Main menu

header

979 14 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Sângerarea nazală poate să apară relativ uşor, din cauza localizării la suprafaţă a vaselor de sânge de la nivelul mucoasei nasului. Odată ce un vas de sânge începe să sângereze, hemoragia tinde să reapară, iar ca urmare este recomandat să fie luate unele măsuri de prevenție, sau, după caz, de tratare a acestei neplăceri.

În majoritatea cazurilor, poate fi oprită acasă

Interiorul nasului este acoperit cu un ţesut umed şi delicat (mucoasa) prevăzut cu o reţea bogată de vase de sânge. Când acest ţesut este lezat, chiar în urma unei afectări minore, aceste vase au tendinţa de a sângera. Hemoragia nazală, numită epistaxis, poate fi un motiv de îngrijorare, însă de obicei, situaţia arată mai rău decât este. În majoritatea cazurilor, epistaxis poate fi tratată la domiciliu, prin presiune locală, dar este posibil și să se impună îngrijire medicală specializată. Mai precis, este nevoie de intervenția unui medic dacă hemoragia nazală este frecventă, se produce începând cu administrarea unui nou medicament sau este însoţită de echimoze pe întregul corp.

Factorii de risc - de la cei mai banali până la afecțiuni grave

În general, specialiștii menționează aerul încălzit din interiorul încăperilor, care usucă membranele nazale şi sângerarea când se suflă nasul (preponderent iarna). Şi clima călduroasă, cu umiditate redusă, care usucă membranele nazale, răcelile (infecţiile de tract respirator superior) şi sinuzita, în special episoadele care provoacă strănut, tuse şi suflatul nasului, dar și introducerea în nas a unui obiect străin, un traumatism la nivelul nasului sunt alți factori de risc pentru epistaxis. Dintre afecțiunile care provoacă sângerarea nazală se remarcă rinita alergică şi rinita nonalergică (inflamaţia mucoa- sei nazale), hipertensiunea arterială, deviaţia de sept nazal (formă anormală a structurii care separă nările), tumori sau tulburările de coagulare moştenite.

Comprimare în poziție verticală

Sângerarea nazală poate fi oprită acasă prin câteva metode simple: relaxați-vă, respirați pe gură, stați în poziţie verticală şi aplecați-vă puţin în faţă, pentru reducerea presiunii sangvine din vasele nazale. Apăsați pe nară, comprimând astfel zona hemoragică - acest gest în majoritatea cazurilor opreşte hemoragia. Folosiți degetul mare şi arătătorul pentru a apăsa pe ambele nări - țineți apăsat încontinuu între cinci și zece minute înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. În caz contrar, repetați apăsarea încă zece minute. Pentru a preveni sângerarea ulterioară, nu curățați și nu suflați nasul şi nici nu vă aplecați în faţă. Dacă sângerarea continuă, mergeți la medic!

Nu ridicați obiecte grele timp de câteva zile după un episod de epistaxis

Sfaturi utile

Tratmentul sângerării nazale, în funcţie de cauză, poate include cauterizare (pentru a „suda” vasul care sângerează), tamponament nazal (introducerea unor benzi de tifon în cavita- tea nazală), adaptarea medicaţiei, în cazul în care aceasta este asociată cu epistaxis, îndepărtarea corpului străin, repararea fracturii nazale sau corectarea deviaţiei de sept. Printre măsurile de prevenție se numără o soluţie salină, sub formă de picături nazale, de două ori pe zi, în fiecare nară (poate fi achiziţionată din farmacie), un umidificator în locuinţă, în special în camera de dormit, strănutatul cu gura deschisă, limitarea medicamentelor care favorizează hemoragia, în special aspirina şi ibuprofenul. Nu în ultimul rând, prevenirea sângerării nazale se poate realiza și prin renunțarea la fumat, obicei care usucă nasul și îl irită.