Main menu

header

964 15 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Leucemia este un diagnostic grav și o boală care poate fi greu de detectat, deoarece simptomele pot indica adesea alte afecțiuni, atrag atenția experții. Totuși, unele semnale de alarmă sunt de natură să convingă orice persoană care le manifestă să meargă la un control medical amănunțit.

Amețeli constante

Potrivit Blood Cancer UK, oboseala constantă, însoțită de senzația de amețeală, pot reprezenta un semn al leucemiei. Practic, boala, care afectează celulele sangvine, poate declanșa anemie, împiedicând organismul să producă globule roșii să- nătoase. Acest fenomen generează stări care sunt relativ ușor de confundat cu gripa, dar preponderența amețelilor trebuie să trimită pacientul la medic. Mai ales dacă aceste simptome sunt însoțite și de o paloare evidentă. În același timp, lupta organismului cu boala poate avea ca semn exterior transpirația nocturnă abundentă, arată experții de la Blood Cancer UK.

Infecții recurente

Apariția frecventă a tusei și răcelilor care durează mult timp sau care sunt greu de depășit poate fi un alt semn pentru a vizita medicul, întrucât poate fi vorba despre leucemie. Recurența infecțiilor poate să denote faptul că, la fel cum poate afecta modul în care sunt produse celulele roșii din sânge, leucemia poate împiedica organismul să producă celule albe în mod normal. Acestea luptă de obicei împotriva bolilor, iar ca urmare, a avea mai puține astfel de celule este un serios semnal de alertă. De asemenea, scăderea numărului de celule albe din sânge poate duce la răni la nivel bucal și la dureri constante în gât, potrivit National Health System, din Marea Britanie.

Echimoze fără cauză evidentă

Apariția vânătăilor chiar dacă nu au o cauză concretă pot fi un semnal de alarmă în ceea ce privește leucemia. Potrivit experților, acești pacienți sunt foarte fragili și orice atingere ușoară se poate transforma într-o echimoză. În același timp, numărul scăzut de trombocite, care este un semn de boală, face să apară sângerări neobișnuite, pete de sânge sau erupții cutanate. Trombocitele ajută la formarea cheagurilor, pentru a încetini sau a opri sângerarea și pentru a ajuta rănile să se vindece. Scăderea numărului acestora generează vânătăi neobișnuite și reprezintă un semnal de alarmă, întrucât aceste celule sunt produse în măduva osoasă. Pe de altă parte, nu întotdeauna sângerarea gingiilor înseamnă parodontoză. La fel ca amintitele vânătăi, sângerările gingivale pot avea drept cauză un număr scăzut de trombocite, menționează specialiștii de la Cancer Research UK, citați de Daily Mail. Alte sângerări neobișnuite sau frecvente, cum ar fi cele nazale, pot fi, de asemenea, semne de leucemie.

Durerile de cap frecvente și tulburările vizuale pot fi simptome ale leucemiei

Noduli limfatici inflamaţi

Glandele umflate în gât sau la nivelul axilei pot fi un semn de avertizare al multor boli, inclusiv leucemie. Aceste glande, cunoscute sub numele de ganglioni limfatici, pot fi dureroase atunci când sunt atinse, iar acest aspect este în foarte multe cazuri o urmare a unei infecții bacteriene, dar, dacă nu există o astfel de cauză, este recomandat controlul medical detaliat. În același timp, leucemia poate provoca o durere surdă în articulații, care poate fi mai acută în diferite momente ale zilei și poate reprezenta un semnal de acumulare a prea multor leucocite anormale în oase.