de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Postul intermitent a devenit o adevărată modă. De la celebrități la oameni obișnuiți, tot mai multe persoane atestă avantajele acestui tip de alimentare, care presupune pauze lungi între mese. Pe lângă scăderea în greutate, acest tip de restricționare alimentară vădește cu fiecare nouă cercetare alte beneficii.
Impact major asupra celor peste 537 de milioane de pacienți
Un nou studiu a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism. Cercetătorii de la Universitatea Hunan, din Changsha, China, au relevat rezultatele unei cercetări de anvergură asupra efectelor pentru sănătate ale adoptării postului intermitent și anunță faptul că acest sistem alimentar generează remisia diabetului de tip II. Cum această afecțiune a devenit o adevărată epidemie la nivel global, datele studiului sunt cu atât mai relevante. „Cercetarea noastră arată că postul intermitent poate duce la intrarea în remisie a diabetului de tip II, iar aceste constatări pot avea un impact major asupra celor peste 537 de milioane de adulți din întreaga lume care suferă de această boală”, explică specialistul Dongbo Liu.
Reduce aportul de medicamente
Cercetătorii au efectuat o intervenție de trei luni cu post intermitent și au descoperit că aproape 90% dintre participanți, inclusiv cei care au luat agenți de scădere a zahărului din sânge și insulină și-au redus aportul de medicamente pentru diabet. De asemenea, un uimitor procent de 51% dintre voluntari au înregistrat remisia bolii, au renunțat la medica- mente și au demonstrat că rezultatele s-au menținut chiar și după un an. Remarcabil pentru cercetători a fost să descopere că efectele au fost valabile și pentru pacienții care sufereau de această boală de mai mult de șase ani și despre care se credea anterior că nu au la îndemână decât gestionarea bolii, prin medicație. „Medicamentele pentru diabet sunt costisitoare și o barieră pentru mulți pacienți care încearcă să-și gestioneze eficient boala. Studiul nostru a constatat că investiția în medicamente a scăzut cu 77% la persoanele cu diabet, după postul intermitent”, adaugă Liu.
Potrivit rezultatelor unor cercetări, postul intermitent este mai util decât alte diete pentru reducerea inflamației și prevenirea artritei, astmului, sclerozei multiple, accidentului vascular cerebral
Previne apneea în somn
Postul intermitent implică hrănirea doar în anumite orare - în rest nu se consumă nimic, iar specialiștii au constatat faptul că acest răstimp de pauză ajută organismul nu numai să ardă caloriile mai eficient, ci și să reducă riscul de boli de inimă și să îmbunătățească funcționarea metabolismului. Potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic, din SUA, există mai multe abordări ale postului intermitent: alternativ - dietă normală într-o zi și o masă mai mică, de 500 de calorii, a doua zi; formula 5:2 - regim obișnuit timp de cinci zile pe săptămână și post în celelalte două zile, la alegere; alimentarea obișnuită numai într-o fereastră de opt ore în fiecare zi. Dat fiind faptul că reduce aportul caloric, postul intermitent previne apneea în somn și unele tipuri de cancer.