de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Unii oameni pur și simplu dorm într-o poziție care lasă gura deschisă, provocând curgerea salivei. Dar există și boli care generează acest efect, precum și modalități de a-l atenua.
De la „accident” până la semnal de boală
Corpul uman produce în mod constant salivă. Este un fluid important pentru menținerea gurii hidratate, ajută la digerarea alimentelor și joacă un rol în funcționarea sistemului imunitar. În anumite cazuri, saliva poate deveni greu de ignorat și intervine salivarea exterioară. Pe cât de frecventă și de normală este în cazul copiilor mici, pe atât de neplăcută este pentru adulți. Există o varietate de motive pentru care acest lucru se poate întâmpla, de la inofensive la cele cu potențial grav. În timp ce salivarea exterioară ocazională se întâmplă majorității adulților, cea frecventă sau semnificativă cantitativ poate indica o problemă de sănătate.
Afecțiunile neurodegenerative slăbesc controlul asupra musculaturii feței
Unii oameni produc pur și simplu exces de salivă, o afecțiune cunoscută sub numele de hipersalivație. Aceasta poate fi produsă de unele medicamente, în special cele pentru tulburări psihice sau boala Alzheimer. De asemenea, accidentele vasculare cerebrale pot slăbi mușchii din jurul gurii, făcând dificil pentru pacienți să țină buzele ferm închise atunci când se află în repaus. Acest lucru poate face ca saliva să se scurgă în exterior. La rândul său, boala Parkinson poate duce la scăderea controlului motor, în special la nivelul mușchilor fini ai feței. Pe măsură ce afecțiunea progresează, înghițirea, vorbirea și menținerea poziției maxilarului devin mai dificile și intervine salivarea în exterior.
Respirație nazală blocată, sforăit, apnee în somn
Congestia nazală poate face dificilă respirația pe nas, determinând respirația pe gură și implicit posibilitatea să apară salivarea în exterior, dar în acest caz, odată ce se restaurează respirația pe nas, totul poate reveni la normal. Pe de altă parte, sforăitul poate să provoace salivare în exces și, dat fiind faptul că persoana este scufundată în somn, să se întâmple salivarea exterioară. Acest efect poate surveni și în cazul pacienților care suferă de apnee în somn și care pot descoperi că salivarea în somn este mai frecventă decât la ceilalți oameni.
Hipersalivaţia poate fi produsă de medicamentele pentru tulburări psihice sau boala Alzheimer
Tratamentele pentru salivarea exterioară la adulții în vârstă pot include injecții cu botox, kinetoterapie pentru creșterea coordonării musculare, medicamente anticolinergice, pentru a induce uscăciunea la nivelul gurii
Control medical şi diagnosticarea cauzei
Boala de reflux gastroesofagian provoacă adesea un simptom cunoscut sub numele de „apăsare”, în care gura se umple brusc de salivă. Această producție neașteptată de salivă poate duce la salivare exterioară dacă persoana vorbește sau mănâncă ori dacă are asociată una dintre afecțiunile menționate. Pe de altă parte, anumite boli care pot face mușchii gâtului să devină mai slabi afectează capacitatea de a vorbi, ceea ce poate genera o salivare mai frecventă și, în unele cazuri, scurgerea acesteia în exterior. Pentru a fi diagnosticată cauza salivării, inclusiv când aceasta devine și exterioară, este nevoie de un control medical. Specialistul poate efectua teste pentru o serie de tulburări neuromusculare care au, printre altele, și acest efect.