de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă originară din zona mediteraneană, harmala vine din negura vremurilor în sprijinul sănătății umane, fiind folosită prin tradiție în nenumărate zone și culturi ale lumii pentru tratarea unui număr important de afecțiuni diverse.
Tratament împotriva paraziţilor intestinali
Harmala era cunoscută de marele vindecător antic Avicenna ca un tratament împotriva febrei recurente și a paraziților intestinali. În Turcia, capsulele uscate ale plantei și-au găsit întrebuințare în tratarea bolilor mintale, iar în Orientul Mijlociu, India și Africa de Nord, planta este utilizată și astăzi pentru reglarea ciclului menstrual. Aproape toate părțile din harmala sunt utilizate în sistemul tradițional de medicină, pentru tratamentul lumbago, al astmului, colicilor sau icterului. Din punct de vedere medicinal, fructele și semințele plantei au și activitate digestivă și diuretică, fiind de folos pentru normalizarea activității stomacului și pentru eliminarea toxinelor din organism. Mai multe lucrări de specialitate au indicat că extractul de rădăcină de harmala posedă activitate antispastică și justifică utilizarea sa în mod tradițional în ameliorarea tulburărilor gastrointestinale.
Benefic în Parkinson
Compușii activi farmacologic ai semințelor de harmala sunt mai mulți alcaloizi - harmina, harmalina, harmalolul, derivații de chinazolină, vasicina - dintre care unii sunt utilizați pentru tratarea bolii Parkinson. Această plantă medicinală folosită de secole în Iran și China este considerată un aliat împotriva cancerului, iar cercetări ulterioare au confirmat faptul că un anume compus din harmala poate reprezenta un pas semnificativ în dezvoltarea unui tratament împotriva uneia dintre cele mai agresive forme de cancer, cel pulmonar. Planta este studiată intens pe direcția determinării capacității compușilor pe care îi conține de a lupta împotriva anxietății și depresiei.
PONT. Aplicarea topică a uleiului de harmala în cazuri de osteoartrită a genunchiului este un tratament eficient pentru reducerea durerii.