Main menu

header

967 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Când vine vorba despre colesterolul HDL, supranumit „bun”, obiectivul este de obicei de a avea în organism cât mai mult. Dar cât de mult? Ca orice exces, și acesta poate provoca daune majore în organism.

Crește cu 50% riscul de atac de cord

Cât de mult din colesterolul „bun” este necesar în organism? Experții în sănătate afirmă că un nivel de HDL considerat sigur este de maximum 60 de miligrame pe decilitru. Și, în timp ce foarte multe recomandări nutriționale afirmă despre un produs sau altul ori despre un aliment că sporește nivelul acestui tip de colesterol, este bine de știut că prea mult este de-a dreptul dăunător. Rezultatele unui studiu clinic au evidențiat faptul că nivelurile foarte ridicate ale HDL nu numai că nu protejează, dar cresc masiv, cu peste 50%, riscul unui episod cu potențial fatal: atacul de cord.

Expune la deces prematur

Prea mult HDL crește riscul de deces. Aceasta este concluzia unei serii de studii care au implicat sute de mii de voluntari. Astfel, o cercetare efectuată pe 400.000 de persoane din Marea Britanie a relevat faptul că excesul de HDL expune la un risc mai mare de mortalitate din toate cauzele. Au existat constatări similare la persoanele care aveau deja anumite afecțiuni cu potențial riscant. De altfel, două grupuri de pacienți cu boală coronariană și niveluri de HDL peste 80 mg/dl au înregistrat un risc enorm de deces, cu 96% mai mare.

Afectează sănătatea creierului

Un nivel foarte ridicat de colesterol HDL poate crește riscul de demență, arată un studiu publicat recent în The Lancet. Cercetarea, realizată la Universitatea Monash din Australia, a constatat că participanții care la începutul testelor aveau un nivel foarte ridicat de HDL prezentau, la finalul unei perioade de 6,3 ani, un risc cu 27% mai mare de demență. Grupa de vârstă peste 75 de ani s-a dovedit cea mai afectată: pericolul a crescut până la 42%. În cadrul acestei cercetări, un nivel foarte ridicat de HDL a fost considerat cel de 80 mg/dl sau mai mare. Pe de altă parte, acumularea de HDL în exces poate împiedica procesul de eliminare a colesterolului „rău” din organism.

O serie de cercetări derulate în Australia au evidențiat faptul că nivelurile prea ridicate de HDL afectează densitatea osoasă și cresc cu peste 33% riscul de fracturi la persoanele cu vârsta de peste 70 de ani

Control prin stilul de viaţă

Unii dintre factorii care generează HDL în exces pot fi controlați și țin de stilul de viață. Există anumite alimente care favorizează acumularea acestuia și care fac parte dintre cele care îl cresc și pe cel al colesterolului „rău”: carnea roșie, smântâna, untul, brânza grasă, prăjiturile, produsele de patiserie, alcoolul în exces. De asemenea, unele medicamente pot „împinge” colesterolul „bun” spre limite care sunt nocive organismului (statine, contra- ceptive, tratamente de substituție hormonală pentru menopauză sau medicamente pentru prevenirea convulsiilor). Schimbările alimentației și ale tratamentelor sunt măsuri care pot fi luate pentru a se menține nivelul colesterolului HDL în limite benefice pentru organism.