de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pandemia globală de COVID-19 a schimbat dramatic modul în care se lucrează în toată lumea, determinând multe companii să adopte practici total noi, cum ar fi munca la distanță și orele de lucru flexibile. Dacă inițial a fost vorba despre o necesitate, rezultatele acestor măsuri nu au întârziat să apară, iar cercetările oamenilor de știință evidențiază constant noi as- pecte ale beneficiilor pentru sănătate pe care le conferă acest tip de program de muncă.
Întinerește inima cu un deceniu
Munca flexibilă poate reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, a descoperit o nouă cercetare americană, derulată de experții de la universitățile Harvard și Penn State. Practic, acest tip de program s-a dovedit atât de benefic pentru sănătate, încât unii angajați care lucrează după program flexibil ajung să aibă o sănătate a inimii echivalentă cu cea pe care o aveau cu 10 ani mai devreme. De partea cealaltă a argumentației, specialiștii arată că munca într-un mediu stresant crește riscul unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral, care provoacă aproximativ 160.000 de decese pe an numai în Marea Britanie - 460 pe zi. „Când condițiile stresante la serviciu au fost atenuate prin lucrul flexibil, am observat o reducere a riscului de boli cardiovasculare în rândul angajaților, fără niciun impact negativ asupra productivității acestora. Aceste constatări ar putea fi deosebit de importante pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, care în mod tradițional au mai puțin control asupra programelor lor de muncă și sunt supuși unor inechități mai mari în materie de sănătate”, susține specialistul Lisa Berkman, de la Harvard.
Eliberează timp pentru mișcare fizică
Specialistul în domeniul sănătății ocupaționale Raquel Silva, din Portugalia, menționează faptul că munca flexibilă aduce beneficii tuturor angajaților, indiferent de felul în care această flexibilitate este adaptată fiecărui loc de muncă și fiecărei persoane: „Munca flexibilă poate duce la o satisfacție sporită la serviciu, la o sănătate mintală mai bună și la îmbunătățirea relațiilor cu familia și prietenii. Iar prin reducerea timpului și a stresului asociate cu deplasarea, munca flexibilă poate ajuta angajații să găsească mai mult timp pentru activitate fizică, care are numeroase beneficii pentru sănătate”. De altfel, și companiile au de câștigat: studiile au arătat că angajații care au mai mult control asupra programului și locației lor de lucru sunt adesea mai productivi decât cei care lucrează într-un mediu tradițional și în programul fix tradițional.
Potrivit Asociației Americane de Psihologie, a le permite angajaților să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește orele de lucru le scade semnificativ nivelul de anxietate
Elimină stresul deplasării
Un studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie (APA) a arătat că 59% dintre angajați au raportat că stresul le-a afectat negativ sănătatea mentală și fizică. Atunci când au fost întrebați ce ar putea face angajatorii pentru a le atenua nivelul de stres, cei care au participat la cercetare au răspuns cel mai frecvent că oferirea de ore flexibile este o soluție potrivită. De asemenea, Mental Health America a observat impactul negativ asupra oamenilor și a întreprinderilor al dezechilibrului între viața profesională și cea privată. Studiile au arătat că naveta medie se ridică în SUA la 234 de ore anual, echivalentul a aproape șase săptămâni de lucru de 40 de ore.