de Georgiana Mihalcea
Hernia abdominală constă în exteriorizarea conținutului cavității abdominale printr-un defect muscular sau fascial de la nivelul peretelui abdominal. Herniile se produc prin puncte slabe sau defecte ale peretelui abdominal preexistente (sunt normale, există la toată lumea). Doctor Teodor Buliga (medalion), medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR, atrage atenția asupra faptului că herniile nu se pot trata decât chirurgical şi că unele pot chiar să genereze complicaţii redutabile.
„Cele mai frecvente sunt produse în regiunea inghino-femurală”
- Ce sunt herniile peretelui abdominal?
- Herniile sunt defecte ale peretelui abdominal prin care se exteriorizează deasupra planului muscular, sub piele, diferite organe interne: intestin subțire, intestin gros, apendice, prapur (epiploon) etc. Ele pot apărea în puncte slabe preexistente ale peretelui - de exemplu, ombilic, regiunile inghinale (herniile propriu-zise) - sau prin defecte, rupturi musculare căpătate în urma unor traumatisme (intervenții chirurgicale, de pildă). În acest ultim caz vorbim despre hernii incizionale sau eventrații.
- Care sunt cele mai frecvente tipuri de hernie?
- Herniile se clasifică uzual în funcție de localizarea acestora la nivelul peretelui abdominal. Cele mai frecvente sunt produse în regiunea inghino-femurală - herniile inghinale la bărbați, respectiv femurale la femei. Împreună, depășesc două treimi din total. Frecvente sunt și cele ombilicale, precum și cele produse pe linia care separă cei doi mușchi drepți ai abdomenului - așa-zisele hernii ale liniei albe (supraombilicale, epigastrice). Pot apărea, de asemenea, și în porțiunile laterale ale abdomenului sau la unirea diferiților mușchi ai peretelui (herniile lombare, herniile spiegeliene), dar acestea sunt mult mai rare.
- Cât de mult diferă o eventrație de o hernie propriu-zisă?
- Și herniile, și eventrațiile sunt tot defecte, rupturi ale peretelui abdominal. Dar, așa cum spuneam, primele apar numai în anumite zone bine stabilite, în porțiuni ale peretelui abdominal care sunt mai slabe de la naștere. În schimb, eventrațiile pot apărea în orice regiune a abdomenului, în zone inițial normale, solide, dar care, în urma unei rupturi, a unei intervenții chirurgicale, au suferit un proces de cicatrizare. Din cauză că se produc pe țesuturi rigide, acolo unde straturile musculare sunt incomplete, dezorganizate, eventrațiile pot îmbrăca forme și dimensiuni variate. Pentru că organele herniate suferă cel mai adesea și un proces aderențial, riscul de complicare a eventrațiilor (cu o ocluzie, de exemplu) este mult mai mare.
„Pot apărea dureri locale la tuse, efort fizic, uneori la mers”
- Care sunt cauzele ce duc la producerea lor?
- Fie că e vorba despre un mecanism repetitiv (tuse persistentă) sau unic (un efort brusc și intens, ca de exemplu ridicarea unei greutăți foarte mari), toate herniile au în comun același mecanism de producere - creșterea presiunii din abdomen peste limita de rezistență a peretelui abdominal. Sarcina, obezitatea, constipația severă duc la creșterea presiunii din abdomen depășind puterea de adaptare a musculaturii peretelui, mai ales în condițiile în care aceasta este slăbită sau insuficient dezvoltată - de exemplu, la vârstnici sau la persoane care nu fac constant exerciții fizice.
- Cum se manifestă și cum evoluează o hernie?
- Herniile rămân mult timp asimptomatice. Pe măsură ce defectul și sacul herniar cresc în dimensiuni, hernia devine vizibilă sub forma unei umflături sub piele, reductibilă sau nu. Pot apărea dureri locale la tuse, efort fizic, uneori la mers. Dacă organele din interior suferă, ele pot genera simptome specifice - colici, vărsături, constipație etc. Când conținutul herniei nu mai poate fi repus în abdomen prin manevre externe, spunem că hernia s-a încarcerat. Când și vascularizația organului herniat suferă, spunem ca hernia (de fapt, organul din interior) s-a strangulat. O hernie strangulată este una dintre cele mai mari urgențe chirurgicale, doar o intervenție chirurgicală promptă și adecvată putând salva or- ganul afectat și, implicit, viața pacientului.
- În ce constă tratamentul?
- Tratamentul unui defect parietal are două obiective majore. În primul rând, trebuie să readuci organele herniate în abdomen, cât mai aproape de poziția lor fiziologică, naturală. În al doilea rând, trebuie să refaci integritatea peretelui abdominal din punct de vedere anatomic, adică să închizi pe cât posibil „găurile” prin care s-a produs hernia, respectiv funcțional, cu alte cuvinte să permiți pacientului să își reia mișcările normal, fără restricții. În prezent, aceste deziderate se obțin aproape exclusiv prin utilizarea unei proteze, a unei plase chirurgicale.
„Chirurgia robotică este minim invazivă”
- Medicina modernă cunoaște o adevărată evoluție prin utilizarea tehnicilor minim invazive și în special a chirurgiei robotice. Poate fi operată robotic o hernie?
- Majoritatea defectelor parietale, fie ele hernii sau eventrații, se operează în vremurile noastre prin procedee minim invazive. Tăieturile ample, suturile butucănoase, în tensiune, sunt înlocuite cu incizii fine și procedee care refac anatomia locală cât mai aproape de normal, redându-i peretelui abdominal întreaga funcționalitate. Chirurgia robotică este cea mai modernă formă a chirurgiei minim invazive și, în țările dezvoltate, a devenit rapid cea mai folosită modalitate de corectare a unei hernii. Aceasta înglobează tehnologie de ultimă oră și oferă pacienților toate avantajele tehnicilor minim invazive considerate deja „tradiționale”, aducând în plus o vizibilitate superioară, instrumente flexibile de precizie neegalată, care permit mișcări de o finețe pe care nici măcar mâinile celor mai pricepuți chirurgi nu sunt capabile să o atingă.
- Ce beneficii aduce această tehnică?
- În ultimă instanță, chirurgia robotică oferă pacienților posibilitatea unei recuperări mult mai rapide. Durerile postoperatorii sunt incomparabil mai mici și asta chiar dacă ne raportăm la celelalte tehnici minim invazive. Or, asta permite pacienților să își reia imediat activitățile curente. În loc să stea zile în șir internați în spital, pacienții se întorc cât mai repede în sânul familiei, la serviciu, la activitățile de zi cu zi, ceea ce într-o societate modernă, avansată este într-adevăr de neprețuit.
Exerciţiile fizice regulate reprezintă o măsură preventivă
- Poate fi prevenită apariția lor?
- În cele mai multe cazuri, da. Fac excepție herniile congenitale, când defectele și exteriorizarea organelor intraabdominale prin acestea sunt prezente încă de la naștere. Pentru toate celelalte situații, întărirea musculaturii peretelui abdominal prin anumite exerciții fizice regulate poate fi o bună măsură preventivă. Desigur, cu condiția să evităm sau să corectăm situațiile care se soldează cu creșterea presiunii intraabdominale. Și aș menționa aici în special obezitatea, una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale zilelor noastre!