de Georgiana Mihalcea
Contrar impresiei generale, monturile, în termeni medicali hallux valgus, nu sunt excrescențe, ceva osos sau format din părți moi „crescut” pe fața medială a piciorului, ci deformări ale piciorului. Doctor Mutasem Maher (medalion), medic specialist Ortopedie-Traumatologie, la clinica Medicover, ne-a povestit că Hallux valgus reprezintă o diformitate a antepiciorului, care constă în deviația către interior a primului metatarsian (osul de la baza degetului mare), astfel încât capul acestui os devine proeminent sub piele (așa-numitul „mont”), în timp ce halucele (degetul mare) este deviat către lateral, către degetele mici, pe care le împinge și, ulterior, le forțează să se „încalece”.
„Durerea poate deveni în timp permanentă și se poate duce la artroză”
- Ce sunt monturile?
- Monturile se numesc în termeni medicali hallux valgus. Reprezintă o deformare a degetului mare de la picior, cu devierea acestuia spre interior. Această schimbare cauzează deformarea nu doar a degetelui mare, ci și a celorlalte degete. Pielea de deasupra poate fi roșie și sensibilă la atingere. Monturile pot fi dureroase spontan sau durerea poate apărea secundar presiunii crescute cauzată de purtarea unor pantofi incomozi, cu compartimentul anterior îngust (de exemplu, pantofii cu toc). Degetul mare se poate angula atât de mult spre exterior încât poate ajunge sub degetul al doilea. Dacă diformitatea e prea severă, va fi foarte dificil să mergeți. Durerea poate deveni în timp permanentă și se poate dezvolta artroză.
- Care sunt principalele cauze?
- În primul rând aș menționa genetica - riscul de apariție este mai mare atunci când mai sunt cazuri în familie. A doua cauză o reprezintă purtarea pantofilor inadecvați, a tocurilor cu vârf ascuţit pentru perioade lungi de timp, pentru că acest tip de încălțăminte nu se aliniază cu structurile anatomice ale piciorului și pune presiune mare asupra piciorului, schimbând fiziologia piciorului. Menționez că tocurile înalte au și alte dezavantaje: modificarea anatomică și funcțională a coloanei vertebrale; apariția durerii de spate și chiar a herniilor de disc. Pot avea, de asemenea, și efecte negative asupra cartilajul genunchiului din cauza greutății mari pe care o poartă ca urmare a unei diviziuni dezechilibrate a greutății corporale. O ultimă cauză o reprezintă platfusul, care se referă la arcada piciorului căzută și toată suprafața tălpii se află în contact cu pământul. Platfusul este considerată una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale membrelor inferioare. Odată, cu trecerea timpului, începe devierea degetului mare, mai ales la persoanele supraponderale sau obeze care stau mult timp în picioare.
„Printre simptome se numără: umflare, roșeată, bătături și calusuri”
- De la ce vârstă pot apărea?
- Pot să afecteze persoanele de orice vârstă, dar sunt mai frecvente la femeile de peste 40 de ani.
- Care sunt principalele simptome?
- În stadiile incipiente, această afecțiune este considerată doar o problemă estetică, fără a prezenta durere, dar, pe măsură ce deformarea crește, poate apărea și aceasta, care crește în intensitate și apar leziuni secundare ale articulației degetului mare de la picior. Alte simptome pot fi: umflare, roșeată și durere determinate de frecarea pielii subțiri cu încălțămintea, bătături și calusuri în zona plantară a degetului mare și mobilitate redusă a halucelui.
- Cum se pune diagnosticul?
- Diagnosticul se realizează prin examen clinic. Se constată o proeminență la nivelul articulației metatarsofalangiană a degetului mare de la picior și se corelează cu istoricul pacientului. În timpul consultației, medicul examinează pacientul în picioare și se observă dacă există o malformație locală. La examinarea radiologică se măsoară gradul și unghiul de deformare. Dacă depășeste un anumit grad, se recomandă tratament chirurgical.
- Sunt monturile o afecțiune specifică femeilor?
- Monturile sunt mult mai frecvente la femei. Explicația constă în faptul că principala cauză o constituie purtarea încălțămintei cu vârf îngust și tocuri, iar principalul factor favorizant este laxitatea ligamen- tară constituțională a femeilor în comparație cu bărbații, laxitate accentuată în anumite perioade biologice - pubertate, sarcină, menopauză.
„În stadiile avansate se recomandă tratament chirurgical”
- Care sunt cele mai importante metode de tratament?
- Evitarea intervenției chirurgicale și a complicațiilor este posibilă doar în stadiile incipiente. Tratamentul timpuriu este reprezentat de orteza de corecție, susținător plantar, pantofi adecvați, fiziokinetoterapie și, cel mai important, evitarea pantofilor cu toc înalt și vârf ascuțit. În stadiile avansate se recomandă tratament chirurgical prin diferite tehnici, ce presupun osteotomie și corecția devierii.
- Ce presupune operația?
- Durata intervenției chirurgicale este de 45-60 de minute. Intervenția se poate prelungi dacă e nevoie și de corecția razelor laterale ale degetelor mici. Operația presupune rahianestezie și se efectuează o mică incizie în dreptul degetului mare de la picior. Urmează excizia montului și osteotomie pentru a corecta devierea. Ulterior, se fixează, după corectarea devierii, cu mici șuruburi care pot rămâne în permanență, sunt realizate din titan și nu necesită extragere. Perioada de recuperare durează între patru și şase săptămâni.
- Cum putem preveni apariția lor?
- Prevenția se face, în primul rând, prin alegerea încălțămintei comode și adecvate care nu pune presiune asupra degetului mare și care poate susține bolta piciorului în poziţie corectă. E bine să încercați evitarea tocurilor și încălățimea cu vârf ascuțit. Încă de la primele semne vă recomand să faceți kinetoterapie pentru a întări musculatura piciorului. Încercați să mențineți o greutate corporală adecvată, deoarece excesul ponderal pune presiune mare asupra picioarelor și crește riscul de a dezvolta hallux valgus. Evitați alergatul sau mersul pe jos prelungit pe suprafețe dure, deoarece crește riscul pentru deformarea degetului mare. Alegerea încălțămintei pentru alergat este importantă pentru a evita accidentările și pentru absorbția șocurilor asupra articulațiilor. Este necesară înlocuirea acestora periodic pentru a-și păstra calităţile.
„În unele cazuri se poate dezvolta o boală numită neurom Morton“
- Netratate, cum pot evolua?
- Devierea pune presiune pe restul degetelor de la picior și începe deformarea degetului doi (deget în ciocan). De asemenea, încep să apară bătături la nivelul degetului mic și pe pernița piciorului. În unele cazuri se poate dezvolta și o boală frecventă, numită „neurom Morton”. Această afecțiune presupune disconfort, durere, senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul degetelor piciorului, din cauza inflamației unui nerv de la acest nivel, mai des întâlnit între degetul 3 și 4, dar poate să apară și între alte spații interdigitale. Senzația dureroasă poate fi asemănată cu persistența unei pietre în pantofi.