de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Peste 20% dintre oamenii din întreaga lume trăiesc cu durere cronică. Cercetările au arătat până acum că tehnicile de modificare a comportamentului sunt opțiuni utile de tratament pentru această afecțiune. Acestora li s-a adăugat recent terapia de reprocesare, ale cărei rezultate au fost confirmate de un studiu efectuat de cercetătorii americani.
Principala cauză a dizabilităților la nivel mondial
Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado - Anschutz Medical Campus -, din SUA, au confirmat eficacitatea tratamentelor bazate pe reprocesarea creierului pentru durerile cronice, inclusiv cele de spate. Un studiu extins a constatat faptul că aproximativ 23% din populația lumii suferă de dureri lombare cronice, de exemplu, afecțiune care este considerată principala cauză a dizabilităților la nivel mondial. Opțiunile cunoscute de tratament includ medicamente, kinetoterapie, acupunctură, injecții epidurale cu steroizi și intervenții chirurgicale, alături de meditație și terapie cognitiv-comportamentală. În prezentul studiu, experții americani au detaliat cum poate fi antrenat creierul să contribuie la reducerea durerilor cronice și au recurs la examinarea impactului terapiei de reprocesare (PRT) asupra persoanelor cu dureri cronice. Cercetătorii au descoperit că două treimi dintre participanții tratați cu PRT au raportat eliminarea completă (sau aproape completă) a durerii.
Pacienții își schimbă gândirea
Terapia de reprocesare este un tratament psihologic care învață pacienții să recunoască semnalele trimise către creier ca fiind mai puțin amenințătoare. „Durerea cronică este condusă de un ciclu de frică și evitare. Oamenii cred că durerea înseamnă că trupul este rănit sau deteriorat, astfel încât durerea este percepută ca fiind extrem de amenințătoare, și pacienții evită să facă orice activități care ar putea-o agrava. Odată ce aceștia își schimbă gândirea și încep să perceapă durerea ca fiind cauzată de căi cerebrale greșite, pot învăța să nu se mai teamă de aceasta și să ajute la recalibrarea acelor căi ale creierului care duc spre reducerea semnificativă sau chiar eliminarea durerii”, explică specialistul Yoni Ashar, autor al studiului.
„Pentru mulți pacienți există motive mecanice și biologice care generează durerea, dar o mare parte este percepție mentală“ (Jian Guan, neurochirurg, Universitatea din Colorado, SUA)
„Cele mai multe cazuri ţin de modificări ale creierului“
Terapia de reprocesare include o sesiune de telesănătate de o oră, cu un medic, și opt ședințe individuale, de o oră, cu un terapeut, de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni. „În studiul nostru am demonstrat puterea tratamentului și necesitatea de a înțelege mai bine modul în care creierul se poate dezobișnui de ideea de durere cronică”, susține Ashar. De altfel, în ultimii ani, cercetătorii au studiat legătura dintre creier și durerile cronice, mai ales după ce o cercetare a demonstrat că persoanele cu dureri lombare au avut o activitate scăzută în anumite părți ale creierului implicate în eliberarea de dopa- mină - hormonul de „stare de bine” al organismului -, care este responsabilă de eliberarea de compuși care atenuează durerea. „De zeci de ani, durerea de spate este corelată cu probleme cum ar fi discurile bombate sau postura defectuoasă, dar se pare că acestea cauzează o mică parte din cazuri. Majoritatea țin de modificări ale creierului, cum ar fi semnalele de amplificare pe care acesta le primește din spate”, adaugă Ashar.