Main menu

header

978 15 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Unul dintre cele mai subapreciate aspecte ale sănătății este un somn de înaltă calitate. Lipsa acestuia, odihna insuficientă sau, mai grav, insomnia și problemele cu ritmul circadian nu numai că declanșează, dar și exacerbează problemele psihiatrice, atrag atenția experții.

Risc crescut de afecțiuni psihiatrice

Un grup de cercetători de la Universitatea din Southampton, Kings College Londra, Universitatea Stanford și alte instituții au examinat recent dovezile științifice privind somnul, insomnia și ritmurile circadiene. Concluziile meta-analizei au fost clare: lipsa somnului expune oamenii riscului de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, mai ales atunci când ritmul circadian este perturbat pe termen lung. „Tulburările circadiane de somn sunt regula mai degrabă decât excepția, în toate categoriile de tulburări psihiatrice. De altfel, insomnia este bine demonstrată în dezvoltarea și întreținerea tulburărilor psihiatrice”, punctează specialistul Sarah Chellappa, de la Universitatea din Southampton, autor principal al analizei, într-un comunicat de presă.

Expune la infarct și accident vascular cerebral

Insomnia este definită ca fiind o problemă în ceea ce privește inițierea somnului, menținerea somnului, trezirea prea devreme sau faptul că o persoană are o calitate slabă a somnului, care afectează starea din timpul zilei. Simptomele insomniei includ, printre altele, oboseala, afectarea puterii de concentrare, scăderea inițiativei, stare de somnolență în timpul zilei, o performanță slabă, o dispoziție proastă și irascibilitate, pe fondul creșterii tensiunii nervoase. Studiile derulate până în prezent arată că insomnia este chiar mai frecventă la persoanele cu tulburări de sănătate mintală - aproape o treime dintre acești pacienți manifestă atât insomnie, cât și hipersomnie (dificultăți în a dormi noaptea, somnolență în timpul zilei). De asemenea, cercetările care au analizat problemele somn-veghe de ritm circadian sugerează că 32% dintre pacienții cu tulburare bipolară adorm și se trezesc mai târziu decât normal. De asemenea, potrivit unei cercetări publicate în revista European Journal of Preventive Cardiology, insomnia este asociată cu un risc crescut de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

De la câteva zile la… o lună!

Fiecare tip de insomnie este caracterizat de cât durează, de modul în care afectează somnul și de cauza de bază. Insomnia acută este de scurtă durată - de la câteva zile până la câteva săptămâni - și intervine de obicei atunci când se petrece un eveniment stresant. Insomnia este considerată cronică dacă problemele cu somnul apar cel puțin trei zile pe săptămână timp de cel puțin o lună.

Potrivit statisticilor, mai mult de o treime din populația României (procentul ar putea ajunge chiar și la 45%-50% la anumite categorii de persoane) suferă de tulburări de somn

Mijloace simple de combatere

Specialiștii recomandă câteva măsuri pentru un somn odihnitor, care să restarteze organismul: limitați activitățile care au loc în pat (fară telefoane, laptopuri sau televizor în cameră); treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață, chiar și în weekend; mergeți la culcare doar atunci când simțiți că vă este somn; dacă nu ați adormit în aproximativ 20 de minute, ridicați-vă din pat și faceți ceva relaxant, într-o cameră cu o lumină slabă; evitați somnul din timpul zilei, cofeina după prânz, nicotina, alcoolul și mesele copioase cu trei ore înainte de ora de culcare.