Main menu

header

972 15 1de Georgiana Mihalcea

Când sunt mici, pietrele la rinichi pot fi eliminate în mod natural și uneori pot duce la apariția sângelui în urină. Colica renală este o durere foarte intensă, chiar insuportabilă, localizată la mijlocul spatelui (în zona lombară), şi iradiată anterior până în zona inghinală şi a organelor genitale, uneori însoțită de greață și vărsături. Dacă nu sunt tratate, pietrele pot provoca infecții la rinichi, chiar insuficiență renală. Doctor Sorin Pătrășcoiu (medalion), medic primar urolog și doctor în știinte medicale, cu supraspecializare în chirurgia robotică, la Clinica Urolife Class Care Clinic, ne-a mărturisit că litiaza renală este o boală comună care afectează 10% din populație și tinde să recidiveze (50% recurență după cinci ani).

„Simptomele pot include durere severă în spate sau lateral, care iradiază în abdomenul inferior”

- Ce este litiaza renală?

- Litiaza renală, cunoscută și sub denumirea de pietre la rinichi sau calculi renali, reprezintă acumularea unor depozite dure de săruri în sistemul urinar. Aceste pietre sunt adesea făcute din minerale și săruri care se cristalizează și se aglutinează, provocând disconfort, durere și alte complicații atunci când trec prin tractul urinar.

- Care sunt principalele simptome ale litiazei renale?

- Simptomele pietrelor din tractul urinar pot include durere severă în spate sau lateral, care iradiază în abdomenul inferior, cunoscuta colică renală, sânge în urină, urinare frecventă și dificultăți la urinare, precum și greață, vărsături, febra sau frisoane.

- Ce analize sunt recomandate în acest sens?

- Diagnosticarea calculilor urinari sau a pietrelor la rinichi implică de obicei o combinație de istoric medical, examen fizic și teste de sânge, urină și imagistice. Se începe cu istoricul medical: pacientul este întrebat despre natura, localizarea și intensitatea durerii, orice antecedente de episoade similare și factorii de risc pentru pietre la rinichi, cum ar fi istoricul familial, dieta și afecțiunile medicale. Examinarea fizică ajută la evaluarea prezenței durerii, sensibilității sau a altor semne legate de pietrele la rinichi. Urmează examenul ecografic, acest test imagistic noninvaziv folosește unde sonore pentru a crea imagini ale tractului urinar și poate detecta pietrele, în special cele mai mari. Examenul Computer Tomografic oferă imagini detaliate și este considerată cea mai precisă metodă de diagnosticare a pietrelor la rinichi.

„În unele cazuri se poate recomanda litotripsia, folosirea undelor de șoc pentru a sparge pietrele”

972 15 2- Care sunt metodele de tratament cele mai eficiente?

- Tratamentul pentru pietrele urinare depinde de dimensiunea, localizarea și severitatea simptomelor. Pot fi prescrise medicamente pentru gestionarea durerii și pentru a ajuta la trecerea pietrelor. În unele cazuri, proceduri precum litotripsia (folosirea undelor de șoc pentru a sparge pietrele), ureteroscopia sau în foarte rare situații o intervenție chirurgicală deschisă sau laparoscopică pot fi necesare pentru a îndepărta pietrele mai mari care nu pot trece în mod natural. Este important să consultați un medic urolog pentru a determina cel mai potrivit tratament pentru tipul și dimensiunea pietrelor dumneavoastră, precum și pentru a primi recomandări personalizate.

- În ce constă ureteroscopia?

- Procedura de ureteroscopie flexibilă este o achiziție a ultimilor ani și s-a impus ca metoda de elecție în tratarea pietrelor renale sau ureterale. Totodată, această metodă de investigație poate fi folosită și pentru diagnosticarea altor probleme precum tumori, anomalii structurale sau alte obstrucții în uretere sau rinichi. Procedura este realizată de obicei sub anestezie generală și implică introducerea ureteroscopului prin uretră până la nivelul ureterelor și rinichiului, unde, cu ajutorul unei fibre laser, se fărâmițează piatra sau pietrele. Ureteroscopia flexibilă este considerată în general o procedură sigură și eficientă, iar recuperarea după intervenție poate varia în funcție de complexitatea cazului. De regulă spitalizarea este de o zi după o astfel de procedură. Discuția cu medicul urolog despre toate opțiunile de tratament disponibile și despre posibilele riscuri și beneficii asociate tratamentului litiazic în cazul dumneavoastră specific este obligatorie și deosebit de importantă.

„Pionefroza litiazică este o urgenţă urologică ce pune viața în pericol”

- Ce riscăm dacă nu apelăm la ajutor de specialitate?

- Creșterea durerii și a disconfortului: pietrele la rinichi netratate pot provoca dureri persistente și severe. Pe măsură ce se deplasează prin tractul urinar, pot provoca spasme intense și disconfort. Când calculii obstrucționează tractul urinar, pot crea pungi în care bacteriile se pot înmulți, ducând la infecții ale acestei zone. Dacă infecția se extinde la rinichi, poate duce la o afecțiune mai gravă numită pionefroză. Obstrucția pe termen lung poate afecta funcționarea rinichilor. Blocajele persistente pot afecta capacitatea acestui organ de a scurge urina în mod corespunzător, ducând la complicații.

- Ce este pionefroza?

- Pionefroza litiazică este o condiție infecțioasă gravă a rinichiului. Acesta este plin de puroi și de regulă funcția renală este compromisă. Este o urgenţă urologică amenințătoare de viață. Pacientul este în stare septică, iar mortalitatea unei astfel de situații, în lipsa unui tratament corect și eficient, este considerabilă. Tratamentul pentru pionefroză litiazică poate implica mai multe strategii: de la drenarea rinichiului - evacuarea puroiului fie pe cale anatomică prin stent ureteral, fie extern prin nefrostomie percutanată (un tub ce drenează urina rinichiului la exterior într-o pungă colectoare) până la scoaterea organului în totalitate - nefrectomie. Este de menționat faptul că o astfel de intervenție chirurgicală prezintă un mare grad de risc și trebuie efectuată de un medic urolog cu pregătire în chirurgia renală, obligatoriu într-un serviciu cu terapie intensivă de bună calitate.

„Dacă aveți antecedente de pietre la rinichi sau aveți un risc mai mare din cauza unor afecțiuni medicale sau a istoricului familial, controalele regulate și discuțiile cu un medic urolog sau nefrolog pot ajuta la gestionarea și prevenirea apariției litiazei“

Examenul Computer Tomograf este cea mai precisă metodă de diagnosticare a pietrelor la rinichi

„Prevenţia litiazei implică mai multe ajustări ale stilului de viaţă şi dietei“

- Cum putem preveni această afecțiune?

- Prevenția litiazei urinare, sau pietrelor la rinichi, implică mai multe ajustări ale stilului de viață și dietei pentru a reduce riscul de formare a acestora. Iată câteva măsuri preventive-cheie! Rămâneți hidratat: este esențial să beți o cantitate adecvată de apă. Ajută la diluarea urinei și previne cristalizarea mineralelor și sărurilor și formarea pietrelor. Încercați să beți suficiente lichide pentru a produce cel puțin 2 litri de urină pe zi. Reduceți consumul de alimente procesate și limitați consumul de sare și de proteine animale, în special carne roșie, care poate crește riscul de calculi de acid uric. De asemenea, excesul ponderal este asociat cu un risc crescut de pietre la rinichi. Adoptarea unui stil de viață sănătos cu activitate fizică regulată poate ajuta la gestionarea greutății și la reducerea riscului.