Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Meditaţia îmbunătăţeşte starea de bine a vârstnicilor

Un nou studiu al cercetătorilor de la University College London a descoperit că un program de meditație special conceput poate îmbunătăți sănătatea mintală a adulților de peste 65 de ani. Programul a constat dintr-un modul de conștientizare de nouă luni, urmat de un modul de nouă luni despre bunătate și compasiune. De asemenea, au fost incluse sesiuni de grup săptămânale, cu durata de două ore, antrenament zilnic de 20 de minute acasă și o retragere de o zi. Participanții care au finalizat cursul au experimentat îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește bunăstarea, în special în domeniile conștientizării, conexiunii și înțelegerii.

Un exoschelet ajută persoanele cu AVC să se recupereze

După un accident vascular cerebral, mulți pacienți au nevoie să reînvețe să meargă, să vorbească sau să îndeplinească sarcinile zilnice. Cercetătorii de la Florida Atlantic University propun o soluție inovatoare: un exoschelet moale, de tip mănușă, care vine în sprijinul supraviețuitorilor AVC pentru a-i ajuta să învețe din nou să cânte la instrumente, dar și să recapete alte abilități care necesită dexteritate și coordonare. Mănușa inteligentă cântărește doar 191 de grame, are senzori tactili integrați, actuatori pneumatici moi și, ghidată de inteligența artificială, poate să imite mișcările naturale ale mâinii și să ofere feedback tactil.

Pandemia a afectat conţinutul total de minerale osoase

Rezultatele unui studiu publicat în Jurnalul American de Biologie Umană sugerează că pandemia de COVID-19 a avut efecte negative asupra țesutului osos, inclusiv în ceea ce privește densitatea minerală osoasă din antebraț, cât și conținutul total de minerale osoase, la adulții tineri. Cercetarea, efectuată la Universitatea Comenius, din Slovacia, a arătat că anumite modificări ale stilului de viață în timpul pandemiei ar putea să fi contribuit la scăderea densității minerale osoase și a conținutului total de minerale osoase pe care cercetătorii le-au observat la participanții evaluați.

Mânia creşte productivitatea şi performanţa

Asociația Americană de Psihologie a derulat o cercetare, publicată în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială, care a concluzionat că mânia este legată de cea mai bună performanță - inclusiv timpi de răspuns mai scurți și scoruri mai mari de eficiență. „Părerea conform căreia emoția pozitivă este ideală pentru sănătatea mintală și bunăstarea a fost proeminentă, dar cercetările sugerează că o combinație de emoții, inclusiv emoții negative, precum furia, are cele mai bune rezultate”, detaliază expertul Heather Lench.

Retragerea la pensie alungă bolile cardiovasculare

Un studiu internațional a constatat că pensionarii care se retrag din activitate prezintă un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă decât cei care continuă să lucreze. Cercetătorii de la universitățile japoneze Kyoto și Waseda au chestionat peste 100.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani din 35 de țări, iar rezultatele i-au determinat să inverseze o teorie general acceptată, potrivit căreia pensionarea crește pericolul de afecțiuni cardiovasculare. Riscul ca pensionarii retrași să dezvolte boli de inimă s-a dovedit cu 2,2 puncte procentuale mai mic.

Alăptarea bebeluşilor scade riscul acumulării de grăsime

Hrănirea la sân a copiilor mai mult de șase luni scade riscul de acumulare de grăsime corporală atunci când cei mici împlinesc 9 ani, arată rezultatele unui studiu recent, realizat de o echipă de cercetare de la Universitatea din Colorado, SUA. De asemenea, s-a constatat că amânarea introducerii băuturilor zaharoase până când bebelușii au împlinit cel puțin 18 luni de viață diminuează pericolul de obezitate infantilă.