de Georgiana Mihalcea
Ganglionii limfatici axilari sunt organe (ce seamănă la formă cu fasolea) aflate în zona axilelor și fac parte din sistemul limfatic. Interiorul acestora conține din abundență limfocite și macrofage. Ganglionii limfatici primesc un lichid extracelular numit limfă care circulă în organism și ajută la curățarea vaselor de sânge și a țesuturilor.
Filtrează substanțele nocive din organism
Cancerul de sân se răspândește adesea la ganglionii limfatici axilari, ducând astfel celulele canceroase în alte părți ale corpului. Deoarece ganglionii limfatici filtrează substanțele nocive, aceștia sunt de obicei examinați pentru a detecta prezența celulelor canceroase care au trecut prin ganglioni în drumul lor pentru a ajunge în alte părți ale corpului. În timpul operației de îndepărtare a sânilor, ganglionii limfatici sunt adesea disecați de către chirurgi pentru a studia măsura în care cancerul s-a răspândit. Aceasta este cunoscută sub denumirea de disecție a ganglionilor limfatici axilari.
Sunt unul dintre indicatorii-cheie ai tipului de tratament necesar
Ganglionii limfatici pozitivi și negativi indică prezența ori absența celulelor tumorale la acest nivel și sunt unul dintre indicatorii-cheie ai tipului de tratament necesar unui anumit pacient. Disecția acestora ajută la îndepărtarea celulelor canceroase din ganglioni, prevenind astfel metastazele într-o mare măsură. Pacienții aflați în stadiile incipiente ale cancerului de sân au șanse de 30%-40% să aibă ganglioni axilari pozitivi. Dacă cancerul s-a extins la ganglionii limfatici axilari, chirurgul va recomanda o disecție a acestora. Numărul de ganglioni afectați variază de la un pacient la altul, astfel încât decizia se bazează în mare parte pe locul cancerului și nu pe numărul de ganglioni pozitivi.
Disecția acestora ajută la controlul local al bolii
Multe studii au demonstrat că disecția ganglionilor limfatici axilari ajută la controlul local al bolii, îmbunătățind astfel supraviețuirea generală a pacienților cu cancer. Rata de recurență a temutei afecțiuni după disecția axilară s-a dovedit a fi mai mică de 2%. Stadializarea axilei este un pas important în tratamentul cancerului de sân. Starea ganglionului limfatic axilar este o variabilă-cheie de prognostic la persoanele cu carcinom mamar în stadiu incipient. Numărul de noduri pozitive are, de asemenea, importanță prognostică. Deși îndepărtarea ganglionilor limfatici reduce riscul de răspândire a cancerului în alte părți ale corpului, nu poate distruge celulele canceroase care s-ar putea să se fi răspândit deja în alte părți. Cu toate acestea, implicarea ganglionilor limfatici oferă perspective importante asupra naturii și stadiului cancerului și, astfel, ajută medicii să dezvolte un plan de tratament personalizat pentru un pacient.
Disecția ganglionilor limfatici axilari a fost folosită pentru prima dată ca parte a tratamentului cancerului de sân în secolul al XVIII-lea. De atunci, disecția axilară a devenit o procedură standard folosită pentru stadializarea axilei și tratamentul pacienților cu cancer mamar
Nivelurile de afectare
Ganglionii limfatici axilari sunt clasificați în trei niveluri, inclusiv axila joasă, medie și axila înaltă. În funcție de nivelul ganglionilor axilari afectați, chirurgul efectuează diferite niveluri de disecție axilară. În majoritatea cazurilor, ganglionii de nivel I sau II sunt îndepărtați dacă ganglionul santinelă este pozitiv sau dacă există un ganglion canceros prezent în axilă. Femeile cu cancer de sân invaziv sunt supuse de obicei la disecție axilară împreună cu o mastectomie.