de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Specialiștii au cercetat efectele obiceiului multor persoane de a nu se da jos din pat imediat ce se trezesc, binecunoscuta somnolență matinală, și au ajuns la concluzii uimitoare: acest fel de a începe dimineața este extrem de dău- nător, deopotrivă pentru sănătate, pentru viața socială și pentru activitatea profesională.
Mic dejun bogat în carbohidrați complecși, cu zahăr limitat
Oamenii de știință de la Universitatea din California, Berkeley, SUA, au descoperit că somnolența matinală, care se poate prelungi pe tot parcursul zilei, poate fi combătută cu atenție la trei factori-cheie: somn, exerciții fizice și micul dejun. De exemplu, după o analiză detaliată a comportamentului a sute de persoane, cercetătorii au observat că secretul energiei dimineții următoare este un mic dejun bogat în carbohidrați complecși, cu zahăr limitat, care asigură un răspuns sănătos, controlat, al glicemiei.
Exerciții fizice, somn suficient
Experții americani au evaluat și efectul exercițiilor fizice asupra stării energiei din dimineața următoare și au constatat că regularitatea mișcării este de natură să schimbe ritmul metabolismului în sensul „catapultării” energiei spre începutul zilei următoare. În același timp, somnul bun, odihnitor, de șapte-opt ore pe noapte, schimbă energia trezirii de a doua zi. „Dacă dormiți mai mult, veți observa o creștere a vigilenței dimineața. La fel dacă faceți activitate fizică cu o zi înainte”, explică specialistul Raphael Vallat.
Evitarea stresului generat de verificarea telefonului mobil
Persoanele care își verifică telefonul mobil imediat după trezire își aduc, practic, un prejudiciu, atrag atenția experții internaționali. Practic, acest gest setează creierul spre distragere - a vedea sau a citi ceva negativ la prima oră dimineața, inclusiv pe e-mail, poate declanșa răspunsul organismului la stres și astfel se schimbă starea de spirit pentru tot restul zilei. „Acele solicitări, întreruperi probleme sunt, practic, nesfârșite, dar de fapt există foarte puține lucruri care nu pot aștepta un minim de 59 de minute”, atrage atenția Julie Morgenstern, autoarea cărții „Never Check Email In the Morning” („Nu-ți verifica niciodată e-mailul dimineața”).
Planificare mentală a zilei sau o oră de relaxare cu familia
Somnolența matinală este mai mult decât o stare oarecare sau un fel de a fi al cuiva. Potrivit specialiștilor, aceasta are consecințe majore asupra societății: mai multe incidente în trafic, mai multe accidente de muncă și chiar dezastre au fost provocate de persoane care nu găsesc soluția de a se debarasa de această stare - deversarea masivă de petrol Exxon Valdez, din Alaska, este doar un exemplu relevant. Ca urmare, experții recomandă ca dimineața, când creierul este într-un „modul” de creativitate, să se planifice mental ziua, să se petreacă o oră de relaxare cu familia sau chiar să se asculte muzică.
Meditaţia oferă ordine şi claritate în gândire
Există persoane care obișnuiesc să-și planifice ziua următoare, iar pentru cele care nu au acest reflex, experții recomandă meditația sau simpla concentrare, pentru măcar o oră, asupra propriei stări interioare. Cercetările au demonstrat faptul că dimineața este momentul perfect pentru acest tip de ordonare, care reduce stresul, sporește concentrarea, stimulează energia în mod natural și oferă ordine și claritate în gândire.