Main menu

header

966 11 1de Georgiana Mihalcea

Boala Buerger, numită și trombangeita obliterantă, este o afecțiune rară a arterelor și venelor de la brațe și picioare, care, în timp, devin blocate. Acest lucru reduce fluxul de sânge către zonele afectate. Doctor Ionuț Munteanu (medalion), medic primar chirurgie cardiovasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a dezvăluit faptul că, treptat, lipsa fluxului sangvin dăunează sau distruge țesutul pielii.

„Consumul de tutun este un factor major în activitatea bolii”

- Ce este trombangeita obliterantă?

- Trombangeita obliterantă, denumită și boala Buerger, este o boală inflamatorie care afectează cel mai frecvent arterele și venele de dimensiuni mici și mijlocii de la nivelul extremităților.

- Care sunt principalele cauze și factori de risc?

- Etiologia bolii Buerger este necunoscută. Nu se știe dacă fumatul cauzează sau doar contribuie la dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, consumul de tutun este un factor major în activitatea bolii. Progresia și agravarea simptomatologiei asociate sunt strâns legate de continuarea fumatului. Fumatul pasiv nu s-a dovedit a fi asociat cu debutul trombangeitei obliterante, însă poate fi un factor important în persistența simptomelor în timpul fazei acute. Poate exista o predispoziție genetică de a dezvolta boala, dar până în prezent nu a fost identificată nicio genă răspunzătoare de apariția maladiei. A fost studiat rolul hipercoagulabilității, al disfuncției endoteliale și al diverselor mecanisme imunologice în declanșarea și persistența trombangeitei obliterante, dar nu este clar gradul de implicare al fiecărui factor de risc. În rezumat, nu este prezent un singur mecanism etiologic. Fumatul pare să joace un rol central atât în inițierea, cât și în continuarea bolii.

„Simptomul cel mai frecvent întâlnit este durerea la nivelul membrului afectat”

966 11 2- Cum se manifestă?

- Prezentarea clasică a bolii Buerger este un fumător tânăr, de sex masculin, la care debutul simptomelor s-a produs înainte de vârsta de 40-45 de ani. Aceasta începe de obicei cu afectarea arterelor și venelor mici periferice. Pe măsură ce boala progresează, poate implica mai multe artere de dimensiuni medii, în timp ce implicarea arterelor mari este neobișnuită. Localizarea majoritară este la membrele inferioare, 75%, iar în 20% dintre cazuri boala afectează atât membrele inferioare, cât și pe cele superioare. Simptomul cel mai frecvent întâlnit este durerea la nivelul membrului afectat. Ea poate apărea după 50-100 de metri de mers și este adesea de intensitate mare, impunând oprirea mersului și reluarea lui după câteva minute de odihnă. În formele avansate, durerea este prezentă în repaus, mai ales noaptea, împiedicând odihna. Ajunge să creeze stări avansate de oboseală și depresie. Mai târziu, în cursul bolii, pacienții pot dezvolta ulcerații ischemice în porțiunea distală a degetelor de la picioare sau de la mâini.

„Netratată, poate duce la gangrenarea membrului afectat, impunând amputarea acestuia”

966 11 3- Ce investigații sunt necesare pentru un diagnostic corect?

- Nu există teste de laborator specifice care să ajute la diagnosticarea trombangeitei obliterante, dar analizele de sânge pot exclude alte boli, în cadrul diagnosticului diferențial. Practic, diagnosticul de boală Buerger se bazează pe confirmarea consumului de tutun, simptome și semne ischemice ale extremităților distale - claudicație, durere de repaus, ulcerații, gangrenă -, tromboflebită migratoare, teste de laborator pentru a exclude bolile țesutului conjunctiv și stările de hipercoagulare, dar și investigații imagistice - arteriografie, angio-CT sau angi-RM.

- Care sunt posibilele complicații?

- Netratată, boala poate duce la gangrenarea membrului afectat, impunând amputarea acestuia. Situația frecventă a prezentării la medic surprinde tocmai această ipostază - gangrena la nivelul unui deget. Neglijarea acestei complicații poate rezulta în suprainfectarea leziunilor, instalarea celulitei gambiere, cu riscul apariției stării septice și chiar a decesului.

- Putem preveni apariția acestei afecțiuni?

- Singura prevenție posibilă este abandonarea fumatului. Odată apărută boala, trebuie prevenită evoluția spre forme severe. Recomandăm igiena locală riguroasă, purtarea de încălțăminte lejeră, ciorapi din lână, mers zilnic cu creșterea progresivă a distanței parcurse, oxigenarea adecvată a organismului, evitarea traumatismelor - iar aici ne referim și la efectuarea cu atenție a manichiurii și a pedichiurii, utilizarea unor creme hidratante.

- Cum abordați formele severe?

- În această situație, tratamentul celulitei cu antibiotice și al flebitei superficiale cu antiinflamatoare nesteroidiene poate întârzia un deznodământ nedorit. Amputația rămâne, în ultimă instanță, o soluție salvatoare de viață, dacă toate celelalte metode au dat greș.

„Boala afectează și peretele venos, cea mai frecventă manifestare fiind tromboflebita superficială migratoare, adică apariția unui cordon venos dur la nivelul antebrațului sau al gambei, care însoțește fenomenele ischemice, dar poate dispărea brusc și reapărea la nivelul altui segment“

Cel mai important aspect pentru prevenția bolii Buerger este evitarea tutunului. Aceasta cuprinde întreruperea consumului sub orice formă: fumatul țigărilor, fumatul trabucurilor, fumatul țigărilor electronice, mestecatul tutunului, consumul de marijuana și aplicarea de plasturi cu nicotină

„Folosirea vasodilatatoarelor aduce beneficii certe în evitarea apariţiei complicaţiilor“

- Care este cea mai bună variantă de tratament?

- Tratamentul bolii Buerger presupune câteva aspecte. Folosirea vasodilatatoarelor aduce beneficii certe în evitarea apariției complicațiilor. Cilostazolul este un medicament oral care a salvat multe persoane care erau în situația de a ajunge la amputație, ajutând la vindecarea ulcerului ischemic. Analogii prostaglandinelor sunt vasodilatatoare cu administrare intravenoasă care se pot administra și la domiciliu. Revascularizarea membrului afectat prin angioplastie transluminală percutanată sau intervenție chirurgicală, dacă este fezabilă din punct de vedere anatomic și pacientul a renunțat complet la fumat, trebuie avute în vedere, deși, de cele mai multe ori, aspectele imagistice impun abstinența de la aceste proceduri. Simpatectomia, adică întreruperea la nivel cervical sau lombar a lanțului ganglionar simpatic, a adus rezultate în vindecarea ulcerațiilor trofice.