Main menu

header

962 12 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Când oamenii se îmbolnăvesc, unul dintre primele lucruri la care apelează sunt antibioticele, instrumente puternice în lupta împotriva multor infecții bacteriene, care atenuează rapid simptomele și reduc riscul de complicații grave. Dar, pe măsură ce trece timpul, tot mai multe bacterii dezvoltă rezistență la medicamente care au funcționat decenii. Această situație poate fi înfricoșătoare, iar rezistența de acest tip a ajuns o problemă de siguranță sanitară mondială, întrucât pune nenumărate vieți în pericol.

Reduce opțiunile de tratament

Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile se schimbă, astfel încât medicamentele nu le pot ucide sau opri creșterea lor. Ca urmare, infecțiile bacteriene devin extrem de dificil de tratat. Ciupercile, paraziții și virusurile pot dezvolta, de asemenea, rezistență la antibiotice. Când aceasta apare, tot mai puține medicamente sunt eficiente împotriva unei anumite bacterii. Dacă este nevoie de mai mult timp pentru a fi găsit un tratament împotriva unei infecțiii rezistente la antibiotice, este lesne de imaginat cât de gravă poate deveni starea pacientului. Pe scurt, rezistența la antibiotice este periculoasă tocmai pentru faptul că reduce opțiunile de tratament pentru persoanele bolnave și poate întârzia tratamentul eficient.

Anumite obiceiuri favorizează fenomenul

Cele mai grave efecte ale rezistenței la antibiotice ajung să pună viața în pericol: crește riscul de boală gravă, prelungită sau de deces; survin reacții adverse severe la medicamente; se prelungesc internările în spital; cresc costurile pentru recuperarea sănătății. Potrivit experților, pe lângă adaptarea bacteriilor la antibiotice, anumite obiceiuri ale oamenilor favorizează creșterea rezistenței: utilizarea excesivă a antibioticelor, recursul la acestea atunci când nu este nevoie, transmiterea unei infecții bacteriene contagioase rezistentă la medicamente. Infecțiile rezistente la antibiotice pot afecta pe oricine, dar anumite grupuri sunt mai expuse riscului - bebelușii, în special cei prematuri, adulții peste 65 de ani, persoanele fără adăpost, cei cu un sistem imunitar compromis și persoanele care iau antibiotice pe termen lung.

Cercetătorii susținuți de Programul Oxford Martin pentru Testarea Rezistenței Antimicrobiene de la Universitatea Oxford au raportat progrese în realizarea unui test de susceptibilitate de rezistență la antibiotice care poate returna rezultate în doar 30 de minute, cu ajutorul inteligenței artificiale

33.000 de morţi în UE

Rezistența la antibiotice elimină instrumente din setul pe care furnizorii de asistență medicală îl folosesc pentru a trata pacienții. Ca problemă globală de sănătate publică, această rezistență poate afecta pe oricine. Numai în Uniunea Europeană, în fiecare an, peste 670.000 de infecții apar din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice și aproximativ 33.000 de oameni mor ca o consecință directă, arată un raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Biroului Regional OMS pentru Europa. Pe de altă parte, așa-numitele „superbacterii” s-au adaptat la medicamentele care de obicei le ucid şi continuă să se înmulțească și să provoace infecții în ciuda tratamentului și există șansa ca niciun antibiotic să nu funcționeze împotriva lor. Specialiștii recomandă în primul rând o bună igienă, pentru evitarea infecțiilor care necesită antibiotice. Mai departe, administrarea de antibiotice se face numai când este cu adevărat nevoie de acest tip de tratament, întrucât nu funcționează împotriva infecțiilor virale.