Main menu

header

980 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Lupta împotriva cancerului progresează lent pe Pământ, așa că o echipă de cercetători din California și una de astronauți au dus mostre ale temutei boli în spațiul cosmic, iar rezultatele au fost uimitoare: sub acțiunea slabă a gravitației, celulele tumorale suferă un stres care le determină să îmbătrânească foarte rapid...

Organoizii tumorali în miniatură au oferit unele răspunsuri

Felul în care se comportă cancerul în condiții de microgravitație i-a determinat pe oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego, să asiste la progresia creșterii bolii și la efectul tratamentelor mult mai rapid decât s-ar putea pe Pământ. Zborul spațial Axiom 3 a fost lansat recent de la Centrul Spațial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida, cu destinația Stația Spațială Internațională, și a inclus patru membri ai echipajului și organoizi tumorali în miniatură produși din celulele cancerului, cultivați în laborator de oamenii de știință de la Universitatea americană. Nu a fost prima dată când echipa condusă de Catriona H.M. Jamieson a trimis astfel de mostre în spațiul cosmic. Anterior s-au lansat celule stem pe mai multe zboruri Space X și s-au observat schimbări nevăzute în testele de la sol.

„Un mecanism de întrerupere a proliferării”

980 12 3Potrivit oamenilor de știință, atunci când cancerul progresează chiar și sub stres, această evoluție se datorează unei gene de clonare pe care o activează, cunoscută sub numele de ADAR1. În misiunile din spațiu, echipa a observat că minitumorile au activat gena și astfel s-au triplat în dimensiune în doar zece zile, o rată de creștere mult mai rapidă decât cea observată la sol. Cea mai recentă misiune a inclus minitumori de cancer de sân tratate cu un nou amestec experimental, numit rebecsinib, care blochează activarea ADAR1. „Practic, este împiedicat acest cancer să se cloneze singur - rebecsinib poate fi un mecanism de întrerupere a prolliferării”, spune Jamieson.

„Ne-am întrebat dacă în microgravitație cancerul are de suferit, iar răspunsul este da - în condiții de stres semnificativ“

Catriona H.M. Jamieson, Universitatea din California, San Diego

Studii care nu sunt posibile pe Pământ

Stația Spațială Internațională oferă un avantaj unic - mediul microgravitațional - pentru studiile care încearcă să înțeleagă și să trateze mai bine multe tipuri diferite de cancer. O privire detaliată asupra primelor decenii de cercetare a cancerului în spațiu a evidențiat beneficiile microgravitației: celulele cresc în forme 3D care se comportă la fel ca în organism, creșterea și funcția acestora, cum ar fi expresia genelor și semnalizarea celulară, sunt diferite etc. Aceste condiții fac posibilă cercetarea mecanismelor și căilor care controlează creșterea și funcționarea celulelor legate de cancer în moduri care nu sunt posibile pe Pământ. Doctor Luis Zea, cercetător la BioServe Space Technologies, arată că studiile din spațiul cosmic subliniază modul în care mediul de microgravitație al Stației Spațiale Internaționale poate ajuta oamenii de știință să identifice modificările celulare care provoacă temuta boală, conducând la posibile noi tratamente sau chiar la modalități de prevenție.