Main menu

header

964 16 1de Georgiana Mihalcea

Un studiu exhaustiv realizat la Enayati Hospital dezvăluie implicațiile semnificative ale tulburărilor cognitive asupra pacienților vârstnici care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 304 pacienți, internați sau consultați în ambulatoriu în perioada iunie 2022 - martie 2023, diagnosticați sau nu cu patologie neurodegenerativă, infectați cu SARS-CoV-2. Studiul a fost realizat sub îndrumarea doamnei Ioana Ioancio (medalion), medic primar Geriatrie-Gerontologie, Secția Geriatrie-Gerontologie, Enayati Hospital. Echipa medicală a subliniat avantajele unui ecosistem integrat, care a permis monitorizarea atentă a pacienților în diverse stadii ale bolii.

„Simptome frecvente au fost: tulburările de memorie, accentuare a unei tulburări anxioase, patologii ale somnului”

964 16 2- Care a fost principalul obiectiv al studiului?

- Obiectivul principal al studiului a fost dezvoltarea patologiei de tip neurodegenerativ la pacienți infectați cu SARS-CoV-2, cu forme ușoare și moderate, și pacienți care nu fuseseră diagnosticați înainte cu o patologie neurodegenerativă și care veniseră în ambulatoriu pentru persistența la șase luni sau la un an a unor simptome precum: tulburări de memorie, accentuare a unei tulburări anxioase, patologii ale somnului care au fost investigate la Enayati Hospital.

- Cum ați descrie eșantionul de pacienți?

- Echipa medicală din spitalul nostru a studiat 300 de pacienți internați în spital și consultați în ambulatoriu, în perioada iunie 2022 - martie 2023, diagnosticați sau nu cu patologie neurodegenerativă, infectați cu SARS-CoV-2 și care au fost monitorizați ulterior din punct de vedere al dezvoltării unei afecțiuni de tip boală de me- morie. Pacienții cu forme ușoare și moderate de SARS-CoV-2 au fost evaluați prin bateria geriatrică standardizată (Comprehensive Geriatric Evaluare, CGA pe scurt) în contextul dezvoltării sindromului de „long COVID”.

„Semnele afectării includ deficite în planificarea spațială, memoria de lucru și funcția executivă”

- Care a fost avantajul ecosistemului creat la Enayati Hospital?

- Avantajul ecosistemului creat la unitatea noastră medicală este faptul că am putut avea acces și la ambulatoriu și la secție clinică și mai ales la baza de recuperare de tratament și la sistemul de tip casă seniorială și anume la Enayati Home. Astfel am observat că pacienții pe care deja îi aveam în evidență cu patologie neurodegenerative, precum demență de tip Alzheimer, demențe de tip mix, demențe de tip vascular, diagnosticați și tratați de către noi în urma infecției cu SARS-CoV-2, indiferent că au avut forme ușoare sau moderate, s-au prezentat la cabinet pentru apariția și accentuarea unor simptome pe care deja le aveau și anume: capacități de concentrare și atenție diminuate, probleme cu calculele, lapsusuri, cefalee, pe care noi le-am diagnosticat și evaluat în vederea tratamentului și monitorizării pe termen lung.

- Ce înseamnă sindromul de „long COVID” în cazul seniorilor?

- Simptomele cognitive în sindromul brain-fog (ceață pe creier) includ deficite în planificarea spațială, memoria de lucru și funcția executivă, dificultate în redarea cuvintelor și influența verbală, slăbirea atenției. Aceste simptome, singure sau asociate cu altele, care încep, persistă ori se accentuează după o infectare inițială cu COVID-19, sunt cunoscute sub numele de condiții post-COVID (long COVID).

„Diagnosticul precoce este extrem de important și este nevoie de muncă colectivă și de intervenția unei echipe multidisciplinare”

964 16 3- Ce rezultate a dezvăluit?

- Concluzia studiului realizat de echipa de la Enayati Hospital este că fiecare pacient cu o patologie neurodegenerativă și cu o infecție SARS-CoV-2, formă ușoară, moderată sau severă, este unic, ca abordare diagnostică, terapeutică și de monitorizare. Deteriorarea cognitivă a fost evidentă la toți pacienții și a fost demonstrată prin testele psihometrice. Cei tratați anterior cu medicație specifică pentru boala de memorie au avut o rată mai slabă de deteriorare cognitivă. După șase-opt luni de la infectarea cu SARS-CoV-2, o parte dintre pacienți au suferit accidente vasculare ischemice, chiar dacă aveau sau nu ateroscleroză, demonstrată cerebral, coronarian sau periferic. O atenție deosebită în studiul nostru s-a acordat pacienților cu depresie și anxietate.

- Cât de importantă este diagnosticarea precoce?

- Diagnosticul precoce este extrem de important și este nevoie de muncă colectivă și de intervenția unei echipe multidisciplinare. Toți pacienții diagnosticați sau nu în trecut cu patologie neurodegenerativă, supraviețuitori ai infecției cu SARS-CoV-2, vor fi monitorizați în dinamică prin bateria de evaluare geriatrică standardizată și prin imagistica cerebrală, astfel încât să fie tratați cât mai repede posibil în vederea asigurării neuroprotecției cerebrale.

- Care sunt soluțiile propuse pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor pacienți?

- Fiecare pacient din studiu are o simptomatologie individuală și o prezentare clinică, comorbidități anterioare, exacerbate sau nu de COVID-19 și, în același timp, modificări ale calității vieții, care necesită un management individual de caz.

24%, adică 73 dintre pacienţi, au suferit modificări sau alterări neurodegenerative

Studiul a fost prezentat la cea de-a 33-a ediţie a Conferinţei Europene de Alzheimer desfăşurată în Helsinki, Finlanda, în perioada 16-18 octombrie  2023

„Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în așa-numitul sindromul brain-fog (ceață pe creier), el trebuie să se adreseze și să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie și gerontologie. Noi avem experiență și putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat și creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecția cu SARS-CoV-2. Toată lumea a studiat și a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuroinflamație, este un sindrom febril în contextul infecției cu SARS-CoV-2 și orice neuroinflamație aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neurodegenerativ“

Specialistul în geriatrie şi gerontologie are rolul de medic integrator de caz

- Ce rol are medicul specialist în geriatrie și gerontologie în acest proces?

- Medicul în geriatrie și gerontologie are rolul de medic integrator de caz. Un spital privat de anvergura Enayati Hospital, parte din Enayati Medical City, a permis o astfel de cercetare, pentru că diagnosticul de boală de memorie este complex și implică: anamneză, istoric, determinări genetice, puncție de lichid cefalorahidian, imagistică cerebrală: rezonanță magnetică, PET-CT, teste psihometrice cuantificabile conform criteriilor europene. Toate aceste investigații se pot realiza cu ajutorul echipei medicale multidisciplinare, iar cercetarea va continua.