Main menu

header

966 14 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Tinitus - sau „ţiuit în urechi” - constă într-o senzaţie auditivă manifestată prin prezenţa permanentă a zgomotelor în urechi, inclusiv atunci când în jur este linişte. Aproximativ 750 de milioane de oameni suferă de aceste simptome neplăcute, în întreaga lume.

Creierul prelucrează defectuos semnalele acustice

Potrivit specialiștilor, sunetul specific tinitus poate proveni de la o ureche sau de la ambele, din interiorul capului sau de la distanţă, poate fi de intensitate înaltă sau joasă, constant sau intermitent, regulat sau pulsatil. În timp ce aproape toată lumea poate înregistra acest simptom pentru o perioadă scurtă, după expunerea la zgomot extrem de puternic - de exemplu, participarea la un concert - tinitus poate apărea și în caz de abuz de medicamente. Când persistă mai mult de şase luni, simptomul devine cronic. În acest caz, ţiuitul se instalează pe termen lung, creierul prelucrând defectuos semnalele acustice.

O tulburare funcţională

Tinitus poate fi de două tipuri: obiectiv, care poate fi auzit şi de medic, cauzat de spasmul muşchilor mici din urechea internă sau de anumite anomalii în interiorul vaselor de sânge din jurul urechii și subiectiv, cel mai frecvent întâlnit, care este auzit doar de persoana afectată și care poate fi un efect al afecţiunilor urechii externe, mijlocii sau interne, al problemelor nervului auditiv sau al componentelor din creier răspunzătoare de traducerea semnalelor electrice în sunet. De asemenea, simptomul de ţiuit în urechi apare de foarte multe ori odată cu scăderea auzului, o treime dintre hipoacuzici dezvoltându-l. Experții arată că tinitus nu reprezintă o boală propriu-zisă, ci, mai degrabă, o tulburare funcţională.

Stimularea personalizată atenuează simptomele

Până la 15% dintre adulții din Statele Unite au tinitus. Un studiu recent al cercetătorilor de la Institutul de Cercetare pentru Auz „Kresge”, al Universității din Michigan, SUA, a pus în evidență faptul că stimularea personalizată poate fi o modalitate eficientă de tratare a acestui țiuit persistent. Descoperirile, publicate în revista JAMA Network Open, au pus în evidență faptul că montarea de dispozitive portabile pentru presiune pe maxilar sau pe frunte și stimularea electrică, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, au dat rezultate pozitive în cazul a 70% dintre participanții la cercetare, care au înregistrat o atenuare semnificativă a țiuitului, notează sciencedaily.com.

Tinitusul poate afecta una sau ambele urechi şi poate fi însoţit, uneori, de o scădere treptată a acuităţii auditive. Pacientul este singurul care poate percepe aceste sunete. Persoanele din apropierea lui spun că nu aud nimic

Una dintre cauzele frecvente ale apariției tinitus este stresul, care amplifică zgomotele din urechi și alertează creierul

Se poate ajunge la operaţie

La Institutul Brain Map Neuroscience din Brașov, tinitus este tratat cu ajutorul unei tehnologii revoluționare de neurofeedback, bazată pe știința creierului. Folosind aparatură medicală fabricată și omologată în SUA, folosită pentru antrenamentele astronauților de la NASA, terapia se bazează pe „corectarea” hiperactivității din anumite zone ale sistemului nervos central. Procedura este nedureroasă și nu provoacă reacții secundare și nu implică stimuli electrici. În cazurile fiziologice, specialiștii depistează ce a declanșat simptomul și acționează specific pe rezolvarea cauzei. În cazurile psihologice, se tratează simptomul și, de asemenea, este prevenită apariția acestuia, prin antrenarea creierului. În acest fel, pacientul își îmbunătățește auzul și se echilibrează activitatea cerebrală, astfel încât tinitusul să nu mai apară. Alte modalități de a trata tinitus sunt curăţarea canalului auditiv extern, tratarea chirurgicală a eventualelor anomalii vasculare locale, implantul cohlear, stimularea nervului acustic.