Main menu

header

968 13 1de Monica Beleneş şi Claudia Mîţoi

În tările dezvoltate, retinopatia diabetică reprezintă principala cauză de pierdere a vederii în rândul populației sub 65 de ani, iar edemul macular diabetic (EMD) este complicația sa majoră. Acest lucru se întâmplă din cauza apariției diabetului zaharat și se caracterizează prin modificări ale vaselor de sânge din retină. Astfel, pacienții cu EMD se confruntă cu vedere încețoșată, care poate duce în timp la orbire. Potrivit studiilor de specialitate, în fiecare an apar peste 50.000 de cazuri noi de EMD. Doctor Adrian Găvănescu (foto medalion), medic primar oftalmologie în cadrul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa, din București, ne-a spus cum putem descoperi și trata această afecțiune.

„Vederea centrală devine neclară”

- Ce este edemul macular diabetic (EMD)?                                                                                      

- Edemul macular diabetic este o consecință a retinopatiei diabetice și este cauza principală de pierdere moderată până la severă a vederii la pacienții cu diabet zaharat.

- Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni?

- Retina este locul unde se înregistrează toate informațiile pe care le vedem. Macula este partea retinei responsabilă pentru vederea centrală și fină (de detaliu). Edemul macular diabetic apare când macula, zona retinei din spatele ochiului, se umflă cu lichid scurs din vasele deteriorate, din această cauză vederea centrală devinind neclară.

„Grila Amsler poate identifica semne incipiente”

968 13 2- Care sunt simptomele care indică edemul macular diabetic?

- Simptomele edemului macular diabetic sunt vederea de pete sau „muște” în câmpul vizual, vederea încețoșată și senzația de a vedea printr-un geam murdar. De asemenea, pacienții pot avea o imagine deformată și distorsionată sau pot avea amputări ale câmpului vizual (văd zone întunecate în câmpul vizual).

- Prin ce investigații se depistează?

- Există mai multe investigații care pot furniza informații necesare pentru a pune un diagnostic de EMD. Grila Amsler poate identifica semne incipiente și poate ajuta la monitorizarea evoluției bolii. Tomografia oculară (OCT), examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei cu ajutorul oftalmoscopului, angiografia retiniană cu fluoresceină sunt alte investigaţii care sunt folosite la depistarea EMD.

„Tratamentul este particularizat, pentru fiecare pacient în parte”

- Există tratament?      

- Da. Există tratamente eficiente care îmbunătățesc calitatea vederii pacienților cu EMD. Printre acestea se numără tratamentul cu injecții intravitreene, fotocoagularea laser și chirurgia prin vitrectomie posterioară, care vor fi aplicate în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte. Tratamentul este particularizat, pentru fiecare pacient în parte, de către medicul oftalmolog.

- Când ar trebui să mergem la o consultație oftalmologică?  

- Imediat ce experimentăm simptomele caracteristice afecțiunii. Dacă vedem pete sau „muște” în câmpul vizual, dacă avem o vedere încețoșată și senzația că vedem printr-un geam murdar, dacă sesizăm zone întunecate în câmpul vizual, denumite amputări ale câmpului vizual sau dacă imaginea pe care o vedem e deformată sau distorsionată. De menționat și că pacienții cu un istoric mai lung de 10 ani de diabet ar trebui să facă un control oftalmologic anual.

„Poate fi ținut sub control dacă e diagnosticat în faza incipientă”

968 13 3- Ce riscuri există dacă nu e depistată și tratată?       

- Inadecvat tratat, edemul macular diabetic duce la pierderea progresivă și profundă a vederii, din cauza hemoragiilor și cicatricilor fibrovasculare.

- Se poate preveni?

- Edemul macular diabetic este o afecțiune cronică, care poate fi ținută sub control dacă este diagnosticată în faza incipientă și dacă este tratată încă de la primele semne ale bolii.

„Nu va putea recunoaşte persoanele pe stradă“

- În ce fel este afectată viața unui pacient cu o astfel de afecțiune?

- Edemul macular diabetic poate avea un efect devastator asupra pacienților, împiedicând, în cele din urmă, mobilitatea acestora și independența lor. Pacientul nu va mai putea să citească, să scrie, să conducă autovehicule, nu va putea recunoaște persoanele pe stradă sau să facă lucruri de finețe. De exemplu, va putea să vadă conturul ceasului, dar nu va putea să vadă cât este ceasul, pentru că vederea centrală îi este afectată.

- În România, cât la sută din populație suferă de această afecțiune?

- Pe baza datelor de prevalență la nivelul Uniunii Europene, în România sunt aproximativ 60.000 de persoane afectate de EMD.