despre cauzele și simptomele hidrocefaliei cu presiune normală, dar și despre metodele de tratament.
„Este confundată cu Alzheimer sau Parkinson”
- Ce este hidrocefalia?
- Hidrocefalia cu presiune normală este o boală neurologică tratabilă, caracterizată cu precădere prin tulburări de mers, incontinență urinară, demență sau tulburări cognitive care apar, în general, în a șasea și a șaptea decadă a vieții. În 60% din cazuri această boală nu este identificată, dar fiindcă afectează mai puțin de 1% din indivizi, boala este considerată, totuși, una rară.
- Cum se diagnostichează?
- Unii medici cred că persoanele în vârstă predispuse la hidrocefalie au antecedente de hemoragie cerebrală sau meningită. Această boală poate fi dobândită sau congenitală, dar ar putea rezulta și dintr-o malformație a sistemului nervos central sau dintr-o tumoare pe creier. În practică, hidrocefalia cu presiune normală este confundată cu boala Alzheimer sau Parkinson, deoarece simptomele sunt, adesea, atât de asemănătoare, încât pot duce în eroare chiar și medici neurochirurgi cu experiență. Unele studii estimează că până la 250.000 de persoane care sunt considerate ca având diagnostic de Parkinson, Alzheimer sau un alt tip de demență au sau pot avea hidrocefalie cu presiune normală, în timp ce alte cercetări poziționează această bolă într-o categorie mult mai mică de îmbolnăviri.
„Anevrismele hemoragice pot fi o cauză”
- Care sunt cauzele ce declanșează această afecțiune?
- Hidrocefalia cu presiune normală este o afecțiune cauzată de acumularea lichidului cefalorahidian, care este întâlnit, de obicei, în măduva spinării și în creier, în ventriculele creierului. Este important de știut că acest fluid, care circulă în mod normal între craniu și creier, joacă un rol important și diminuează puterea oricărui tip de șoc ce ar afecta creierul. De asemenea, tot acest lichid elimină deșeurile din diferitele părți ale creierului. Creșterea fluidului are loc atunci când există un blocaj în fluxul sau absorbția lichidului cefalorahidian. Adesea, în ciuda acumulării de fluide, crește puțin sau deloc presiunea din interiorul craniului, astfel se justifică denumirea hidrocefalică de presiune normală. Uneori există anumite cauze cum ar fi leziunile capului, anevrismele hemoragice ale creierului, meningita etc. De multe ori, totuși, nu există niciun declanșator distinctiv.
- În cazul acesta, cum sau cine poate pune un diagnostic cert?
- Doar un specialist în neurologie, geriatrie și gerontologie este capabil să detecteze simptomele care pot diferenția această patologie rară de Alzheimer. Mulți pacienți cu vârsta peste 60 de ani se prezintă cu deteriorare cognitivă (scăderea gândirii), tulburări de mers, tulburări ale sfincterelor, tulburări de vorbire. Mare parte dintre ei le manifestă de multe luni și, de obicei, sunt trimiși la neurochirurgi fie de medicii de familie, fie de neurologi.
„Apar durerea de cap, senzația de greață și vărsături în jet”
- Care sunt simptomele?
- Apar semne de creștere a presiunii intracraniene, adică durere de cap, senzația de greață și vărsături în jet, în mod repetat. De obicei, aceștia trebuie să aibă un examen de computer tomograf înaintea consultației care arată atrofie corticală difuză și creșterea în dimensiuni a ventriculelor cerebrale (cavități cu fluid din mijlocul creierului, unde se produce lichidul cefalorahidian (LCR). Deși sunt neurochirurg, mă aflu în dilema unui diagnostic diferențial între atrofie corticală cu deteriorare cognitivă pe vârstă și/sau hidrocefalie cu presiune normală, mai exact creșterea presiunii din aceste cavități ventriculo-cerebrale care apasă pe creierul din jur, ceea ce duce la boala care se numește hidrocefalie. Pentru a clarifica acest diagnostic, procedăm la etapa a doua și anume la un RMN cerebral performant de 3 Tesla nativ cu o anumită secvență specială, numită secvență STIR. De aici putem vedea dacă există această boală numită hidrocefalie și dacă este o anumită presiune asupra creierului prin acești ventriculi dilatați.
- Se tratează? Ce variante de tratament există?
- În cazul în care pacientul nu este diagnosticat cu hidrocefalie și are doar o atrofie corticală difuză, nu reprezintă un caz operator neurochirurgical și va fi tratat conservator cu medicamente trofice neuronale. Dacă, însă, se stabilește în urma investigației prin acest examen RMN că avem de-a face cu hidrocefalia persoanei în vârstă sau hidrocefalia cu presiune normală, tratamentul efectuat este următorul: se face drenajul ventriculo-peritoneal printr-o incizie deasupra urechii, în scalp, la nivelul craniului, încă una mică la nivelul durei mater care învelește creierul și prin aceasta se introduce un cateter (tub) în ventriculul cerebral dilatat. Ulterior, acest tub se conectează printr-o valvă la sistemul de tubulatură care se inserează pe sub piele până la nivelul buricului, de unde este introdus în cavitatea abdominală, printre intestine. În acest fel, surplusul de lichid din acești ventriculi cerebrali dilatați este drenat în cavitatea peritoneală, care este cea mai mare suprafață de absorbție a corpului uman.
„După intervenție, se ameliorează tulburările urinare și cele de mers”
- Care este scopul drenajului de lichid cefalorahidian?
- Această procedură este utilizată atât pentru a diagnostica, cât și pentru a trata hidrocefalia cu presiune normală. Puncția lombară indicată mai sus este utilizată pentru a determina capacitatea organismului de a absorbi lichidul cefalorahidian. După intervenție, cel mai bine se ameliorează tulburările urinare și cele de mers, iar cele cognitive, mai lent. Pacienții revin la control la una-trei-șase luni de la operație, urmând a fi verificați clinic și prin intermediul unui nou examen RMN.
„Ca prevenţie, recomand dieta sănătoasă şi diminuarea stresului“
- Putem preveni această boală?
- Deoarece cauzele explicite ale apariției hidrocefaliei cu presiune normală nu sunt încă identificate, nu există o prevenire dovedită științific. Cu toate acestea, ca medic neurochirurg vă recomand luarea unor măsuri de precauție, cum ar fi dieta sănătoasă, diminuarea stresului, controale medicale la perioade de timp recomandate de medicul de familie/medicul specialist.