de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Oficialii din domeniul sănătății de peste Ocean avertizează cu privire la o creștere semnificativă a cazurilor de sindrom de plămân alb, în special la copii, alte focare fiind prezente în același timp și în China și unele state europene, Danemarca și Țările de Jos în principal. Afecțiunea este în esență un tip de pneumonie, cu anumite caracteristici speciale.
Inflamația țesutului pulmonar sau cicatrizarea acestuia
Reprezentanții comunității medicale de la Districtul de Sănătate „Warren County”, din Ohio, SUA, subliniază că a crescut în ultima perioadă numărul cazurilor de sindrom al plămânului alb, majoritatea acestor cazuri implicând copii. „Sindromul plămânului alb nu este un termen medical, ci unul nespecific, care a fost folosit pentru a descrie pneumonia care apare albă pe radiografiile toracice. Această imagine poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv acumularea de lichid în sacii de aer ai plămânilor, inflamația țesutului pulmonar sau cicatrizarea acestuia”, explică specialistul Daniel Ganjian, de la Providence Saint John’s Health Center, din Santa Monica, statul California.
Generat de bacterii, COVID-19 sau gripă
Sindromul plămânului alb nu este un tip specific de pneumonie. „Pe o radiografie toracică normală, aerul din plămâni apare negru. În pneumonie, părți ale plămânilor se pot umple cu lichid, iar zonele care ar trebui să apară închise la o radiografie par albe”, explică specialistul în boli infecțioase Thomas Russo, de la Universitatea din Buffalo, din New York. Potrivit specialiștilor, pneumonia albă poate fi cauzată de bacterii, urmate de COVID-19 și de gripă.
Tuse, febră, frisoane, greață, confuzie
Potrivit expertului pneumolog Gustavo Cumbo-Nacheli, de la Corewell Health, din Michigan, „albirea anormală a unor zone ale plămânilor, poate apărea în scanări timp de zile sau chiar săptămâni, până când organismul curăță zonele afectate”. În ceea ce privește semnele și simptomele pneumoniei albe, potrivit Asociației Americane a Plămânilor, cele mai frecvente sunt tusea cu mucus verzui sau galben, febra, transpirația abundentă, frisoanele, dificultățile de respirație, durerea ascuțită în piept, greața și vărsăturile, în special la copiii mici, confuzie, mai ales la persoanele în vârstă.
Medicamente, terapie cu oxigen
Russo menționează ca opțiuni de tratament antibiotice pentru pneumonia bacteriană, medicamente antivirale pentru pneumonia virală, antifungice pentru pneumonia fungică, medicamente fără prescripție medicală pentru febră și dureri musculare. Deși mulți pacienți sunt tratați acasă, dacă simptomele sunt grave, este posibil să fie nevoie de tratament în spital, atrage atenția Ganjian. În aceste cazuri se intervine și cu lichide printr-o linie de perfuzie, precum și cu ventilare sau terapie cu oxigen.
„Dacă o persoană din casă este tratată împotriva pneumoniei albe, este de preferat să nu fie trimiși copiii la grădiniță, întrucât riscul de răspândire a bolii este foarte mare“ (William Schaffner expert în boli infecțioase, Universitatea Vanderbilt, Nashville, SUA)
Vaccinare şi un trai sănătos
Pneumonia în general și sindromul plămânului alb în special pot fi prevenite prin vaccinarea împotriva gripei și a bolii pneumococice, spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, stoparea fumatului, o alimentație sănătoasă și activitatea fizică regulată, care să fortifice sistemul imunitar. Pe de altă parte, dacă sunt prezente simptome ale sindromului de plămân alb, prezentarea la medic este imperioasă și urgentă.