de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Persoanele care suferă de migrene ar putea experimenta o exacerbare a episoadelor la începutul primăverii. Cercetătorii care au căutat să explice de ce foarte mulți oameni se plâng de dureri de cap severe ori persistente la schimbarea bruscă a vremii sau la trecerea dintre anotimpuri au constatat că acestea pot fi declanșate inclusiv de modificarea presiunii atmosferice.
Tratament împotriva alergiilor
Diferite de alte dureri de cap ca manifestare, intensitate, cauze și clasificare, migrenele afectează o parte semnificativă a populației - cele mai noi studii le așază pe locul șase în lume în clasamentul afecțiunilor invalidante. Un studiu clinic derulat în Japonia, la care au participat pacienți care sufereau de migrene, a relevat faptul că peste 50% din episoadele de dureri de cap sunt asociate cu fluctuațiile meteo. S-a constatat că scăderea presiunii atmosferice sub valoarea considerată standard a declanșat migrene la 72,7% dintre voluntari. Potrivit experților, modificarea presiunii atmosferice provoacă variații ale circulației sangvine - la presiune scăzută, cresc tensiunea arterială și ritmul cardiac; o tensiune ridicată creează presiune în sinusuri și poate declanșa migrena. Persoanele meteosensibile care au și alergii suferă cel mai mult primăvara din cauza migrenelor. Studii recente au evidențiat că alergenii pot contribui la declanșarea migrenelor, iar rinita alergică a fost asociată cu predispoziția pentru această suferință. De regulă, antihistaminicele, medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor, ar putea fi folosite în ameliorarea simptomelor migrenei.
Consult neurologic
Dureri pulsatile, resimțite cel mai frecvent pe o singură parte a capului, migrenele pot fi însoțite de o serie de alte manifestări, precum greață, tulburări de vedere, senzație de amorțeală sau furnicături, iritabilitate, dificultăți de vorbire. Afecțiunea este înalt transmisibilă pe cale ereditară - conform Cleveland Clinic, până la patru din cinci persoane care suferă de migrene au antecedente familiale. 80% dintre persoanele cu migrene au o rudă de gradul întâi cu aceeași problemă neurologică, astfel încât tratamentul trebuie ajustat în funcție de stilul de viață al pacientului și tipul de migrenă acuzat. Pentru stabilirea unui tratament adecvat, este recomandat consultul neurologic.
Tratarea migrenelor poate include un jurnal în care pacientul să noteze frecvența și manifestările episoadelor afecțiunii
Se recomandă adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi practicarea unui sport
Factorii favorizanți ai migrenelor sunt foarte diverși, dar există și câteva cauze frecvente: fluctuațiile de estrogen survenite la menstruație, în sarcină și la perimenopauză, anumite medicamente, consumul de alcool, în special de vin, consumul de cafea, de alimente procesate, nivel ridicat de stres, stimulente senzoriale (ca lumina puternică), înfometarea sau mesele dezorganizate, privarea de somn sau schimbarea orarului de odihnă. Tratamentul migrenelor e simptomatic și include medicamente dintr-o gamă largă - de la analgezice simple până la medicamente mai complexe, care conțin cofeină sau codeină și poate fi modificat ori ajustat cantitativ de specialistul neurolog, în funcție de răspunsul pacientului la medicație. Sunt necesare schimbări în stilul de viață, pentru excluderea factorilor favorizanți ai crizelor - de regulă, reducerea stresului, practicarea unui sport, adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui program fix de somn.