de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
O echipă de cercetători internaționali de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și Universitatea de São Paulo au modificat genetic o specie de vacă maro din Brazilia pentru a produce insulină umană în laptele pe care îl furnizează. Această reușită este considerată un moment esențial în încercarea de a face tratamentul diabetului mai accesibil pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Ar putea eradica deficitul la nivel mondial
Pentru studiu, publicat în Biotechnology Journal, cercetătorii au integrat un segment de ADN uman responsabil de producerea proinsulinei, precursor al insulinei, în embrionii de vaci. Prin tehnici avansate de inginerie genetică, ei s-au asigurat că această genă a insulinei umane va fi activă numai în țesuturile mamare, împiedicând insulina să intre în fluxul sangvin al vacii și concentrând producția doar pe lapte. „Natura a proiectat glanda mamară ca pe o fabrică pentru a produce proteine într-un mod foarte eficient. Putem profita de acest sistem pentru a produce o proteină care poate ajuta sute de milioane de oameni din întreaga lume”, spune autorul principal al studiului, expertul Matt Wheeler, profesor la Departamentul de Științe Animale de la Universitatea din Illinois. Această abordare inova- toare ar putea eradica problemele deficitului de insulină și poverile financiare asociate cu tratamentul diabetului.
Construct ADN specific țesutului mamar
Această precizie în inginerie genetică marchează o modificare semnificativă față de metodele anterioare. „Astăzi putem fi mult mai strategici și mai direcționați. Folosirea unui construct ADN specific țesutului mamar înseamnă că nu există insulină umană care circulă în sângele vacii sau în alte țesuturi. De asemenea, se poate profita de capacitățile glandei mamare de a produce cantități mari de proteine”, adaugă Wheeler. După ce a ajuns la maturitate, animalul modificat genetic a produs lapte care conținea nu doar proinsulină, ci și insulină. Glanda mamară a vacii a procesat în mod autonom proinsulina în insulină activă, relevând eficiența acestui sistem natural. În ciuda producției de lapte mai scăzute decât cea anticipată, prezența insulinei și a proinsulinei în lapte a fost clară.
„Calculele sugerează un potențial uluitor pentru producția de insulină: dacă o vacă ar putea produce un gram de insulină pe litru de lapte și dacă se ia în considerare producția tipică a unei vaci de lapte, randamentul de insulină ar putea fi monumental“ Matt Wheeler, Universitatea din Illinois, SUA
Poate folosi infrastructura existentă
Privind în perspectivă, cercetătorii își propun să-și perfecționeze tehnica prin reclonare și optimizarea procesului de lactație al vacii. Viziunea finală este de a crea o turmă specializată de vaci transgenice, ceea ce ar putea depăși cu mult metodele actuale de producție de insulină. Această abordare nu numai că promite o aprovizionare abundentă cu insulină, dar o poate face folosind infrastructura existentă a produselor lactate, fără a fi nevoie de facilități de înaltă tehnologie. „Se poate prevedea un viitor în care o turmă de 100 de capete, echivalent cu o mică fabrică de lapte, ar putea produce toată insulina necesară țării, iar o turmă mai mare ar putea aproviziona întreaga lume pentru un an”, afirmă Wheeler. Înainte ca această viziune să devină realitate, trebuie perfecționat procesul de extracție și purificare a insulinei și este obligatorie obținerea aprobării Food and Drug Administration, din SUA.