Main menu

header

978 15 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Chiar dacă poate interveni în momente nefericite și este în majoritatea cazurilor efectul unei tristeți profunde, plânsul este o adevărată terapie, o descărcare ce s-a dovedit, prin cercetări științifice, plină de beneficii pentru sănătate și starea mintală.

Atenuează stresul

Terapeutul american Sara Banks consideră că „poate fi foarte benefic să fie exprimate emoțiile în acest fel o dată pe săptămână, le descarcă”. Există și un site dedicat stimulării plânsului, CryOnceAWeek.com, cu un buton „click pentru a simți ceva”. După apăsarea acestuia apare un videoclip care declanșează plânsul. „Sentimentele sunt acolo, undeva în profunzime, doar găsim o modalitate de a le elibera. Am descoperit că 90% dintre oameni plâng după câteva videoclipuri pe care le urmăresc pe site”, adaugă Banks. Dincolo de această pagină web, specialiștii atestă faptul că plânsul este un răspuns natural la emoțiile profunde, iar efectele sale sunt notabile: calmarea, atenuarea stresului, îmbunătățirea dispoziției.

Relaxează mintea

Potrivit unor statistici, în SUA, femeile plâng în medie de 3,5 ori pe lună, iar bărbații de 1,9 ori. Lacrimile vărsate ca răspuns la o serie de emoții (și nu în urma unor iritanți) conțin un nivel ridicat de hormoni de stres. În aceste condiții, atunci când plâng, oamenii se liniștesc, trec de faza acută a emoțiilor care au provocat criza de plâns, echilibrându-se interior și se relaxează mental, prin acțiunea plânsului asupra sistemului nervos parasimpatic. O serie de studii au relevat importanța plânsului emoțional și pentru reacția celor din jur, cărora le stârnește empatia necesară acordării de sprijin persoanei care plânge. O cercetare recentă care a confirmat această urmare a numit-o „beneficiu interpersonal”. 

Ajută la gestionarea durerii

Cercetările oamenilor de știință au descoperit că, pe lângă faptul că este autoliniștitor, plânsul emoțional eliberează oxitocină și endorfine. Aceste substanțe chimice îi fac pe oameni să se simtă mai bine și pot, de asemenea, să ușureze durerea fizică, nu doar pe cea emoțională. Ca reacție la această atenuare a suferinței, instalarea treptată a stării de bine este de natură să diminueze tensiunea nervoasă, care se poate răsfrânge asupra inimii sau unor funcții ale organismului - cum ar fi digestia sau funcționarea ficatului.

Un studiu recent a evidenţiat faptul că plânsul poate ajuta bebeluşii să doarmă mai bine

Eliberează toxinele

Când oamenii plâng ca răspuns la stres, lacrimile lor conțin o serie de substanțe chimice cu potențial toxic, care astfel sunt eliminate din organism. Potrivit oamenilor de știință, plânsul este o componentă importantă a unui cerc benefic, întrucât reducerea acestor toxine diminuează nivelul stresului, care, la rândul său, readuce organismul în parametri mult mai echilibrați, deopotrivă fizic și psihic. Pe de altă parte, s-a descoperit că plânsul ajută la uciderea bacteriilor și la menținerea ochilor curați, deoarece lacrimile conțin un lichid numit lizozim, pe care un studiu l-a vădit cu proprietăți antimicrobiene suficient de puternice încât să poată ajuta la reducerea riscurilor prezentate de agenți periculoși, cum ar fi antraxul. De asemenea, după cum explică specialiștii Institutului Național pentru Ochi din SUA, efectul lubrifiant al lacrimilor îi ajută pe cei care plâng să vadă mai clar.