Main menu

header

974 12 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cunoscută pe scurt ca „burnout”, epuizarea profesională extremă a ajuns un fenomen global, „explodând” cu manifestări grave după o perioadă de acumulare. Acest cumul de simptome afectează deopotrivă lucrătorii și angajatorii, iar cercetătorii caută un remediu, una dintre ultimele izbânzi pe acest „câmp de luptă” fiind un instrument special, care include un chestionar, un manual și literatură de specialitate.

Identifică pericolul înainte de a se ajunge la punctul culminant

Burnout afectează milioane de oameni din întreaga lume și se manifestă prin epuizare psihică extremă, uneori dublată de cea fizică, legată de locul de muncă. În majoritatea cazurilor se ajunge la oboseală mentală, lipsa entuziasmului pentru muncă, dificultăți de concentrare și reacții excesive la job. Afecțiunea se manifestă și la nivel fizic, prin boli cardiovasculare, dureri musculo-scheletice, tulburări de somn și depresie, afectând, în paralel, și compania, prin creșterea absenteismului și scăderea productivității. În aceste condiții, cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) au dezvoltat un instrument care să identifice persoanele care riscă să se epuizeze, înainte de a ajunge la punctul culminant al acestei acumulări de tensiune.

Măsoară factorii declanșatori

974 12 4Urgența de a aborda burnout provine din implicațiile sale de anvergură, atât la nivel personal, cât și profesional. Pentru a ajunge la acest rezultat, De Beer și colegii săi din grupul de cercetare Healthy Workplaces au lansat Burnout Assessment Tool (BAT) - instrumentul a fost testat în cadrul unui studiu care a implicat 500 de lucrători norvegieni, oferind rezultate promițătoare pentru eficacitatea sa în măsurarea și detectarea semnelor precoce ale afecțiunii. BAT se concentrează pe patru grupe principale de factori de risc: epuizarea, distanțarea mentală, deficiența cognitivă și afectarea emoțională. Spre deosebire de metodele anterioare, cărora le lipseau detaliile necesare atât pentru aplicațiile practice, cât și pentru cele de cercetare, BAT oferă o măsură cuprinzătoare a factorilor declanșatori de burnout.

„Neabordarea la timp a riscului de epuizare a angajaților poate avea consecințe pe termen lung“ (Leon De Beer, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie)

Schimbări în interiorul companiilor

Efectele epuizării psihice extreme nu încetează la încheierea zilei de lucru, ci se extind spre alte aspecte ale vieții, contribuind la un ciclu de stres și de epuizare care poate dura ani. În prezent, nu există un standard internațional pentru evaluarea acestei stări și cu atât mai puțin a riscului de a ajunge la extrem, ceea ce face din dezvoltarea BAT un pas semnificativ înainte. Pe de altă parte, cercetătorii norvegieni subliniază necesitatea de a completa abordarea fenomenului la nivel de individ cu implementarea unor schimbări organizaționale în companii, pentru ca solicitările de la locul de muncă să nu depășească resursele psihice și fizice ale angaja- ților. „Putem face față burnout-ului individual, dar nu este de vreun folos dacă ne întoarcem la un loc de muncă în care cerințele sunt prea mari. Prin urmare, este important să se creeze condiții bune de muncă și structuri care să protejeze sănătatea mintală a angajaților”, notează Marit Christensen, profesor la Departamentul de Psihologie al NTNU.