Main menu

header

963 15 1de Georgiana Mihalcea

Examinarea radiologică digitală cu OrthoSpine și OrthoLeg, două software-uri dedicate care permit evaluarea integrală a coloanei vertebrale sau a membrelor inferioare, într-un interval scurt de timp și cu doză redusă de radiații, constituie un pas important în conduita terapeutică în ortopedie și recuperare medicală, atât în cazul adulților, cât și pentru pacienții pediatrici. Pentru a înțelege cât mai bine avantajele acestor tipuri de radiologie digitală, am stat de vorbă cu doi medici specialiști de la Clinica Medicover din Pipera care le recomandă și le folosesc cu succes de ceva timp: doctor Andreea Guliman (medalion), medic specialist în imagistică medicală, și doctor Paul Năstase, specialist ortopedie.

„La baza imagisticii ortopedice stă radiologia”

- Ce reprezintă imagistica ortopedică?

963 15 2- Imagistica ortopedică constă într-un ansamblu de modalități imagistice de explorare, evaluare și caracterizare a prezenței, tipului și gravității diferitelor anomalii de oase, articulații sau țesuturi moi. Pentru a alege modalitatea adecvată de imagistică ortopedică, trebuie luate în considerare nu numai avantajele și dezavantajele unei anumite metode de explorare, dar și indicația examenului (diagnosticul prezumtiv), disponibilitatea și costurile metodei, cât și limitările pacientului față de metoda respectivă (alergii la substanțe de contrast pentru artrografii, prezența pacemaker-ului pentru RMN sau utilizarea radiațiilor ionizante pentru femeile însărcinate). Cu toate acestea, putem afirma că la baza imagisticii ortopedice stă radiologia, fie ea convențională sau digitală, ca fiind prima și, în unele cazuri, unica metodă de explorare necesară diagnosticului ortopedic.

- În ce constă examinarea radiologică digitală cu OrthoSpine și OrthoLeg?

- OrthoSpine reprezintă metoda de explorare radiologică în ortostatism a coloanei vertebrale în întregimea sa printr-o expunere/achiziție continuă într-un singur timp. Examinarea digitală de tip OrthoSpine este indicată, de obicei, în explorarea, atât la copii, cât și la adulți, a unei tulburări de statică congenitală sau dobândită a coloanei vertebrale. Această tulburare de statică poate fi simplă, de tip cifoză, lordoză, scolioză, sau combinată, de tip cifo-scolioză. OrthoLeg este modalitatea de explorare radiologică în ortostatism a membrelor inferioare în întregime printr-o expunere/achiziție continuă într-un singur timp. Examinarea digitală de tip Ortholeg este indicată, de obicei, în explorarea, atât la copii, cât și la adulți, a inegalității de lungime a membrelor inferioare. Poate fi utilizată, de asemenea, în vederea diagnosticării și evaluării patologiei congenitale sau dobândite a oaselor și articulațiilor membrului inferior, cât și a unei evaluări osoase/articulare preterapeutice, în cazul necesităţii unei eventuale protezări.

„Oferă măsurători ortopedice cruciale pentru planificarea opțiunilor de corectare, tratament sau protezare”

963 15 3- Care sunt principalele avantaje?

- În primul rând, calitatea informației. Efectuate în condiții optimale, aceste două tipuri de examinare radiologică pun la dispoziția radiologului/ortopedului, în afara unei imagini integrative de ansamblu asupra regiunii de interes, posibilitatea efectuării cu acuratețe a unor măsurători ortopedice cruciale pentru plani- ficarea opțiunilor de corectare, tratament sau protezare (în cazul OrthoLeg). Un alt avantaj îl constituie expunerea redusă la radiații. Conform unei multitudini de studii realizate, radiologia digitală permite scăderea cu până la 70%-80% a expunerii la radiații pentru atingerea unei aceeași calități a imaginii față de radiologia convențională. Un alt beneficiu cert al radiologiei digitale față de cea convențională constă în multiplele posibilități de postprocesare a imaginilor deja obținute, atât în scopul unei optimizări vizuale, cât și a unei cuantificări a informațiilor vizuale obținute.

- Ce pregătiri inițiale necesită?

- Nu sunt necesare pregătiri speciale din partea pacientului înaintea efectuării acestui tip de examinare radiologică. Totuși, pacientul este sfătuit să îmbrace haine confortabile și să evite purtarea accesoriilor de metal, care ar trebui să fie înlăturate în timpul examenului radiologic. Cu toate acestea, un lucru absolut necesar de reținut este că acest tip de examen nu este indicat femeilor însărcinate. În acest sens, persoanele de sex feminin de vârstă reproductivă vor fi rugate să certifice absența sarcinii.

Scolioza și cifoza sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale la copii. Ambele pot trece neobservate, deoarece se instalează treptat și nu provoacă disconfort copilului. Nediagnosticate și netratate la timp, acestea pot genera complicații, uneori soluționate doar prin intervenție chirurgicală în viața adultă

„Cele două examinări presupun expunerea regiunilor de interes ortopedic (coloana/membru inferior) la radiații ionizante, în scopul achiziției în același timp a mai multor imagini digitale. Ulterior, într-un al doilea timp, de prelucrare digitală, aceastea vor fi alipite în continuare, conform unui algoritm complex pentru a oferi o unică imagine de ansamblu asupra regiunilor de interes ortopedic“ (medic Andreea Guliman)

Medic Paul Năstase, specialist ortopedie: „O durere care nu trece de la sine în câteva zile ar trebui să ne trimită la ortoped“

963 15 4- Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la ortoped?

- Durerea este primul simptom care apare în momentul în care avem o problemă de natură ortopedică, de obicei asociată cu incapacitatea de a folosi complet și corect articulația sau segmentul afectat. O durere care nu trece de la sine în câteva zile și care ne împiedică în activitatea zilnică ar trebui să fie un semn de alarmă pentru persoana afectată.

- În ce cazuri recomandați dumneavoastră aceste soluții inovatoare?

- OrthoSpine și OrthoLeg sunt niște radiografii panoramice asupra întregului membru inferior sau a întregii coloane vertebrale. Aceste radiografii speciale se indică, de regulă, când suspectăm o aliniere a oaselor care e diferită de normal. În cazul OrthoLeg, eu folosesc niște calcule ale anumitor unghiuri care mă ajută să pun un diagnostic corect de tulburare de aliniament și să acționez în consecință cu diferite tipuri de tratament, în special cel chirurgical. Se folosesc tehnici de corecție ale aliniamentului, în cazurile în care este posibil, sau, dacă nu, aceste calcule le folosesc pentru planul preoperator în intervențiile de protezare a genunchiului. În cazul OrthoSpine se calculează unghiul Cobb, care este extrem de important în corecția scoliozelor sau a altor modificări de aliniament, în special la copii, dar și la adulți. Acest unghi este cel mai important pentru a determina gradul de deformare și de el depinde tratamentul pacientului.

- Cum obținem această recomandare?

- Recomandarea pentru aceste investigații vine doar de la medicul curant care a examinat pacientul. În absența unei astfel de recomandări, nu se poate efectua această examinare. De regulă sunt medici supraspecializați fie în chirurgia genunchiului, cum sunt eu, fie în chirurgia spinală.

- Ne puteți da un exemplu concret?

- Vă dau un exemplu, un pacient cu leziune de menisc intern care are și picioarele „de fotbalist”, adică cu tibiile curbate spre interior, nu va putea avea o rezoluție completă a simptomelor doar operând meniscul rupt și tratamentul trebuie direcționat și înspre corectarea aliniamentului tibiei. Altfel, tratamentul este incomplet și pacientul va merge către gonartroză din cauza aliniamentului, în ciuda unui tratament corect artroscopic al leziunii de menisc. Această corecție de aliniament se poate face exclusiv în urma efectuării calculelor unghiurilor osoase din OrthoLeg, cu care facem planul preoperator și obținem gradul de corecție.