Main menu

header

976 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Suplimentele cu vitamina D sunt alegerea antiîmbătrânire la care apelează deopotrivă celebritățile și mulți oameni de știință. Mai multe cercetări au confirmat o serie de beneficii care îi determină pe tot mai mulți oameni să recurgă la administrarea așa-numitei „vitamine a Soarelui”.

„Efecte benefice asupra sistemului imunitar”

De la celebrul imunolog al pandemiei Anthony Fauci până la cercetătorul Bryan Johnson, mai multe persoane publice au afirmat că iau suplimente de vitamina D pentru a ține la distanță cele mai grave efecte ale îmbătrânirii. Deși nu există un protocol standard pentru a opri acest proces natural și nici vreun tratament unic despre care oamenii de știință să poată fi de acord că „întoarce” ceasul biologic, cercetătorul antiîmbătrânire João Pedro de Magalhães sau investitorul miliardar în longevitate Christian Angermayer, alături de mulți alții, mărturisesc că recurg, în diferite doze și în anumite perioade ale anului la suplimentele cu „vitamina Soarelui”. De altfel, Angermayer, care ia 4.000 de unități de vitamina D la fiecare trei zile, susține că setul de beneficii implicite este „unul dintre lucrurile cu adevărat dovedite pe care oamenii le pot face pentru combaterea îmbătrânirii, datorită efectelor benefice pe care vitamina D le poate avea asupra riscului de cancer”.

Expunere la soare, alimentație specială

În ceea ce privește necesarul de vitamina D, copiii și adulții până la vârsta de 69 de ani au aceeași recomandare de doză zilnică: 600 de unități. Pe de altă parte, endocrinologul John Bilezikian, de la Columbia University Medical Center, recomandă pentru majoritatea persoanelor până la 20 de minute de expunere la soare în lunile de vară, care ar trebui să asigure necesarul de vitamina D. În același timp, și persoanele care au în mod regulat în meniu pește gras, cum sunt somonul sau tonul, precum și carne de vită, lapte fortificat și gălbenușuri de ou își „umplu rezervele” necesare de vitamina D în mod natural, în mare măsură. Pe de altă parte, există câteva categorii de persoane care trebuie să ia în considerare aceste suplimente - adulții în vârstă, care nu pot absorbi vitamina D la fel de bine, cei care nu se expun în mod regulat la soare sau care nu consumă suficiente alimente bogate în vitamina D. În general, experții recomandă ca, odată ce oamenii ating vârsta de 70 de ani, să-și crească aportul de vitamina D la 800 de unități pe zi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă,aportul adecvat de vitamina D susţine funcţia imunitară şi reduce riscul de boli autoimune

Scade riscul de fracturi

Potrivit rezultatelor cercetărilor, vitamina D ajută intestinul să absoarbă calciul din alimente, menținând astfel oasele sănătoase și puternice. Studiile au indicat în mod constant faptul că adulții în vârstă care iau suplimente de vitamina D (până la 800 de unități pe zi) își reduc semnificativ riscul de a avea fracturi. Acesta este un rezultat deosebit de important pentru seniorii care se confruntă cu un risc crescut de deces după leziuni cum sunt fracturile de șold. Vitamina D este, de asemenea, cunoscută pentru susținerea pe care o acordă în prevenirea crampelor și spasmelor musculare, precum și pentru reducerea inflamației.