Main menu

header

961 12 1de Adrian Barna şi Flori Pintea

Este asimptomatică până se ajunge la apariția unei fracturi, de aceea osteopenia, tot o afecțiune a oaselor, trebuie tratată cu respectul cuvenit. Iată tot ce trebuie să știți despre această afecțiune, care vă poate schimba viața.

Fumatul și consumul exagerat de alcool acutizează apariția bolii

Potrivit specialiștilor, osteopenia reprezintă stadiul premergător osteoporozei, dar, dacă este tratată corespunzător, se va evita apariția bolii și complicația cea mai de temut, fractura de fragilitate. Se vorbește despre osteopatie atunci când densitatea minerală a oaselor este mai scăzută decât valorile normale, dar fără a genera fracturi. Sigur că indiferent de recomandările nutriționiștilor, această scădere a densității minerale a oaselor face parte din procesul de îmbătrânire al organismului, de aceea trebuie să aveți grijă. Cât privește factorii de risc care participă la apariția bolii, accelerează sau acutizează procesul deficitul de vitamina D și de calciu, fumatul, consumul exagerat de alcool, anumite tratamente precum anticonvulsivantele și corticosteorizii. La început, pacientul nu bănuiește că are această boală, apoi apar primele simptome, respectiv oboseală, crampe ale membrelor, disconfort în articulații și, în final, oasele devin fragile.

Femeile au un risc mai ridicat

Fiți atenți la sedentarism, pentru că doar mișcarea moderată, însemnând cel puțin 30 de minute pe zi, vă stimulează sistemul osos și vă menține greutatea. De aceea, specialiștii vă recomandă să faceți plimbări pe jos sau să alergați, dar să fiți atenți la mersul pe bicicletă sau înot, sporturi care nu sunt indicate celor care suferă de osteopenie. Medicul poate recomanda și folosirea de pacient a unui pedalier de recuperare medicală, care este un dispozitiv ce ajută la tonifierea musculaturii și a articulațiilor la nivelul membrelor inferioare și a celor superioare. Pe de altă parte, un risc mult mai ridicat în a contacta boala o au femeile, de aceea trebuie să-și corecteze stilul de viață și să administreze vitamina D și calciu.

Calculați riscul de fractură pe zece ani

Cât privește diagnosticul osteopeniei, acesta este stabilit prin efectuarea măsurătorii densității minerale osoase cu ajutorul ultrasonometrului calcanean sau cu ajutorul DEXA. De aceea, oamenii de știință avertizează că este foarte important să calculați riscul de fractură pe o perioadă de zece ani. Un instrument elaborat pentru a evalua riscul de fractură al pacienților este FRAX, al cărui rezultat constă în aprecierea probabilității de fractură de șold pe zece ani, dar și a probabilității de fractură osteoporotică majoră, adică fracturi vertebrale clinice, antebraț, șold și osul brațului, tot pe zece ani. DEXA, investigația paraclinică prin care este măsurată densitatea osoasă (absorbtiometrie duală cu raze X), este o analiză imagistică simplă, rapidă, neinvazivă care folosește raze X, scanând osul și indicând valorile densității acestuia. Specialiștii susțin că în majoritatea cazurilor sunt supuse acestui tip de investigație vertebrele lombare L1-L4 și articulațiile coxofemurale, adică șoldul și bazinul, dar și antebrațul. Acest lucru se întâmplă doar dacă celelalte zone nu pot fi investigate, la pacienții cu hiperparatiroidism sau la cei a căror greutate depășește 130 de kilograme. E important de știut faptul că dacă, în urma analizei densității, valorile înregistrate sunt între -1 şi -5, atunci este vorba despre osteopenie. De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că valorile normale ale densității minerale sunt de ≥-1, iar la persoanele cu osteoporoză se înregistrează valori de ≤-2,5.

Cine trebuie să facă DEXA

961 12 2Printre cei cărora li se recomandă să facă DEXA, această măsurare a densității osoase se numără în primul rând femeile care au sau au depășit vârsta de 65 de ani, dar și cele care sunt la postmenopauză și sunt subponderale sau sunt în postmenopauză și au avut o fractură. Principalul risc al modificării densității minerale a oaselor este apariția fracturilor, în special la nivelul șoldului. Potrivit cercetătorilor, masa osoasă se acumulează în timpul copilăriei şi adolescenţei și atinge vârful în jurul vârstei de 25 de ani, iar timp de zece ani, aceasta se menține constantă. După vârsta de 35 de ani, ca urmare a procesului de îmbătrânire, ambele sexe suferă o pierdere a densităţii osoase cu 0,3%-0,5% pe an.

Ce dietă trebuie adoptată

Comparativ cu osteoporoza, osteopenia este mult mai ușor de tratat și cu rezultate foarte bune. Sigur că uneori ajută doar schimbarea modului de viață, dar dacă medicul vă dă medicamentație, nu întrerupeți tratamentul după bunul plac. Dacă în acel moment nu doare, nu înseamnă că nu veți mai avea parte niciodată de o fractură. În plus, adoptați o dietă bogată în untură de pește și consumați cât mai mult pește gras. Nu trebuie să vă lipsească din alimentație untul, gălbenușul, icrele, ficatul de vită, cerealele cu vitamina D, laptele integral, laptele de soia, dar și produse lactate nedegresate, precum și iaurt, drojdie de bere, margarină și anumite tipuri de pâine. De asemenea, limitați consumul de băuturi carbogazoase și alimente prea dulci sau sărate. Pe de altă parte, pentru a menține vitamina D în organism este nevoie să apelați și la ajutorul soarelui. Dar aveți grijă cât timp vă expuneți. Dacă veți sta mult la soare nu înseamnă că va crește producția de vitamina D, ci doar pericolul de a vă arde sau de a fi predispuși la apariția cancerului de piele.

La apariția bolii contribuie și predispoziția familială, bolile de nutriție, chimioterapia și expunerea prelungită la radiații

Kinetoterapie, electroterapie şi masaj terapeutic sunt tratamentele care, combinate, duc cel mai repede la recuperarea bolnavilor de osteopenie

Terapia combinată vă vine în ajutor

Persoanele care suferă de osteopenie pot apela cu succes la o terapie combinată. Astfel, se poate împleti cu șanse de vindecare kinetoterapia (care urmărește îmbunătățirea funcției afectate prin mobilizări, tracțiuni, exerciții active, izometrice, stepper, bicicletă, exerciţii la aparate) cu electroterapia, care are grijă de contracția musculară și îmbunătățește circulația sângelui. De asemenea, masajul terapeutic este relaxant, tonifiant, vasodilatator, calmant si decontracturant. Aceste terapii combinate cresc randamentul tratamentului recuperator al osteopeniei şi au o eficiență mult mai bună asupra rezultatelor obținute. În ajutorul osteopeniei, nucile cu miere pot fi folosite ca măsură preventivă. Luați un borcan de sticlă, umpleți cu nuci, semințe de floarea-soarelui, dovleac și susan, apoi puneți miere. Puneți capacul și așezați într-un loc întunecat timp de câteva săptămâni. Consumați în fiecare zi două lingurițe cu acest preparat.