Main menu

header

966 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un nou dispozitiv de tip bandaj este anunțat ca o adevărată revoluție în domeniu, întrucât poate face procesul de vindecare mai accesibil, mai eficient și mai convenabil.

Monitorizează și tratează

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) au dezvoltat un bandaj inovator, elastic, care poate monitoriza și trata rănile. Deși nu este încă disponibil pentru cumpărare, acest tip de plasture inteligent va ajunge pe piață în viitorul apropiat, după finalizarea testelor clinice. Dezvoltat în laboratorul specialistului Wei Gao, acest produs își propune să abordeze rănile cronice, care reprezintă o provocare financiară de aproximativ 25 de miliarde de dolari anual numai în Statele Unite. „Există multe tipuri diferite de răni cronice, în special în ulcerele și arsurile diabetice, care durează mult timp și provoacă probleme uriașe pentru pacient”, explică Gao.

Teste pe răni cronice

Spre deosebire de bandajele tradiționale, cele inteligente ale cercetătorilor de la Caltech sunt fabricate dintr-un polimer flexibil, care conține atât electronice, cât și medicamente. Electronica încorporată permite senzorului să monitorizeze factori precum nivelurile de pH sau temperatura, care ar putea indica infecția bacteriană sau inflamația în rană. Pansamentul inteligent poate acționa asupra rănilor în trei moduri: prin transmiterea fără fir a datelor către un dispozitiv din apropiere pentru examinare de pacient sau de medic, prin administrarea de antibiotice sau alte medicamente stocate direct pe rană sau prin aplicarea unui câmp electric de nivel scăzut, pentru a stimula creșterea țesuturilor și accelera procesul de vindecare. „În continuare, ne-am dori să creștem stabilitatea dispozitivului și, de asemenea, să-l testăm pe răni cronice mai mari, deoarece parametrii plăgii și micromediul pot varia de la un pacient la altul”, adaugă Gao.

„Prin monitorizarea și tratarea continuă a rănilor, bandajul inteligent ajută la prevenirea complicațiilor, cum ar fi infecțiile, la reducerea costurilor de tratament și la îmbunătățirea rezultatelor pacientului“ (comunicat al Institutului de Tehnologie California)