de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Cine se trezeşte dimineaţa... este predispus la anorexie!
Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, University College London și University of Uruguay au descoperit că persoanele cu anorexie nervoasă fac parte din categoria celor care au obiceiul de a se trezi foarte devreme sau care suferă de insomnie. Noul studiu diferențiază anorexia nervoasă de alte afecțiuni psihiatrice, cum ar fi depresia, tulburarea de alimentație sau schizofrenia. Echipele de experți au folosit metode statistice în urma cărora s-a stabilit o legătură între anorexia nervoasă și comportamentele de somn.
Inteligenţa artificială, utilă în diagnosticarea bolilor rare
Inteligența artificială ar putea contribui la accelerarea cercetării și diagnosticării afecțiunilor rare, susțin oamenii de știință de la Google DeepMind, care au construit un program ce poate prezice dacă milioane de mutații genetice sunt inofensive sau pot provoca boli. Programul AlphaMissense face predicții cu privire la așa-numitele mutații missense, în care o singură literă este scrisă greșit în codul ADN. Astfel de mutații pot perturba modul în care funcționează proteinele și pot cauza boli, de la fibroză chistică și anemie falciformă până la cancer și probleme de dezvoltare a creierului.
Excesul de alcool alterează masiv flora intestinală
O echipă de cercetători de la University College Cork, din Irlanda, a descoperit că adulții tineri care consumă alcool în exces prezintă microbiom intes- tinal alterat. Pe de altă parte, studii anterioare au relevat faptul că un consum excesiv de alcool este asociat cu un risc crescut de a dezvolta tulburări cognitive care persistă timp de decenii. În același timp, oamenii de știință susțin că la tinerii care consumă prea mult alcool există conexiuni puternice între pofte, procesarea emoțională și neurologică generală și modificările la nivelul intestinului.
Viaţa de oraş expune de la vârste mici la miopie
Prima Conferință Internațională de Optometrie și Știința Vederii a tras un semnal de alarmă referitor la extinderea miopiei în rândul copiilor din zonele urbane. Potrivit unei declarații de presă a evenimentului, strategiile de atenuare a prevalenței bolii au fost discutate de delegații internaționali, care au remarcat că principala cauză a miopiei în rândul copiilor este viața în orașele aglomerate și reducerea timpului petrecut în aer liber. Acest defect de vedere le afectează celor mici capacitatea de a citi și, implicit, potențialul de a învăța. De asemenea, este dificil pentru copiii cu miopie și cu ochelari să rămână implicați în evenimente sociale, ceea ce are ca rezultat scăderea stimei de sine.