Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Utilizarea excesivă a smartphone-ului, risc major pentru sănătate

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Hanyang, din Coreea de Sud, au descoperit că adolescenții care folosesc smartphone-urile mai mult de patru ore pe zi prezintă rate mai mari de declin de sănătate mintală și de consum de substanțe interzise. Experții au constatat că tinerii care au depășit patru ore utilizând telefonul mobil sunt mai expuși la stres, gânduri suicidare, obezitate. Pe de altă parte, participanții la cercetare care au folosit un smartphone doar două ore pe zi au avut mai puține probleme decât cei care nu l-au utilizat deloc.

Tai Chi încetineşte progresia bolii Parkinson

Experții de la Shanghai Jiao Tong University School of Medicine, din China, au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că practicarea artelor marțiale Tai Chi poate ajuta la încetinirea simptomelor bolii Parkinson timp de câțiva ani. Mai precis, participanții care au practicat acest tip de exerciții de două ori pe săptămână au înregistrat mai puține complicații și o calitate mai bună a vieții decât ceilalți voluntari care au luat parte la cercetare. Exercițiul tradițional chinez combină mișcări lente cu respirație profundă și relaxare.

Tulpină bacteriană probiotică împotriva simptomelor de ochi uscat

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor, din Houston, Texas, au identificat o tulpină bacteriană probiotică ce a ajutat la îmbunătățirea simptomelor de ochi uscat în cadrul unor teste derulate pe animale de laborator. Cercetarea a fost prezentată la întâlnirea anuală a Societății Americane de Microbiologie și dă speranțe numeroaselor persoane care se confruntă cu afecțiunea care implică o cantitate insuficientă de film lacrimal și senza- ția permanentă că ochii sunt uscați.

Stresul termic al mamelor afectează greutatea copiilor la naştere

Expunerea la temperaturi extreme are impact asupra greutății bebelușilor la naștere, a descoperit un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Curtin School of Population Health, din Perth, Australia. Potrivit cercetării, expunerea gravidelor la frig sau la căldură extremă, în special în ultimele etape ale sarcinii, crește deshidratarea, induce stresul oxidativ și răspunsurile inflamatorii sistemice și prezintă risc de naștere a copiilor cu greutate prea mare sau, dimpotrivă, foarte mică. Greutatea nepotrivită la naștere poate afecta dezvoltarea copilului și șansele acestuia de supraviețuire.

Diabetul de tip I predispune la pubertate precoce

Pubertatea la adolescenții cu diabet zaharat de tip I a evoluat în ultimele două decenii, potrivit cercetărilor prezentate la reuniunea anuală a Societății Europene pentru Endocrinologie Pediatrică, de la Haga. O durată mai lungă a bolii, talia mai mare și nivelul anormal de zahăr din sânge au fost asociate cu un debut din ce în ce mai mult înainte de vreme al pubertății. Diabetul de tip I este cea mai frecventă formă de diabet la copii, iar pubertatea produce modificări hormonale care pot afecta controlul metabolic în această boală.