Main menu

header

979 12 1de Adrian Barna şi Adrian Pătrăuceanu

E un subiect evitat de cele mai multe ori, pentru că uneori și medicii ridică neputincioși din umeri în fața acestei boli. Potrivit statisticilor, demența vasculară reprezintă în acest moment 20% din totalul demențelor, fiind localizată pe locul doi ca frecvență, după Alzheimer. Tot ce trebuie să știți despre această maladie, dar și ce măsuri de precauție trebuie luate pentru a preîntâmpina apariția bolii, aflați în rândurile de mai jos.

Apare ca urmare a lezării creierului prin afecțiuni cerebrovasculare sau cardiovasculare

În cele mai multe cazuri, spun cercetătorii, demența vasculară apare ca urmare a lezării creierului prin afecțiuni cerebrovasculare sau cardiovasculare, însă boala se poate instala și ca urmare a unor afecțiuni genetice, infecții ale valvelor inimii (endocardite) sau angiopatie amiloidă, adică depunere de amiloid la nivelul pereților arterelor mici și arteriorelor, cauzând hemoragii cerebrale. Au fost înregistrate însă și persoane la care demența vasculară a coexistat cu boala Alzheimer. Există un lucru foarte important care o diferențiază însă de Alzheimer și anume faptul că persoanele care suferă de demență vasculară își pot menține personalitatea și un nivel normal de răspuns emoțional, chiar dacă se află în cele mai avansate stadii ale bolii.

Se poate dezvolta treptat sau brusc

La fel ca și în cazul altor demențe, cea vasculară se caracterizează printr-un nivel scăzut de oxigen în sânge, adică deficiența cognitivă. Iar atunci când se întâmplă acest lucru, anumite zone ale creierului încep să sufere leziuni. Mai mult, s-a constatat că persoanele care suferă de demență vasculară sunt mult mai agitate în timpul nopții, sunt depresive și au incontinență urinară, lucruri care se regăsesc și la persoanele cu accident vascular cerebral. Potrivit specialiștilor, în funcție de cât de sever este accidentul vascular, dar și de rezistența pacientului, demența vasculară se poate dezvolta treptat sau brusc. Cel mai întâlnit tip de demență vasculară în acest moment este demența multi-infarct, cauzată de o serie de accidente vasculare cerebrale minore, care la prima vedere nu sunt luate în seamă. Este vorba despre acele atacuri ischemice tranzitorii care reprezintă rezultatul blocajelor parțiale a alimentării cu sânge, ce se manifestă prin tulburări de scurtă durată a vederii, iar pacientul pentru o perioadă își poate pierde cunoștința. Din păcate însă, în timp, acele zone ale creierului suferă leziuni și bolnavul se trezește cu primele simptome de demență vasculară.

Aduce halucinații sau confuzie

Această afecțiune nu se manifestă la mai multe persoane în același mod, de aceea viteza de evoluție variază de la o persoană la alta. Cele mai multe simptome pot fi similare cu alte tipuri de demență și se reflectă, de obicei, în dificultatea de a efectua activitățile de zi cu zi cum ar fi mâncatul, îmbrăcatul și cumpărăturile. Cele mai întâlnite manifestări ale demenței vasculare sunt încetinirea gândirii, tulburări de memorie, bolnavul uită din ce în ce mai des, apar modificări neobișnuite de dispoziție, respectiv iritabilitate și depresie. De asemenea, persoanele cu demență vasculară pot avea halucinații sau confuzie, stări care se pot agrava pe timp de noapte, dar și modificări de personalitate și pierderea abilităților sociale. Totodată, persoanele suferinde sunt amețite, simt slăbiciune în  braț sau în picior, tremor, probleme de echilibru și se instalează o pierdere a controlului vezicii urinare sau a intestinului.

Fiți foarte atenți dacă apar durerile bruște de cap sau între ochi și vărsăturile!

Bolnavul are tulburări de vorbire, probleme de limbaj, respectiv dificultatea de a găsi cuvintele potrivite asociate cu lucrurile, se rătăcește în locuri familiare, râde sau plânge din diverse motive, îi este foarte greu să planifice, să organizeze sau să urmărească anumite lucruri și nu mai reușește unori nici măcar să facă lucruri minore, precum plata facturilor sau să discute la telefon. Cu alte cuvinte, bolnavului de demență vasculară i se reduce abilitatea de a funcționa în viața de zi cu zi. Specialiștii vă recomandă să sunați de urgență medicul dacă aveți următoarele simptome: senzație de amorțeală, paralizie sau slăbiciune pe o parte a feței sau a corpului sau constatați că aveți dificultăți, chiar și minore în vorbire. Semne că aveți nevoie de specialiști sunt și afectarea, pierderea vederii sau vederea dublă, amețeli, probleme de mers pe jos, dar și durerile bruște de cap, cele între ochi, gâtul înțepenit sau vărsăturile.

Monitorizați permanent tensiunea arterială

Din nefericire, în acest moment nu există un tratament care să facă minuni în demența vasculară, însă primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană suferindă este să-și schimbe stilul de viață. În plus, familia trebuie să fie conștientă că odată ce sunt tratați așa cum se cuvine factorii care au dus la apariția bolii, progresia aceasteia ar putea fi încetinită. Astfel, cel mai important lucru este să reduceți riscul ca persoana cu demență vasculară să mai facă un alt accident vascular, pentru că acest lucru ar agrava boala. Specialiștii trag un semnal de alarmă și vă îndeamnă să monitorizați permanent tensiunea arterială. Dacă aceasta este ridicată, urmați întocmai tratamentul pe care medicul l-a indicat. Încercați să fumați cât mai puțin și să eliminați definitiv acest obicei. Nu faceţi excese în ceea ce privește consumul de alcool. Aveți mare grijă să nu vă crească colesterolul și controlați-vă diabetul. Exercițiile fizice trebuie făcute în fiecare zi, iar sarea trebuie consumată în cantități cât mai mici.

Puneți calendare și ceasuri mari în zona bolnavului cu demență vasculară, pentru a le fi de ajutor dacă au uitat ora sau data

Puneți calendare și ceasuri mari în zona bolnavului cu demență vasculară, pentru a le fi de ajutor dacă au uitat ora sau data

Cele mai întâlnite simptome ale demenţei vasculare sunt încetinirea gândirii şi tulburările de memorie

Reduceţi stresul şi grijile

A suferi de demență vasculară, spun oamenii de știință, nu înseamnă a renunța la viață. În acest sens, e foarte important să rămâneți activi cât mai mult timp posibil și să faceți orice lucru vă place alături de familie și de prieteni. Adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă pentru a ameliora sau chiar a încetini simptomele demenței vasculare. Râdeți cât mai mult posibil și bucurați-vă de orice, reducând stresul și grijile. De asemenea, specialiștii recomandă să vă provocați creierul și în acest sens încercați tot felul de lucruri care consolidează capacitatea dumneavoastră de memorare și de a păstra amintirile. Nu vă grăbiți atunci când faceți anumite lucruri, fie că e vorba să aruncați gunoiul sau să faceți mâncare. Trebuie să aveți răbdare cu dumneavoastră înșivă. E foarte bine să învățați noi tehnici de relaxare.