Main menu

header

970 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Un concept relativ nou, considerat o adevărată revoluție, este cel care înglobează așa-numitele alimente funcționale, cu toate derivatele segmentului, produse ce conţin diverşi compuşi biologic activi, creditate cu capacitatea de a asigura sănătatea pe termen lung, în condițiile unui consum regulat.

Conțin componente cu acţiune fiziologică

În ultimele decenii, trendul de a înlocui mentalitatea apelului la medicamente, cu rezultat curativ pe termen scurt, cu un tip de prevenție asigurat de o alimentație corespunzătoare și care să dea rezultate pe termen lung a preluat prim-planul preocupărilor dietare în mare parte a lumii. În acest tablou general au fost identificate acele alimente care au intrat în categoria funcționale, termen introdus încă în anii 1980 în Japonia şi care definește caracteristicile pe care un astfel de produs trebuie să le îndeplinească. Astfel, acele alimente care deţin componente cu acţiune fiziologică pozitivă, dincolo de acţiunea nutritivă considerată subînţeleasă, sunt considerate funcționale.

Ovăzul scade colesterolul

970 14 2Datorită conţinutului de b-glucani, un tip de fibre solubile, ovăzul și derivatele sale ajută la scăderea colesterolului LDL („rău”), diminuând astfel riscul de boală cardiovasculară. În aceeași categorie intră soia, care are multiple efecte pozitive, prin intermediul diferitelor componente specifice, printre care izoflavone şi proteine, ce contribuie la prevenirea cancerului și la ameliorarea simptomelor ce însoţesc menopauza. La rândul lor, seminţele de in, prin uleiul pe care îl furnizează, sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic, principalul acid gras Omega-3. Adăugarea semințelor de in în dietă este creditată cu proprietatea de a scădea acumularea de placă pe artere.

Roșiile, broccoli și usturoiul previn tumorile

Potrivit specialiștilor, printre alimentele funcționale se numără și roșiile, care conţin licopen, un carotenoid cu rol anticancer. De asemenea, usturoiul este considerat un aliment cu efecte curative, printre proprietățile cu care este creditat fiind prevenirea tumorilor, rolul de antibiotic natural și efectul de scădere a tensiunii arteriale, toate acestea declanșate de derivații sulfuraţi care se formează în momentul în care usturoiul este sfărâmat şi enzimele proprii sunt activate. La rândul lor, cruciferele, în special broccoli, au acţiune antitumorală, datorită conţinutului de glicozinolați. Nu în ultimul rând, citricele oferă protecție în fața cancerului, prin aportul de limonoide.

Peștele gras dezvoltă sistemul nervos al copiilor

970 14 3Datorită polifenolilor prezenţi în cantităţi foarte mari îndeosebi în varietatea verde, ceaiul face parte din categoria alimentelor funcționale, având efecte anticance- rigene şi cardioprotectoare. De asemenea, strugurii cresc colesterolul „bun” şi protejează împotriva bolilor cardiovasculare, datorită conţinutului ridicat de polifenoli. Coaja acestor fructe în principal are multiple beneficii, inclusiv de prevenire a cancerului. În același timp, din categoria alimentelor funcționale face parte și peștele gras, furnizor de acizi graşi polinesaturaţi Omega3, care au un rol demonstrat științific în dezvoltarea sistemului nervos al copilului, în prevenirea bolilor cardiovasculare şi au proprietăți antitumorale. La rândul său, consumată moderat, carnea de vită aduce organismului acidul linoleic conjugat, cu acţiune de scădere a ţesutului adipos din organism.

Lactatele și condimentele, nutraceutice de top

970 14 4Nutraceuticele sunt produse ce conțin nutrienți în concentrații mari, extrași din surse alimentare integrale, perfect compatibili cu organismul uman, ce au beneficii pentru sănătate. Acestea pot conține unul sau mai multe tipuri de nutrienți care vin în completarea celor aduși prin intermediul alimentelor, cu rol în atingerea unor obiective în ceea ce privește buna funcționare a organismului, fără efecte secundare. În categoria nutraceuticelor intră probioticele și prebioticele prezente în lactatele fermentate (iaurt, chefir), necesare pentru sănătatea sistemului digestiv, antioxidanții ce au rol în combaterea radicalilor liberi ce provoacă îmbătrânirea prematură, ierburile și condimentele, cu proprietățile lor antioxidante și antiinflamatoare, fibrele alimentare disponibile în fructe și legume, acizii grași esențiali din peștele gras, semințe și nuci, benefici pentru sistemul cardiovascular, vedere, sănătatea pielii și a creierului.

Mențin producția energiei celulare

Unele dintre cele mai redutabile nutraceutice sunt vitaminele, în special C, puternic antioxidant, și D3, foarte importantă pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și a sistemului imunitar, precum și coenzima Q10 (în forma sa activă, ubiquinol), care menține producția energiei celulare. Rolul nutraceuticelor este în principal unul adjuvant, această gamă nutrițională contribuind la menținerea unei stări generale de bine din punct de vedere fizic și psiho-emoțional. Acțiunea lor este benefică pentru sănătatea sistemului cardiovascular, prevenirea diabetului, o digestie optimă, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea vederii, fortificarea oaselor, mușchilor și articulațiilor, susținerea performanței intelectuale, a memoriei și a atenției, întârzierea procesului de îmbătrânire.

Sunt considerate „funcţionale” acele alimente care deţin componente cu acţiune fiziologică pozitivă, dincolo de acţiunea nutritivă

Sucul de coacăze este considerat aliment funcțional, întrucât este eficient în tratamentul infecţiilor urinare, prin conținutul de substanţe fitochimice care inhibă aderența germenilor patogeni la epiteliul vezicii urinare

Hrana „novel“: insecte şi produse moleculare

970 14 5Adoptată de Parlamentul European, simplificarea procedurilor de autorizare a „novel food” implică deschiderea ușilor pentru o nouă categorie alimentară. În principal, este vorba despre hrană cu structură moleculară modificată, despre microorganisme, ciuperci, alge, alimente obținute din culturi de ţesuturi, de celule și insecte. Acest tip de alimente vor putea fi comercializate mult mai uşor pe piaţa comunitară, în condiţiile în care vor respecta anumite elemente de siguranţă pentru consumatori. La capitolul insecte, de pildă, UE prevede ca „introducerea pe piața Uniunii a alimentelor tradiționale provenite din țări terțe, inclusiv a insectelor, să fie facilitată atunci când siguranța utilizării în trecut ca aliment într-o țară terță a fost demonstrată. Sunt vizate acele alimente care au fost consumate într-o țară terță timp de cel puțin 25 de ani”. Dacă, pe de o parte, multe state europene au interzis folosirea insectelor pe post de aliment, există și țări unde acestea se consumă - în magazinele din Marea Britanie se comercializează în mod legal larve ale gândacilor de făină, greieri şi lăcuste, iar super- marketurile din Olanda vând burgeri şi nuggets din insecte. De asemenea, un lanţ belgian de supermarketuri oferă clienţilor burgeri cu viermi şi pastă vegetală cu larve de gândaci de făină.