Main menu

header

963 12 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Boală caracterizată prin apariţia de fibroame (tumori fibromatoase) sau de creşterea fibrelor într-un ţesut, fibroma- toza uterină apare în general la femeile cu vârsta între 30 şi 40 de ani. Deşi cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, se presupune că printre acestea se numără tulburările funcţionale ale ovarelor și unele obiceiuri din viața de zi cu zi.

Sângerări menstruale abundente, dureri de spate

Perioadele prelungite de ședere, chiar și în timpul activităților de agrement, pot dubla riscul unei femei de a dezvolta fibromatoză uterină, avertizează o nouă cercetare, efectuată de specialiști de la Universitatea Medicală Kunming, din China. Autorii studiului raportează că șase ore sau mai mult pe zi de stat pe scaun cresc semnificativ șansele de a dezvolta excrescențele tipice bolii. Acestea apar în sau în jurul uterului și rămân adesea nedetectate. Simptomele pot include sângerări menstruale abundente, dureri de spate, urinare frecventă. Potrivit cercetării chineze, riscul unei persoane de a dezvolta aceste creșteri necanceroase, dar uneori de dimensiuni semnificative și dureroase, poate crește proporțional cu timpul petrecut stând în șezut sau în poziția întins pe parcursul zilei. Echipa de specialiști a analizat date de la mii de femei și s-au luat în calcul istoricul menstrual și de reproducere, numărul de copii și vârsta la prima naștere, utilizarea contraceptivelor, timpul liber petrecut în activități sedentare, exercițiile fizice, dieta și măsurătorile corporale. Activitățile de petrecere a timpului liber considerate sedentare au variat de la jocuri de societate, timpul petrecut în fața ecranului, cititul sau tricotatul.

Sedentarismul și obezitatea sunt printre factorii declanşatori

Printre factorii legați de stilul de viață care cresc riscul de fibromatoză uterină, specialiștii menționează greutatea corporală, nivelul scăzut de activitate fizică și sedentarismul. Mai precis, potrivit experților chinezi, mai mult de șase ore pe zi de sedentarism dublează riscul de apariție a bolii, iar procentul crește spectaculos pentru femeile aflate în perimenopauză - de peste cinci ori. Cercetătorii afirmă că această asociere s-ar putea datora ratelor mai mari de obezitate în rândul persoanelor sedentare. „Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne la femeile aflate la vârsta fertilă. Este posibil ca aceste excrescențe să nu producă niciun simptom, dar pot fi, de asemenea, asociate cu dureri abdominale și infertilitate, printre altele”, afirmă specialistul Qiong Meng.

Un tratament care poate da rezultate foarte bune în fibromatoza uterină este acupunctura

Medicina alternativă, o opţiune eficientă

De obicei, fibromul uterin creşte atât timp cât se menţine funcţia ovarelor, până la instalarea menopauzei, după aceasta, în general, descreşte sau chiar dispare. Fibroamele sunt de mai multe feluri, în funcţie de localizarea lor. Cel mai frecvent este fibromul colului uterin, care se dezvoltă în peretele uterului. Fibromul se poate dezvolta şi în afara uterului (parauretar) sau în cavitatea uterină (submucus). Există mai multe opţiuni de tratament, atât naturist sau prin formele medicinei alternative, cât şi hormonal. La recomandarea specialistului, fibroamele se operează.