de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Menopauza este o perioadă prin care trece fiecare femeie. O scădere a nivelului hormonilor poate duce la o varietate de simptome neplăcute, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, insomnie și multe altele. Experții au alcătuit o listă cu cele mai bune măsuri și remedii pentru gestionarea acestei etape într-un mod cât mai confortabil.
Trei mese și două gustări pe zi pentru menţinerea glicemiei
Cu vârtejul de simptome care vin odată cu menopauza, femeile caută modalități de a atenua o parte din disconfort. Corpul și experiențele fiecărei persoane sunt unice, dar există și repere fixe în tot acest proces de gestionare a menopauzei. Astfel, specialiștii recomandă o atenție sporită acordată dietei. Alimentele pot avea un impact enorm asupra modului în care se simte o femeie în această perioadă, iar ca urmare, experții Women’s Health Network recomandă trei mese și două gustări pe zi, toate sănătoase, pentru a menține glicemia stabilă. Alimentele pe bază de plante care conțin izoflavone sau estrogeni pot ajuta la suplimentarea nivelului de estrogen și pot fi găsite în produsele care conțin soia. Experții de la Cleveland Clinic susțin că o dietă favorabilă menopauzei ameliorează simptomele vasomotorii, care includ bufeurile și transpirațiile nocturne, prevenind și pierderea osoasă. În plus, este necesară eliminarea alcoolului, zahărului sau alimentelor procesate, potrivit Healthline.
Terapie hormonală
Terapia hormonală pentru menopauză implică administrarea de medicamente care conțin estrogen, pentru a înlocui ceea ce corpul încetează să producă. Specialiștii de la Mayo Clinic arată că terapia cu estrogen „este cea mai eficientă opțiune de tratament pentru bufeuri”. Există două tipuri de terapie: sistemică, ce afectează întregul corp, și vaginală. Experții citați de Healthline recomandă terapia hormonală pentru menopauză dacă femeile au simptome severe și de lungă durată, întrucât aceasta poate avea unele riscuri și efecte secundare, în special pentru persoanele care au afecțiuni preexistente, așa că este necesar consultul la medic.
Antidepresive prescrise de medic
Simptomele menopauzei se pot manifesta și sub formă de schimbări de dispoziție sau, în cazuri mai severe, depresie. Medicamentele antidepresive prescrise de medic pot ajuta la echilibrarea stării de spirit și, de asemenea, pot trata bufeurile. Potrivit Verywell Health, antidepresivele pot fi o opțiune bună pentru a trata femeile pentru care terapia cu estrogen nu funcționează foarte bine, deoarece ajută la reglarea neurotransmițătorilor cruciali din creier. Specialiștii de la Societatea Nord-Americană de Menopauză susțin că persoanele care au luat antidepresive manifestă în general puține efecte secundare și prezintă o îmbunătățire semnificativă a stării generale. Și în acest caz, este necesar consultul la specialist.
Exerciții fizice efectuate în mod regulat
Exercițiile fizice sunt întotdeauna benefice pentru sănătate și menținerea unei greutăți normale, iar efectele sunt și mai pronunțate la menopauză, perioadă deseori asociată cu acumularea de kilograme. Simptomele menopauzei la persoanele sedentare sunt adesea mult mai pregnante decât în cazul celor care rămân active. Experții recomandă persoanelor aflate la menopauză să nu exagereze, să opteze pentru acele activități care le fac plăcere și să le efectueze cu blândețe, ca să se evite suprasolicitarea glandelor suprarenale. Experții Consiliului Național pentru Îmbătrânire din SUA argumentează că exercițiile fizice regulate eliberează endorfine, care, la rândul lor, ameliorează simptomele menopauzei și recomandă femeilor să facă plimbări zilnice scurte și yoga. De asemenea, o combinație de antrenament cardio, mobilitate și forță este importantă, un program de exerciții bazat pe Pilates îmbunătățește energia și metabolismul, scade stresul și oferă un somn mai bun.
Managementul stresului
Simptomele menopauzei pot provoca stres și anxietate, determinând exacerbarea sau prelungirea efectelor neplăcute. Stresul, la rândul său, cauzează insomnie, ceea ce duce la o scădere și mai mare a sănătății mentale și fizice. Epinefrina care se eliberează în organism atunci când femeile la menopauză dezvoltă anxietate în timpul bufeurilor provoacă o creștere și mai mare a temperaturii corpului și exces de transpirație, potrivit Medical News Today. Atunci când organismul este stresat, pot interveni probleme de memorie, metabolism și imunitate. O modalitate excelentă de a reduce stresul și de a ieși din acest cerc vicios sunt, potrivit experților, exercițiile de respirație profundă. De asemenea, plimbările în aer liber și practicarea mindfulness pot ajuta la gestionarea stresului.
Creşterea aportului de calciu şi vitamina D
Femeile dezvoltă un risc crescut de osteoporoză pe măsură ce înaintează în vârstă și își pierd densitatea osoasă. Vitamina D este la fel de esențială pentru organism ca și calciul, deoarece permite organismului să absoarbă acest mineral. Specialiștii de la Good Housekeeping recomandă femeilor cu vârsta peste 50 de ani să ia 1.200 miligrame de calciu pe zi și să consume un produs lactat fortificat cu calciu. La rândul lor, soia, legumele cu frunze verzi, somonul și smochinele sunt opțiuni alimentare foarte bune pentru aportul acestor două elemente foarte importante. Scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei duce la scăderea densității osoase și a absorbției de calciu, așa că este important să existe suficient din ambele în dieta zilnică.