de Georgiana Mihalcea
Tremorul esențial (TE) este cea mai frecventă tulburare de mișcare. Pacienții cu TE pot prezenta tremor necontrolat al mâinilor, capului, vocii sau a altor părți ale corpului. Boala, de obicei, începe la vârsta adultă și se poate agrava treptat. Medicul Oana Iosif, cu specializare în neurochirurgie (foto), spune că această afecțiune este cel mai vizibilă atunci când țineți mâinile întinse în faţă sau în timpul unor mișcări fine ale mâinii, ca atunci când ţineţi o cană în mână, folosiţi o lingură sau când scrieţi. De obicei, tremorul se oprește când mâinile/brațele sunt complet relaxate, ca atunci când le ţineţi în poală. De multe ori, stresul înrăutățește temporar tremorul.
„Apar mișcări ritmice involuntare la nivelul mâinilor, capului și a vocii”
- Ce este tremorul esențial?
- Tremorul esențial, cunoscut și sub numele de tremor esențial benign sau tremor familial/ereditar, reprezintă o tulburare neurologică caracterizată prin mișcări ritmice involuntare, cu frecvență constantă și amplitudine variabilă la nivelul mâinilor, capului, a vocii și mai rar la nivelul altor părți ale corpului. Această afecțiune poate influența semnificativ calitatea vieții generând dificultați în activitatea zilnică obișnuită, cum ar fi folosirea tacâmurilor, băutul din pahar, scrisul.
- La ce vârstă poate apărea?
- Deși tremorul esențial poate apărea la orice vârstă, el este adesea observat prima dată între 40 și 60 de ani, putând începe chiar și în adolescență sau mai devreme în cazul în care un părinte prezintă această afecțiune. Factori genetici și de mediu pot influența, de asemenea, momentul apariției.
- Care sunt principalele cauze?
- Principala cauză pare a fi genetică, conform studiilor, cu predispoziție crescută de aproximativ 50% în familiile afectate. Există anumiți factori de mediu care pot declanșa sau agrava simptomele tremorului esențial, cum ar fi consumul excesiv de cofeină, anxietatea și stresul, lipsa somnului, activitatea intensă zilnică, consumul unor medicamente sau consumul excesiv de alcool.
„În cazurile rare și severe sunt necesare intervenții chirurgicale”
- Ce semne și simptome specifice are?
- Simptomele predominante în această afecțiune includ mișcări ritmice involuntare la nivelul mâinilor, capului sau alte părți ale corpului. Este important de menționat că tremorul esențial poate avea o frecvență relativ constantă, dar amplitudinea mișcărilor poate varia. Uneori, poate fi subtil și să nu afecteze semnificativ funcționarea zilnică, în timp ce în alte situații poate deveni mai pronunțat și să genereze dificultăți în efectuarea activităților zilnice. Aceste simptome pot varia în intensitate de la un pacient la altul, iar severitatea afecțiunii poate fi influențată de factori precum stresul, oboseala sau anumite substanțe cum ar fi cofeina.
- Cu ce afecțiune poate fi confundat și de ce?
- Este important să se facă distincția între tremorul esențial și alte afecțiuni asemănătoare, precum boala Parkinson. Poate fi confundat cu boala Parkinson, deși diferențele sunt semnificative. TE este de aproximativ 10 ori mai frecvent decât aceasta. Tremorul esențial se manifestă în mișcare și dispare în repaus, spre deosebire de tremorul din Parkinson, mai pronunțat în repaus, mișcările de tremor fiind evidente în momentul când mâinile pacientului sunt pe lângă corp sau în poală. Diagnosticul corect este crucial pentru tratament eficient.
- Cum se pune diagnosticul?
- Diagnosticul se bazează pe evaluarea simptomelor și excluderea altor cauze posibile prin teste suplimentare, precum analizele de sânge, imagistica cerebrală și testele tiroidiene.
- În ce constă tratamentul?
- Tratamentul propus pentru această afecțiune poate include medicamente, precum propranolol sau primidona, injectări cu botox în cazul în care temorul este predominant la nivelul capului sau la nivelul laringelui, terapia fizică pentru îmbunătățirea controlului muscular și coordonare. În cazurile rare și severe sunt necesare intervenții chirurgicale precum stimularea cerebrală profundă, constând în plasarea unor electrozi profund în creier, într-o anumită zonă a talamusului, acești electrozi fiind conectați la un dispozitiv asemănător unui stimulator cardiac, care se află amplasat sub piele, la nivelul pieptului, în partea stângă, generând implusuri electrice pentru a controla tremorul. Pe lângă această intervenție chirurgicală efectuată de o echipă multidisciplinară (medic neurolog, echipă neurochirurgicală) se poate face și ablația prin radiofrecvență (impulsurile anormale din creier sunt întrerupte cu ajutorul radiofrecvenței. Efectul acestei intervenții are o durată medie de șase luni). În abordarea acestei afecțiuni, intervențiile, precum stimularea cerebrală profundă, reprezintă opțiuni care oferă promisiuni considerabile în reducerea simp- tomelor și îmbunătățirea stării pacienților. Cu toate acestea, este esențial ca decizia de a adopta astfel de tehnologii să fie susținută de o evaluare amănunțită și de o colaborare strânsă între pacienți, profesioniștii din domeniul sănătății și echipele chirurgicale, pentru a asigura cea mai bună calitate a vieții pentru cei afectați de tremorul esențial.
„Un stil de viaţă sănătos poate ameliora simptomele“
- Ce metode de ameliorare pot îmbunătăți stilul de viață al unui pacient?
- Pacienții cu tremor esențial își pot îmbunătăți calitatea vieții prin adaptări simple în modul lor de trai. O abordare liniară și echilibrată include un somn regulat constând într-un program stabil de somn ce contribuie la reducerea oboselii și, implicit, a intensității tremorului, alimentație echilibrată, o dietă sănătoasă aduce beneficii sistemului nervos, precum și limitarea substanțelor psihoactive prin reducerea consumului de cofeină, alcool și alte substanțe ce stimulează activ sistemul nervos central, ajutând astfel la gestionarea simptomelor. Se pot face exerciții moderat intensive, activități precum mersul și yoga contribuie la menținerea flexibilității și coordonării mișcărilor, dar și prin tehnici de gestionare a stresului, tehnici de relaxare, precum meditația. Pe lângă aceste metode un lucru foarte important îl constituie suport social, în principal sprijinul familial și a celor din jur având un impact pozitiv asupra pacientului. Mai putem vorbi despre tehnici de management al tremorului prin consultarea unui specialist ce poate include tehnici de gestionare a tremorului și instruire în strategii adaptative.