de Georgiana Mihalcea
Metabolismul este „responsabil” de transformarea alimentelor consumate în energia de care organismul are nevoie pentru a funcționa. În menopauză scade nivelul de estrogen, un hormon implicat atât în funcționarea metabolismului, cât și în reglarea consumului energetic. În acest context, femeile aflate în perioada menopauzei ard mai puțină energie, ceea ce conduce la exces ponderal. Doctor Iosif Niculescu (medalion), medic specialist în obstetrică-ginecologie la Medicover, descrie pe larg toate semnele și simptomele noi aduse de această etapă în viața noastră, a femeilor, dar și ce avem de făcut pentru a crește calitatea vieții.
„Poate aduce boli cardiovasculare, osteoporoză ori tulburări în sfera cognitivă”
- Ce este și când apare menopauza?
- Menopauza este o perioadă din viața femeii care debutează în jurul vârstei de 50 de ani și se caracterizează prin sistarea funcției reproductive și scăderea semnificativă a nivelurilor de hormoni feminini. Această tranziție are mai multe etape. Perimenopauza este perioada ce precede menopauza și poate dura ani buni până la instalarea acesteia. În timpul acestei perioade, nivelurile de estrogen și progesteron încep să fie modificate. Postmenopauza este perioada care apare la câțiva ani de la instalarea menopauzei și se caracterizează prin vulnerabilitate la boli cardiovasculare și osteoporoză, de multe ori tulburări în sfera cognitivă.
- Ce simptome neplăcute aduce această etapă pentru femei?
- Fiecare dintre perioadele mai sus-menționate aduce cu sine simptome specifice. În perimenopauză, simptomele pot include menstruații neregulate, bufeuri și transpirații nocturne sporadice. Menopauza în sine se caracterizează prin sistarea completă a ciclului menstrual, cu posibile simptome precum bufeuri severe, uscăciune vaginală și modificări ale stării de spirit. În postmenopauză, riscul de boli cardiovasculare și osteoporoză crește, iar simptomele pot continua, dar într-o formă mai ușoară.
„Odată cu scăderea nivelurilor de estrogen, femeile tind să acumuleze grăsime, mai ales în zona abdominală”
- Care sunt implicațiile metabolice ale acestei perioade?
- Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra metabolismului. Odată cu înaintarea în vârstă și cu scăderea nivelurilor de estrogen, femeile tind să acumuleze grăsime, mai ales în zona abdominală. Acest lucru poate crește riscul de diabet de tip II și de alterarea nivelurilor de colesterol tip LDL, cunoscut drept „colesterolul rău”.
- Cum ne afectează schimbările hormonale?
- Schimbările hormonale din menopauză au impact asupra întregului organism. Scăderea nivelurilor de estrogen poate contribui la pierderea densității osoase, ceea ce crește riscul de osteoporoză. De asemenea, poate afecta sănătatea vaginală, determinând uscăciune și disconfort în timpul actului sexual. Modificările metabolice adaugă un risc crescut pentru boli cardiovasculare. La nivel cognitiv, remarcăm o incidență crescută a bolilor neuropsihiatrice. Este important să discutați cu medicul despre opțiunile de tratament și gestionare a acestor schimbări hormonale.
„Este important să consumați alimente bogate în vitamina D”
- Ce dietă recomandați femeilor aflate la menopauză?
- Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială în menopauză. Recomandăm o dietă echilibrată care ar trebui să includă alimente bogate în calciu, cum ar fi produse lactate, broccoli și spanac. De asemenea, este important să consumați alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele, și să mențineți un aport adecvat de proteine, legume și fructe. Exercițiile fizice regulate sunt, de asemenea, importante pentru menținerea greutății corporale și pentru sănătatea oaselor. Gestionarea stresului și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool sunt esențiale.
- Ce alimente nu ar trebui consumate și de ce?
- Este recomandabil să evitați alimentele procesate și bogate în zahăr și grăsimi saturate, deoarece acestea pot contribui la creșterea în greutate și la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Reducerea consumului de sare este, de asemenea, importantă pentru menținerea tensiunii arteriale în limite sănătoase.
- De ce este atât de important aportul de vitamina D?
- Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută la absorbția calciului, dar și pentru un răspuns imun bun. În menopauză, riscul de osteoporoză crește, iar vitamina D ajută la menținerea densității osoase și la prevenirea fracturilor. Expunerea la soare poate să ajute, dar de cele mai multe ori este nevoie de suplimente alimentare de vitamina D și calciu.
„Controlul tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol, precum şi renunţarea la fumat sunt factori esenţiali“
- Cum pot fi prevenite afecțiunile cardiovasculare asociate acestei etape?
- Pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare, este crucial să adoptați un stil de viață sănătos, care include alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate. Controlul tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, precum și renunțarea la fumat, sunt factori esențiali. De asemenea, este important să faceți controale medicale periodice pentru evaluarea riscului cardiovascular și pentru a discuta despre opțiuni de prevenire.
- La ce anume vă gândiți când vorbiți despre alimentație echilibrată ce previne bolile de inimă?
- Având în vedere faptul că menopauza crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, este recomandată adoptarea unui regim alimentar care să limiteze grăsimile saturate în favoarea celor nesaturate, care să includă mese ce conțin fasole sau leguminoase cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. Dieta ar trebui să cuprindă gustări cu nuci și semințe - cel puțin patru până la cinci porții de nuci, semințe și leguminoase nesărate săptămânal. Vă recomand să reduceți aportul de zaharuri rafinate, cum ar fi dulciuri, prăjituri și băuturi răcoritoare, inclusiv cele de tip ceai. Limitați și sarea, inclusiv evitând alimentele procesate, cum ar fi mâncărurile gata preparate, supele și sosurile de gătit și limitând gustările sărate. Consumați cel puțin două porții de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie bogată în grăsimi Omega 3. În categoria pește gras intră: conserve cu sardine, macrou, somon, păstrav și hering. Nu uitați nici de fructe și legume bogate în vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți. Sunt indicate cinci pe zi, de diferite culori, ideal proaspete, însă sunt în regulă și cele congelate, conservate sau uscate. Importante sunt și alimentele bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, cerealele pentru micul dejun și orezul brun.