de Georgiana Mihalcea
Artroscopia gleznei este o intervenție chirurgicală, minim invazivă, folosită pentru a trata problemele din interiorul articulației gleznei. În timpul procedurii, medicul va introduce în gleznă un instrument special numit artroscop pentru a identifica și repara deteriorarea. Doctor Codrin Huszar (medalion), medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a dezvăluit că există un risc foarte scăzut de complicații și veți putea merge acasă în aceeași zi.
„Sunt necesare incizii foarte mici”
- Ce este artroscopia de gleznă?
- Artroscopia se referă, în general, la un ansamblu de tehnici care au în comun vizualizarea articulației sau a structurilor periarticulare (tenoscopie, endoscopie) prin intermediul unei camere de luat vederi. Camera, în acest caz, e un dispozitiv tubular, cu diametrul foarte mic, de 4 mm, ca un creion subțire. Și instrumentele cu care se efectuează diversele intervenții artroscopice au această formă alungită și foarte subțire. Pentru efectuarea operației sunt necesare incizii foarte mici, de jumătate de centimetru, de jur împrejurul articulației. În cazul de față, vorbim de artroscopia de gleznă.
- Care sunt problemele care pot fi diagnosticate cu ajutorul său?
- În majoritatea cazurilor, artroscopia nu mai este utilizată doar pentru diagnosticarea unor afecțiuni, pentru că metodele moderne de diagnostic precum RMN, artro-RMN, CT cu reconstrucție 3D, PET-CT permit stabilirea precisă a unui diagnostic înainte de intervenție și astfel recurgem la tehnicile artroscopice direct pentru a trata afecțiunea stabilită anterior. Există și situații, însă, când e utilă la stabilirea diagnosticului, precum atunci când se practică o biopsie sinovială artroscopică, adică recoltarea unui mic fragment din țesutul care căptușește articulația, trimis ulterior la un laborator de analize.
„Se pot recolta şi biopsii”
- Ce se poate trata prin această procedură?
- Paleta afecțiunilor gleznei care pot fi abordate artroscopic este foarte largă. În primul rând, vorbim despre leziunile localizate ale cartilajului articular (proceduri artroscopice de revitalizare a cartilajului afectat), apoi despre distrugerea difuză a cartilajului articular (artroza de gleznă) - artrodeza artroscopică. Este utilă și în refacerea ligamentelor rupte - traumatisme sportive (retensionarea/reconstrucția acestora) - tehnici pur artroscopice sau asistate artroscopic. De asemenea, este o procedură ideală în cazul sindroamelor de impingement (mișcarea articulației e limitată sau blocată de structuri moi precum bride, cicatrici sau proeminențe osoase) - excizia artroscopică a acestor structuri. Se mai foloseşte în tratarea sinovectomiilor - excizia artroscopică a țesutului care căptușește articulația (sinoviala) și care poate fi afectat în diverse boli. Alte situații în care este folosită artroscopia sunt: biopsii - recoltarea de țesut tumoral intraarticular, excizia unor tumori benigne intra- sau periarticulare, excizia de corpi liberi intraarticulari, curățarea tendoanelor inflamate prin tendinoscopie și a articulației în cazul unei infecții.
- Cum se desfășoară, pas cu pas, intervenția?
- Artroscopia de gleznă începe prin practicarea a două sau mai multe miniincizii de aproximativ 0,5 cm. Prin aceste incizii, pătrundem în articulație cu o cameră de luat vederi tubulară, foarte subțire, și cu instrumentele de lucru (foarfeci, pense, aparate tip freză, shaver etc.) cu aceeași formă tubulară, fină. Camera permite vizualizarea excelentă a structurilor intraarticulare, care apar mărite de până la zece ori pe ecran, iar cu instrumentele de lucru, din ce în ce mai diversificate și mai performante, se efectuează procedurile necesare.
„Înainte de operație sunt obligatorii mai multe analize și investigații”
- Cum trebuie să ne pregătim?
- Nu e nevoie de o pregătire specială în afară de măsurile generale înainte de efectuarea unei intervenții articulare cu anestezie - pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea în ziua operației. În funcție de protocolul spitalului și de starea pacientului, înainte de operație sunt obligatorii mai multe analize și investigații și trebuie avută o discuție cu medicul anestezist sau cu cardiologul.
- Este nevoie să luăm anumite măsuri după?
- Protocolul posteoperator depinde de tipul de afecțiune și de procedura efectuată și nu neapărat de faptul că intervenția s-a realizat artroscopic sau clasic, dar, într-adevăr, recuperarea e mai rapidă după procedurile artroscopice. De exemplu, după efectuarea unei biopsii e posibil să nu fie nevoie de nicio restricție postoperator, în timp ce după reconstrucția unui ligament e posibil ca pacientul să necesite o orteză și să trebuiască să meargă cu cârjele și să nu calce cu toată greutatea pe piciorul operat pentru o perioadă de timp.
- Care sunt avantajele artroscopiei comparativ cu chirurgia deschisă?
- Principalele avantaje sunt vizualizarea mai bună a reperelor articulare și periarticulare, evitarea problemelor cutanate, cicatricile sunt minime și recuperarea mai rapidă.
„Fiind o articulaţie mică, gesturile chirurgului trebuie să fie mult mai fine“
- Există anumite riscuri și complicații pe care le implică?
- Riscurile și complicațiile sunt legate, în general, de tipul de boală și tipul de intervenție, dar, comparativ, riscurile din timpul unei intervenții artroscopice sunt mai mici decât în cazul intervențiilor clasice. Există și particularități ale artroscopiei de gleznă care o fac mai dificil de efectuat decât artroscopia articulațiilor mai mari (genunchi, umăr). Fiind o articulație mică, gesturile chirurgului trebuie să fie mult mai fine pentru a putea efectua procedura și pentru a evita lezarea structurilor anatomice sau avarierea instrumentelor. Apoi, glezna este traversată dinspre gambă spre picior de multiple tendoane, vase, nervi, dispuse circumferențial, și, astfel, alegerea locului de efectuare a inciziilor trebuie să fie mult mai minuțioasă pentru a evita lezarea acestor structuri.