Main menu

header

966 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Există numeroase feluri de odihnă - unii oameni dorm pe spate, alții pe burtă, sunt persoane care adoptă poziția fetală. Care este, totuși, cea mai bună poziție pentru un somn odihnitor? Specialiștii explică…

50% din timp pe o parte

Studiile extinse efectuate de oamenii de știință în toată lumea au determinat dezvoltarea în Hong Kong a sistemului de testare „Blanket Accommodative Sleep Posture Classification System”, care utilizează camere cu infraroșu de adâncime, care pot detecta poziția unei persoane în somn chiar și printr-o pătură. La rândul lor, experții din Danemarca au folosit detectoare cu senzori de mișcare atașați coapselor, spatelui și brațelor voluntarilor înainte ca aceștia să meargă la culcare, pentru a le stabili poziția preferată de dormit. În general, s-a constatat faptul că, din timpul total petrecut în pat, voluntarii s-au odihnit 50% pe o parte, aproximativ 38% pe spate și 7% pe abdomen. Prin comparație, copiii cu vârsta peste 3 ani petrec în medie o cantitate egală de timp dormind pe lateral, pe spate și pe burtă.

Dormitul pe spate crește riscul de apnee

Detaliind, oamenii de știință au constatat că există variațiuni pe toate aceste „teme” ale poziției de dormit. Astfel, un studiu în cadrul căruia participanții au putut dormi oricum au preferat a constatat că aceia care se odihneau pe partea dreaptă au dormit ceva mai bine decât ceilalți, urmați de cei care au dormit pe spate. Pe de altă parte, o cercetare care a analizat un grup de navigatori a constatat că tulburările respiratorii erau mai frecvente atunci când aceștia dormeau pe spate. Potrivit specialiștilor, unele episoade de sforăit sunt cauzate de apneea obstructivă severă în somn, simptom care implică oprirea respirației în timp ce persoana doarme. S-a descoperit că acest lucru este mai frecvent la persoanele care dorm în mod constant pe spate. În schimb, unele studii au relevat faptul că schimbarea poziției de somn pe o parte a dus la rezolvarea completă a apeei de somn.

Răsucirea afectează coloana vertebrală

Dormitul pe o parte poate avea și alte beneficii. De exemplu, cercetările asupra tiparelor de odihnă ale sudorilor au arătat că persoanele care dormeau pe spate aveau un risc crescut de a suferi dureri de spate. De asemenea, participanții la teste care au dormit într-o poziție laterală au raportat mai puține dureri de gât. Pe de altă parte, însă, cercetătorii din Australia de Vest au descoperit că voluntarii care au spus că se trezesc în mod regulat cu gâtul înțepenit dormeau cel mai mult, fenomenul fiind numit „dormit lateral provocator”. Concret, somnul pe o parte într-o poziție răsucită afectează coloana vertebrală. În aceste condiții, cea mai potrivită poziție s-a dovedit a fi cea laterală mai dreaptă și mai susținută.

Odată cu înaintarea în vârstă crește timpul petrecut dormind pe o parte

Latura stângă atenuează arsurile la stomac

Înaintarea în vârstă este un factor care poate schimba semnificativ datele finale ale odihnei în funcție de poziția în care se doarme. Astfel, un studiu realizat în Portugalia a constatat că persoanele cu dureri de spate care au fost instruite să doarmă pe o parte au înregistrat o atenuare semnificativă a suferinței în proporție de 90%, același procent fiind notat și în rândul celor cu dureri de gât cărora li s-a indicat să doarmă… pe spate. Pe de altă parte, cei care suferă de probleme la stomac, cum sunt arsurile, de exemplu, își pot diminua simptomele dormind pe partea stângă, care a demonstrat că menține joncțiunea dintre stomac și esofag deasupra nivelului acidului gastric.